10 manieren om je huishouden te vergroenen

Vorige week, op 29 juli 2021, was het Earth Overshoot Day. Dit is een jaarlijks terugkerende dag die het moment markeert waarop de mensheid alle middelen die de aarde kán geven in 1 jaar al heeft opgebruikt. Alles wat we na deze datum dus nog doen (eten, kopen, verbruiken, uitstoten) komt uit een niet bestaande reserve. Oftewel, brengt enorme schade toe, breekt af, maakt onherroepelijk stuk. We moeten iets doen. We moeten beter voor onze planeet gaan zorgen. En dat begint thuis. In deze blog daarom 10 manieren om je huishouden te vergroenen!

Overshoot Day per land

Ieder land heeft haar eigen Overshoot Day. De dag waarop alle middelen al zijn verbruikt. Voor sommige landen, zoals Indonesië, ligt dat moment ergens in December. Hoewel we natuurlijk toe willen naar een manier van leven die de aarde voedt in plaats van afbreekt, is dit nog een braaf jongetje in de klas. Nederland daarentegen. Om te huilen. Onze Overshoot Day viel afgelopen jaar op 27 april. April! Hoe afschuwelijk is dat. We leven dus alsof we 4 aardes hebben in plaats van 1. Dat kan beter. We moeten vergroenen.

vergroenen
Doe de droger de deur uit & hang de was op

551.000.000.000.000 dollar of vergroenen?

Wat jij als individu doet, is relevant. Want je bent niet alleen. Je bent niet de enige die groener leeft of probeert te leven. De kracht van het individu is gigantisch. Ik heb het al eerder geschreven: wat wij kopen, daar draait de markt naar. Waar wij om roepen, daar luistert de politiek naar. Jij bent als consument (van producten, maar ook als stemmer) mega lucratief. Als miljoenen mensen veganistisch willen eten, kunnen producenten daar rijk van worden. Groener leven kost de maatschappij geen geld. Het levert de maatschappij alleen maar geld op. Kijk maar naar de recente overstromingen. Dat kost miljarden. David Wallace Wells, auteur van De onbewoonbare aarde, schreef: “Een temperatuurstijging van 3,7 graden zou volgens wetenschappers minimaal kunnen leiden tot 551 biljoen dollar aan schade; de totale rijkdom van onze huidige wereld bedraagt 280 biljoen dollar”.

Voor iedereen die roept dat je leven vergroenen duur is. Een biljoen is 1.000.000.000.000 dollar. En dan dus maal 551. Ik weet niet hoor, maar is het niet logischer om dit soort ellende te voorkomen? Het is al droevig genoeg dat de motivatie financieel moet/zal zijn. Want het is een groot wonder dat de aarde leefbaar is, tussen al die sterren, meteorieten en planeten die dat níet zijn. We gedragen ons alsof we na Aarde dóór kunnen naar de volgende fast planet. News flash! There is no planet B. Een wonder verdient verwondering, bewondering, respect en dankbaarheid. Dát zou motivatie genoeg moeten zijn om beter voor de aarde te zorgen… toch?


Lees ook: klimaatverandering en kettingreacties


Wat kan ik doen om te vergroenen?

Vanuit huis kun je super veel doen voor de planeet. Ik zet 10 effectieve stappen om te vergroenen op een rij!

  1. Stap over op plantaardige voeding. Laat vlees, vis en zuivel staan en eet zoveel mogelijk biologisch, lokaal, verpakkingsvrij en binnen het seizoen. Hier vind je een gids om in 10 stappen vegan te gaan eten. Lees hier alles over onze verpakkingsvrije voorraadkast.
  2. Doe de auto de deur uit. Investeer in een goede elektrische (bak)fiets en pak de trein of bus voor langere afstanden. Als het niet anders kan, huur of leen een auto en compenseer de CO2-uitstoot, bijvoorbeeld via Treesforall. Behalve de milieuvoordelen haal je hier zelf ook enorm veel voordelen uit. Het scheelt je bakken met geld, je staat niet meer in de file, je bent vaker buiten en in beweging, je hebt geen reparatie/keuring stress, je gaat langzamer leven waardoor je de omgeving veel beter in je op kunt nemen…
  3. Stop met vliegen. Of vlieg tenminste niet meer ieder jaar/meerdere keren per jaar. Zoek vakantiebestemmingen dichter bij huis. Ga met de (bak)fiets of de trein op vakantie of compenseer de CO2-uitstoot van je autorit. Als je naar het buitenland gaat met het vliegtuig, kies dan een bestemming dichterbij. En als je gaat vliegen, compenseer dan de CO2-uitstoot van je vlucht.
  4. Koop tweedehands spullen in plaats van nieuwe spullen. Voor nieuwe spullen zijn grondstoffen nodig, fossiele brandstoffen voor productie en vervoer en verpakkingsmateriaal nodig. Tweedehands is ook nog eens veel goedkoper! Lees hier mijn tips voor ultiem kringloopgeluk!
  5. Stap over op groene energie uit Nederland en overweeg zonnepanelen. Zonnepanelen staan al heel lang op ons lijstje met milieudoelen, maar we huren in de vrije sector binnen een woningbouwvereniging en het proces van aanvragen is tergend langzaam, heel frustrerend en tot nu toe zeer onsuccesvol. Maar als je een koophuis hebt, is dat natuurlijk niet aan de orde!
  6. Kies voor 100% natuurlijke cosmetica. Hier vind je een heel veel goede milieuvriendelijke merken. En kies zoveel mogelijk plasticvrije cosmeticaproducten, zoals shampoo bars, vaste zepen voor huid, gezicht en scheren. Meer tips voor een plastic vrije badkamer vind je hier!
  7. Stap over op ecologische schoonmaakmiddelen. In plaats van met chemische troep, kun je heel gemakkelijk eco friendly schoonmaken. Als je de producten zelf maakt (super gemakkelijk!) bespaar je ook nog eens bakken met geld. Hier vind je alle recepten.
  8. Maak er een gewoonte van om spullen te repareren: zelf of door een professional. Bijvoorbeeld kleding, schoenen en meubels. Maar ook bijvoorbeeld speelgoed. Door je kinderen te leren om schoenen te poetsen, gaatjes te dichten in kleding en speelgoed te repareren geef je ze gelijk een stukje groen ouderschap mee. Laat zolen vervangen door de schoenmaker, breng kleding die niet past of stuk is naar de kleermaker. Zo gaan je items langer mee – wat beter is voor de planeet – en steun je lokale ondernemers.
  9. Investeer in houten speelgoed in plaats van plastic speelgoed. Houten speelgoed met een open einde gaat langer mee, vraagt niet om fossiele branstoffen en draag niet bij aan de plastic soep. Ook is het super goed voor de ontwikkeling van de fantasie en het vrije spel. En kies als het even kan natuurlijk voor tweedehands speelgoed!
  10. Gebruik je huishoudelijke apparaten zo milieuvriendelijk mogelijk. In De groene mama kun je hier alles over lezen. Maar let bijvoorbeeld op energielabels (AA++ of hoger, vanaf energielabel B apparaten vervangen), uitzetten van apparaten als je ze niet gebruikt en het regelmatig ontdooien en schoonmaken van de vriezer. Doe de droger de deur uit, meld je af voor (digitale) nieuwsbrieven en overweeg of er echt meer of nieuwe schermen nodig zijn in huis. Kies eventueel voor refurbished als je apparaat aan vervanging toe is!
milieuvriendelijk leven met je gezin
Wees lief voor de aarde 🙂

Heel veel succes!

Ik hoop dat je in deze blog over vergroenen vanuit huis weer inspiratie hebt opgedaan voor nieuwe groene stappen die je kunt zetten, gewoon vanuit je eigen huis en eventueel met je gezin. En ik hoop ook dat je met groene trots de dingen in dit lijstje hebt kunnen afstrepen die jullie al doen! Veel succes & plezier op je groene pad.

Columns by Kari

ad – paid

One thought on “10 manieren om je huishouden te vergroenen

  1. Mijn fornuis is echt op, ik krijg nu een andere, milieuvriendelijker. Iemand kocht een nieuwe en gooide de oude weg. Dus wel tweede hands en ook nog gratis. Bespaard hrondstoffen en een apparaat gered.
    Ook onze tweede hands zonnepanelen werken nog prima. Bij dit alles dubbele winst

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.