Terugblik op mijn milieudoelen van 2021 + milieudoelen voor 2022

Iets later dan voorgaande jaren, maar het is weer tijd voor een kritische terugblik op mijn milieudoelen van 2021: wat is er gelukt en wat niet? Ik neem je mee in de milieuvriendelijke keuzes die me goed af gingen afgelopen jaar en ik biecht op waar ik ben uitgegleden, als het gaat om groener leven. Ook stel ik mijn milieudoelen voor 2022 op: wat wil ik dit jaar bereiken als het gaat om CO2 neutraler, plastic vrijer en groener leven & opvoeden? Je leest het allemaal in deze blog!

Waarom milieudoelen?

Het idee ontstond in december 2019, omdat ik iets las waardoor ik mij boos maakte over het feit dat overheden veel te weinig doen om zich aan het klimaatakkoord te houden. Ik besloot dat ik de energie, die deze boosheid mij koste, beter kon investeren in iets productiefs. Iets waar ik invloed op heb. Namelijk, mijn eigen handelen. Ik kan ervoor kiezen om iedere dag keuzes te maken die de aarde niet schaden, die klimaatverandering niet in de hand werken en die het milieu niet vervuilen. En ik ben niet alleen. Miljoenen andere mensen maken deze keuzes dag in dag uit. En dat heeft een enorme impact. Niet alleen op de planeet, maar ook op de politiek en het bedrijfsleven. Als we met genoeg zijn, bepalen wij namelijk wat overheden doen en bedrijven (niet) produceren. Het individu is machtig. Het opstellen van milieudoelen helpt mij ook om richting te geven aan mijn eigen groene pad en stappen te blijven zetten. Het kan altijd groener, CO2 neutraler, plastic vrijer, natuurlijker. Dat kan soms overweldigend zijn. Door milieudoelen te stellen creΓ«er ik mijn eigen kaders en voel ik me geΓ―nspireerd en gemotiveerd om ermee aan de slag te gaan!

Volhouden van wat er al is

milieudoelen 2022

Zoals ik in mijn blog met milieudoelen van afgelopen jaar al schreef is groen leven voor een groot deel ook volhouden. Niet alleen maar steeds nieuwe doelen stellen, maar iedere dag weer opnieuw te kiezen voor eerder gekozen de groenere optie. Voor ons is dat bijvoorbeeld:

Ik deel deze opsomming om je inspiratie te geven voor jouw milieudoelen 2021 (mocht je die gaan opstellen), maar ook om je te vragen om zelf ook even stil te staan bij wat je eigenlijk al iedere dag doet om een gezondere planeet achter te laten voor onze (klein)kinderen. Want als je het even op een rijtje zet, zul je ontdekken dat je al veel groen doet!

Milieudoelen 2021: wat is er (niet) gelukt?

  1. Stemmen
    Dat was mijn belangrijkste doel van 2021. En dat is gelukt uiteraard. Niet met het resultaat waarop ik hoopte (diepe ellende de uitslag), maar de blog die ik schreef over waarom het de belangrijkste verkiezingen ooit waren met de groene stemwijzer erbij, was een van de best gelezen blogs van 2021.
  2. Verduurzaming op de kaart krijgen bij onze verhuurder
    Na het klimaatrapport van het IPCC voelde ik me in eerste instantie zo moedeloos. Daarna dacht ik: “okΓ©, wat kan ik doen?” Ik besloot opnieuw een email te sturen aan onze verhuurder met het verzoek om zonnepanelen en dit keer kreeg ik eindelijk het antwoord waarop ik hoopte. Onze woning gaat verduurzaamd worden in 2022! In deze blog kun je er alles over lezen en in deze blog kun je 10 manieren vinden om jouw woning te isoleren en energie te besparen.
  3. Mensen in mijn directe omgeving inspireren (buurt, familie, vrienden, school, werk) om groene keuzes te maken
    Het is gelukt om ervoor te zorgen dat niet alleen ons huis straks verduurzaamd wordt maar een aantal straten in onze omgeving. Dat is niet geheel aan mij te danken: iedereen moet verduurzamen om de klimaatdoelen te behalen dus dat voelde mijn verhuurder ook wel aan. Maar ik kan wel mee te denken in een bewonersgroep over welke ingrepen belangrijk zijn.
    Verder deel ik de inhoud van mijn duurzame PR pakketjes nog iedere maand met familie en vrienden, in de hoop de drempel zo voor ze te verlagen, kook en bak ik veel vegan voor voor familie, vrienden en buren in de hoop ze te inspireren om (vaker) plantaardig te eten en maak ik altijd tijd vrij om alle vragen om tips, advies en kennis van familie en vrienden te beantwoorden.
    Maar ik zou veel meer kunnen doen met dit doel, bijvoorbeeld als het gaat om Isaya’s school of het werk van mijn vrouw.
  4. PR pakketjes op pakketpunt laten bezorgen ipv thuis
    Compleet 100% totaal niet gelukt… En ik heb er ook geen goed excuus voor, behalve dat ik te lui ben blijkbaar om naar een pakketpunt te gaan.
  5. Overstappen naar een groene bank
    Het is nog steeds niet gelukt om over te stappen vanaf de Rabobank naar de ASN bank. Ondanks dat er een heel handig stappenplan is en een overstapservice. Ik sleep dit groene doel al twee jaar mee naar het volgende kalenderjaar. En dat is dus ook wat nu weer gaat gebeuren. Ik zie er gewoon enorm tegenop!
Nederlandse Kust

En nu we toch met de billen bloot gaan over wat er niet is gelukt…

Ik heb ruim 1,5 jaar 5 minuten per dag gedoucht, voor de planeet. And then I fell off the wagon. Vorige winter, na 3 maanden van extreme slapeloosheid, ging ik weer langer douchen en ook vaak twee keer per dag. Om ‘s ochtends de zware nacht eraf te spoelen en ‘s avonds om te ontspannen voor de nacht. Het is even niet anders. Het is wel mega zuur natuurlijk voor ons gasverbruik, dat nu hoger is dan een jaar geleden. Dus ik ga er wel weer mee aan de bak, maar op een moment dat het voor mij haalbaar is.

Nog een laatste niet zo duurzame biecht uit 2021: ons huishouden is uitgebreid met een tweede robotstofzuiger. Engelbrecht en Hildegard heten onze Heer & Dame in de Huishouding. Ik heb er geen enkel goed excuus voor, behalve dat ze goed onder de bedden kunnen en ik van ze houd.

Maar, daar tegenover staat…

…dat ik dit jaar meer dan ooit heb gekozen voor tweedehands spullen in plaats van nieuwe spullen en heel veel van mijn lezers en volgers heb kunnen inspireren om ook naar de kringloopwinkel te gaan en bewaarde zoekopdrachten aan te maken op Marktplaats!

En hoewel we in 2020 al begonnen met verpakkingsvrij en biologisch eten (naast plantaardig eten), hebben we dit in 2021 uitgebreid. Onze verpakkingsvrije voorraadkast blijft zich uitbreiden en we eten nu voor ongeveer 80% biologisch, in plaats van alleen groente & fruit. Veganistisch (plantaardig) eten is nog altijd een van de grootste stappen die je kunt zetten als het gaat om groener leven, dus het voelt goed om op deze manier iedere dag een bijdrage te leveren aan een gezonde planeet.

Ook hebben ik deze zomer nΓ³g meer tegels uit de tuin gewipt en bij- en vlindervriendelijke planten en bloemen teruggeplaatst. En we zijn dit jaar opnieuw in Nederland op vakantie gegaan, in plaats van in het buitenland (we hebben al 4,5 jaar niet gevlogen). We hebben zelfs gekampeerd afgelopen jaar…

Minder energie verbruikt in 2021

En uiteraard hebben we ook dit jaar weer onze CO2 uitstoot (vervoer en energieverbruik) gecompenseerd via Trees for All. Onze jaarafrekening (gas en stroom) CO2 compenseren kostte dit jaar €34,73. Dat is een stuk minder dan het jaar ervoor (2020). Toen moesten we 3,5 ton CO2 compenseren. Voor 2021 moesten we 2,17 ton energieverbruik compenseren! We hebben dus een stuk minder energie verbruikt het afgelopen jaar. We hebben ook de autoritjes (we huren soms een auto voor familiebezoeken) CO2 gecompenseerd. Dit doen we 1 x per kwartaal en kost een paar euro.

Milieudoelen voor 2022

Milieudoelen 2022
  1. Het verduurzamen van onze woning (herfst 2022): onder andere het isoleren van de buitenmuren, vloeren en het dak, het plaatsen van zonnepanelen en een groen dak (schuur), H++ glazen.
  2. Minder spullen kopen. We groeien dicht. En hoewel we grotendeels tweedehands kopen en anders duurzaam is het gewoon nog steeds teveel. Ik wil een minder vol huis.
  3. Opnieuw een jaar in Nederland blijven, in plaats van naar het buitenland op vakantie.
  4. Nog meer groene uitjes in onze omgeving en nog minder auto’s huren en lenen. We hebben namelijk een elektrische bakfiets gekocht! Hij wordt als het goed is in februari geleverd!
Columns by Kari

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.