10 manieren om je huis te isoleren en energie te besparen

Volgend jaar ondergaat, als alles goed gaat, onze woning een grote verduurzaming. Ik kijk hier enorm naar uit. We doen al zoveel om groener en CO2 neutraler te leven, maar onze energierekening moeten we steeds blijven compenseren, omdat het huis zelf nog niet groen genoeg is. In aanloop naar deze vergroening, probeer ik mezelf steeds beter in te lezen over wat er mogelijk is. In deze blog deel ik daarom 10 manieren om je huis te isoleren en energie te besparen. Dit is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor je portemonnee! Ik hoop dat je er inspiratie uithaalt om je woning te verduurzamen.

Waarom zou je?

Mijn grootste motivator voor betere isolatie is natuurlijk de planeet. Als we op deze manier doorgaan met het uitstoten van CO2 is het aan het einde van de eeuw gemiddeld 4,4 tot 5,7 graden warmer op aarde. Dat heeft extreme gevolgen voor het leven op aarde: voor de biodiversiteit, de zeespiegel, weerextremen en natuurlijk voor de levenskwaliteit van miljarden mensen. We moeten allemaal aan de bak willen we de klimaatdoelen (niet meer dan 1,5 graag opwarming) bereiken.

Maar er zijn meer redenen om te willen isoleren. Het bespaart namelijk onwijs veel geld. Als je een goed geΓ―soleerd huis hebt, bespaar je tot we 30% gas. Je investering verdien je relatief snel terug. En er is ook subsidie beschikbaar voor huiseigenaren. Daar zitten uiteraard voorwaarden aan verbonden – die kun je hier teruglezen en ook de ISDE subsidie aanvragen.

Een andere belangrijke reden om te isoleren is een gezonde woning. Als je mijn blog al een tijdje leest, weet je dat ik hier altijd heel veel tijd en aandacht aan besteed. Het zo gezond mogelijk maken en houden van onze leefplek, vanwege de grote impact hiervan op de gezondheid van mijn gezin. In deze blog heb ik al mijn tips gedeeld, om je huis zo gezond mogelijk te maken.

Tot slot – en hier stond ik eerder niet bij stil, maar is op een opwarmende aarde in toenemende mate van belang – een goed geΓ―soleerd huis zorgt er niet alleen voor dat je woning in de koude maanden goed warm blijft, maar ook in de warme maanden koel blijft. Hittestress is iets waar steeds meer mensen mee te maken hebben en krijgen. Isolatie helpt hier tegen.

10 manieren om je huis te isoleren en energie te besparen

  1. Muurisolatie of gevelisolatie
    Bij spouwmuurisolatie wordt het isolatiemateriaal (bijvoorbeeld glaswolvlokken) door middel van kleine boorgaatjes in de voegen tussen de binnen en buitenmuur gespoten. Gevelisolatie is iets duurder, maar isoleert wel een stuk beter omdat je dikker isolatiemateriaal kunt laten plaatsen. Een derde optie is om van binnenuit een voorzetwand te plaatsen, maar dan lever je uiteraard in op binnenruimte.
  2. Dakisolatie
    De meeste warmte gaat verloren via het dak. Dakisolatie is dus een hele effectieve manier van isoleren. Daken kunnen ook weer van buitenaf of van binnenuit worden geΓ―soleerd. Afhankelijk van of het een plat of schuin dak is wordt bepaald welk isolatiemateriaal moet worden ingezet. Wanneer je je hier in gaat verdiepen, is het natuurlijk ook de moeite waard om te kijken welk materiaal het meest milieuvriendelijk is. Je kunt bijvoorbeeld isoleren met ecologische materialen, zoals houtwol, schapenwol, papiervlokken, kurk en hennep.
  3. Vloerisolatie en kruipruimte isolatie
    Met vloerisolatie bespaar je op jaarbasis, volgens Milieu Centraal, bij een tussenwoning 450 kilo CO2 uitstoot en 200 euro. Ook voor vloerisolatie kun je uiteraard weer ISDE subsidie aanvragen bij een koopwoning. Hoe de vloer geΓ―soleerd kan worden is afhankelijk van je kruipruimte. Bij een kruipruimte van minimaal 35 cm is isoleren vanuit de kruipruimte het meest logische en betaalbare. Wat voor isolatiemateriaal je ook kiest, ga voor een zo hoog mogelijke isolatiewaarde (Rc). Voor vloerisolatie geldt bijvoorbeeld een minimal Rc van 5.
  4. H++ glas
    H++ glas, of rendementsglas, is dubbelglas dat is gevuld met argongas. Het isoleert drie keer zo goed als gewoon dubbel glas en zes keer zo goed als enkel glas. Met H++ glas bespaar je gemiddeld 150 euro per jaar ten opzichte van gewoon dubbel glas. Behalve de eerder genoemde ISDE subsidie, betaal je voor het plaatsen van H++ glas geen 21% maar 9% btw.
  5. Deuren en kozijnen isoleren
    Bij ons zit de schuur vast aan onze woning. Er komt veel kou door de tussendeur naar binnen. Maar ook via de voordeur. Een goed geΓ―soleerde deur scheelt veel ongemak en houdt de warmte beter binnen. Isolatiestrips, tochtprofielen en een brievenbusborstel helpen en zijn kleine ingrepen. Maar als je woning ouder is (van voor 1995), is de meest effectieve oplossing het vervangen van de deuren en ramen.
  6. Ventilatiesysteem en ventileren
    Ventileren is altijd essentieel, voor een gezonde en milieuvriendelijke woning. In deze blog lees je meer over correct ventileren. Maar je hebt behalve het ventileren met ventilatieroosters natuurlijk een ook ventilatiesysteem nodig dat goed functioneert. Nieuwe woningen hebben een energiezuinige balansventilatie (er komt net zoveel schone lucht binnen als oude lucht wordt afgevoerd). Het is wel belangrijk dat je het systeem op de juiste manier gebruikt en onderhoudt (schoonmaakt en laat reinigen).
  7. Radiatorfolie plaatsen
    Een relatief kleine, maar effectieve manier om energie te besparen in je woning is door het plaatsen van radiatorfolie. Dit is een soort zilverfolie dat je achter de radiator plakt en de warmte weerkaatst zodat het niet via de buitenmuur verdwijnt. HR radiatorfolie is de beste keuze, die het meeste energie zal besparen.
  8. Zonnepanelen en zonneboiler
    Als je zonnepanelen wilt laten plaatsen, moet je eerst uitzoeken of dat kan op je dak en hoeveel er op kunnen. Milieu Centraal adviseert om bij minimaal 3 bedrijven offertes aan te vragen alvorens je een keuze maakt. Met een zonneboiler wordt je water verwarmt met de warmte van de zon. In de zomer kun je hier al je water mee verwarmen, in de winter wordt dit aangevuld met je CV ketel of warmtepomp.
  9. Warmtepomp
    Met een warmtepomp kun je je CO2 uitstoot met 25% verminderen en gaat je gasrekening omlaag. Het is een investering (waar subsidie voor mogelijk is en die je uiteindelijk terugverdient) en je huis moet geΓ―soleerd zijn wil het mogelijk zijn. Maar het is wel een effectieve manier om een groene bijdrage te leveren en je huis te verduurzamen.
  10. Gewoonten veranderen
    Hoeveel energie je kunt besparen is natuurlijk ook afhankelijk van hoe je leeft en wat je koopt. Of je bijvoorbeeld apparaten met het beste energielabel kiest en of je de apparaten spaarzaam gebruikt en uitzet als je ze niet gebruikt. Maar ook of je de verwarming lager zet en een dikke trui en sloffen aan doet. Op ieder vlak kun je deze energiebesparende keuzes maken. Je kunt bijvoorbeeld vaker lezen in plaats van TV kijken en kiezen voor minder schermen en schermtijd. Vaker veganistisch koken dan vlees eten (plantaardig voedsel is veel sneller gaar) of een Ecostoof gebruiken om gas te besparen. Korter douchen om heet water te sparen. De droger de deur uitdoen en de was gaan ophangen. Welke keuzes je maakt, is aan jou: maar net wat bij jouw wensen en leven past!

Meer tips voor een groener leven? Lees dan: 10 manieren om je huishouden te vergroenen


Columns by Kari

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.