Groene tuin update! Hangende moestuin, bomen planten, schutting en meer

Als je mij op Instagram volgt of mijn wekelijkse column in de krant leest, is het je vast niet ontgaan dat onze tuin weer een heel stuk groener is geworden de afgelopen maanden. Groener omdat er nog meer tegels uit zijn en bij- en vriendelijke planten en bloemen voor zijn teruggeplaatst, maar ook omdat ik een hangende moestuin heb gemaakt! In deze blog geef ik een update en rondleiding door ons stadstuintje en laat ik zien welke verbeteringen we hebben aangebracht. Deze blog is in samenwerking met Intratuin!

Tegels wippen en waterstress

Een van de beste dingen die je voor je tuin kunt doen is tegels wippen. Weg met dat beton en groen erin. Door te kiezen voor bijvriendelijke en vlindervriendelijke planten en bloemen (zoveel mogelijk biologisch en vaste en inheemse planten en bomen) wordt je tuin een stuk milieuvriendelijker. Daarbij zorgen planten en bomen voor verkoeling in de steeds heter wordende zomers. Ook voor het grondwaterpeil is het natuurlijk erg belangrijk om zo min mogelijk tegels in je tuin te hebben. Dat brengt mij bij de volgende grote groene verbetering: het neerzetten van een regenton. Dit deden we vorige zomer en wat een aanwinst is dat! We besparen zo duizenden (!) liters water. Fijn voor de waterrekening, maar vooral fijn voor de planeet. Zeker in de hete maanden als er waterschaarste is.

regenton in de tuin

De hangende moestuin

Wat begon met de Albert Heijn moestuintjes werd een heus moestuinproject. Omdat we een kleine stadstuin hebben, met slechte kwaliteit aarde die onder de tegels vandaan kwam Γ©n veel katten in de buurt, moest ik op zoek naar een andere manier om de niet-meer-zo-mini moestuintjes buiten te bergen. Het werd een hangende moestuin. We hebben peultjes, sperziebonen, slabonen, komkommer, paprika, tomaat, courgette, aubergine, peterselie en nog veel meer in juten zakken aan het hek hangen en in hergebruikte bakken eronder. Zo kunnen we niet alleen ruimte besparen maar ook de gezondheid van de aarde reguleren waar de planten in groeien en slakken en poezen tegenhouden.

de hangende moestuin

Bomen planten en zelf compost maken

We hadden al een appelboom, een paar kerstbomen en een eucakyptusboompje in de tuin staan, maar nu hebben we ook een zomereik. De boom komt uit de grote moestuin en is door Alela geplant. Isaya heeft me geholpen om de tegels te verwijderen, om ruimte te maken voor de boom. En ze heeft geholpen tijdens het hele proces om zelf compost te maken via de Bokashi methode. Het is super tof dat onze nieuwe boom nu groeit in aarde die we hebben gevoed met wat eerst ons gft-afval was!

Shoppen bij Intratuin

We hadden een aantal praktische dingen nodig voor onze tuin en zijn daarvoor naar Intratuin gegaan. Omdat we groot en zwaar materiaal gingen halen, hebben we een auto geleend. De CO2 uitstoot van ritjes compenseren we altijd via Trees for All. Tot nu toe is Intratuin het leukste en fijnste tuincentrum waar wij zijn geweest. Er is een gigantisch aanbod – niet alleen van planten en tuinmeubelen, maar ook van spullen voor je interieur en natuurlijk voor huisdieren. Het is ruim en inspirerend opgezet waardoor het een fijne plek is om met kinderen doorheen te wandelen. Het personeel is vriendelijk en kundig – ik voel me helemaal op mijn gemak om er vragen te stellen en krijg goed advies. Bij onze Intratuin is een restaurantje met terras en een speelplek waar de meiden dol op zijn.

shoppen bij intratuin

Een tonkin rieten mat

Het grootste dat we nodig hadden was een rieten mat voor een stukje schutting dat heel oud is. Idealiter hadden we het hek laten begroeien met klimplanten, zoals we ook op vier andere plekken in de tuin hebben, maar de buren aan die kant wilden dat niet. Door een rieten mat te plaatsen knapte het hek niet alleen een flink stuk op, maar kunnen we nu toch een klimplant ertegenaan laten groeien zonder dat de buren hier last van hebben. Een rieten mat kost ongeveer de helft van wat een bamboe mat kost. We kozen voor een tonkin mat omdat deze geen wespen aantrekt, biologisch afbreekbaar is en gemakkelijk op maat te knippen is. Een goedkope en relatief milieuvriendelijke manier dus om je tuin een kleine make-over te geven.

intratuin tonkinmat

Praktisch tuinmateriaal bij Intratuin

Andere spullen die we aanschaften waren een rekje voor de klimplant bij de regenton, bamboe stokken voor onze hangende moestuin – om bepaalde gewassen te ondersteunen – en turfvrije aarde (die van Pokon is bijvoorbeeld op basis van kokosvezels ipv turf). Ook kochten we een houten insectenhotel. Dat is natuurlijk iets dat je ook zelf kunt maken, maar we besloten een half gevulde te kopen en de meisjes deze verder te laten vullen. Een vogelhuisje durven we niet aan, omdat er echt heel veel katten in onze straat wonen.


Nadat we alles op ons boodschappenlijstje op onze kar hadden geladen, hebben we even lekker een ijsje gegeten in de zon en hebben de meisjes lekker gespeeld. Daarna hebben we nog een uurtje rondgesnuffeld tussen de tuinmeubelen en interieurspullen. Een oase van rieten mandjes, prachtige plantjes en mooie potten. Heerlijk om inspiratie op te doen. We hebben ons braaf ingehouden, want we proberen zo min mogelijk nieuwe spullen te kopen die we niet nodig hebben. Maar ik heb wel een prachtig boeket droogbloemen gevonden en er was één prachtige, witte keramieken kan die ik echt niet kon laten staan. Het was een gezellig uitje en de rest van de middag hebben we hard in de tuin gewerkt om alles een plekje te geven.

intratuin

Ik geniet steeds meer van tuinieren en van ons kleine, maar steeds groener wordende tuintje in de stad. Met dit warme weer hangen we er hele dagen in rond. Ik kijk uit naar de zomermaanden, waarin we steeds meer zullen zien groeien en bloeien en van onze hangende moestuin kunnen eten. Ieder jaar zetten we weer nieuwe groene stappen, in huis maar ook zeker in de tuin en komen zo een stukje dichter bij onze stedelijke groene oase. Voor de kinderen is het zo leerzaam om het proces van zaaien, groeien, bloeien, oogsten en afsterven helemaal mee te maken en aan bij te dragen. Een waardevol onderdeel van groen ouderschap. Voor mij is tuinieren en moestuinieren een ontspannen bezigheid. Het geeft veel voldoening, maar het leert me ook heel veel over geduld. In de natuur gaat alles in de tijd die het nodig heeft, niet de tijd die je het geeft. Een mooie les om mee te nemen naar de rest van mijn dagelijks leven.

droogbloemen
Columns by Kari

Disclaimer – Advertentie

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.