7 manieren om meer grip te krijgen op je leven

Bijna een jaar geleden opende ik mijn eerste schrijfboekje en begon ik met dagelijks schrijven. Nu terugkijkend is het een van de grote katalysators geweest van alle veranderingen die ik in 2024 heb doorgevoerd, op het gebied van mentale en fysieke gezondheid. Stoppen met alcohol drinken, (met als gevolg) veel beter slapen, iedere dag gezond eten, óók als de kinderen niet bij me zijn, door te gaan meal preppen, iedere dag mijn voedingssupplementen nemen (again: óók als de kinderen er niet zijn), het bijhouden van mijn cyclus aan de hand van de cyclus strategie, het minderen van toegevoegde suikers en zout, mijn yoga practice oppakken en ga zo maar door. Ik zou ook het cold dippen kunnen zien als een belangrijk start punt van deze weg van zelfzorg en meer grip op mijn leven. Of het beginnen met acupressuur. Zowel mijn spijkermat als het wekelijks onderdompelen in koud natuurwater kwamen vorig jaar november in mijn leven. Zelfzorg heeft een enorm effect op je gezondheid: zowel fysiek als mentaal. Ik voel me mentaal krachtiger dan ooit.

7 manieren om meer grip te krijgen op je leven

1. Het bijhouden van je cyclus

Ik begin met een voor iedereen met een menstruatiecyclus, omdat 96% van mijn lezers zich als vrouw identificeert. En voor die andere 4%: lees mee, want als je mensen van wie je houdt beter begrijpt, krijg je ook meer grip op je leven. De cyclus strategie opende een paar maanden mijn ogen voor mijn hormonen en cyclus. Dat betekent niet dat ik het nu allemaal perfect op orde heb hoor. Er zijn ook genoeg dagen dat ik overweldigd word door mijn hormonen, de gebeurtenissen in de wereld, gevoelens van eenzaamheid, onzekerheid en verdriet. Maar mede door het bijhouden van mijn cyclus, volgens de cyclus strategie van Maisie Hill, heb ik meer grip op mijn emoties en gevoelens. Ik kan ze, vaker, beter plaatsen binnen mijn cyclus of gebeurtenissen in mijn leven, waardoor ik met meer compassie en vertrouwen kan kijken naar mijn denken, voelen en handelen. Ik hou mijn cyclus nu ruim 5 maanden bij. Volgens de strategie verdeel je je maandcyclus in een winter (ongesteld), lente (periode tot aan eisprong), zomer (eisprong) en herft (periode tot aan menstruatie). Net als de seizoenen in de natuur vragen je lichaam, hormonen, emoties en behoeften ook ieder seizoen om andere aandacht en hebben ze andere kwaliteiten. De strategie helpt je om hier inzicht in te krijgen en het vóór je te laten werken, in plaats van er door overspoeld te raken.

boulderen

Ik gebruik het bijvoorbeeld voor boulderen. Tijdens mijn winter en lente heb ik minder kracht en energie. Voorheen zou ik negatieve gevoelens hebben over mijn vermogens deze periode en bepaalde routes in de klimhal afdoen als “kan ik toch niet”. Nu weet ik dat als ik even twee weken wat rustiger aan boulder, ik weer vol op kracht en energie zit tijdens mijn zomer en herfst en die routes er gewoon uitknal. Je vindt de cyclus strategie hier als luisterboek (je kunt via dit linkje 30 dagen gratis luisteren).

2. Iedere dag schrijven

Ik noemde het al in de inleiding: iedere dag schrijven. Ik heb een uitgebreide blog geschreven met 7 schrijfoefeningen, om je op weg te helpen. Met name het opschrijven van (minstens) drie dingen waar je dankbaar voor bent, iedere ochtend en/of avond helpt enorm om op relatief korte termijn grote verandering aan te brengen in je perspectief. Door de focus te leggen op dankbaarheid verandert je manier van denken over het leven, jouw leven, je lichaam, je gezondheid, de mensen om je heen, je werk, je huis: noem maar op. Dankbaarheid is een immens krachtig middel en een van de belangrijkste sleutels naar levensgeluk en vervulling.

schrijfoefening voor mentale gezondheid

Maar ook opschrijven waar je ’s avonds nog mee zit of de dag van je afschrijven voor het slapen gaan, kunnen veel invloed hebben op je mentale gezondheid, omdat het je kwaliteit van slaap zal verbeteren. En goed slapen heeft een gigantisch effect op je mentale en fysieke gezondheid. Lees hier de blog met schrijfoefeningen, zodat je vandaag nog van start kan. Behalve een paar minuten tijd, een pen en eens schrijfboekje kost het je niks.

Lees ook: Ik heb de insomnia code gekraakt – zo ga je eindelijk echt goed slapen

3. Kou therapie

Deze is wellicht minder laagdrempelig. Maar je kunt heel klein beginnen. Kou therapie. Bijvoorbeeld door koud te douchen in de ochtend en/of door te cold dippen. In deze blog heb ik uitgebreid geschreven over waarom ik dit doe en wat het mij heeft opgeleverd. Als je laagdrempelig wilt beginnen, houd dan iedere ochtend bij wakker worden je gezicht 30 tot 60 seconden onder de koude kraan. Houd je gezicht stil, gebruik je handen niet, gewoon spoelen en voelen. Eerst de ene kant van je gezicht: zorg dat het koude water overal komt. Dan de andere kant van je gezicht: focus op een kalme, gelijkmatige ademhaling. Kou vertelt je lichaam “STRESS!”. Een automatische reactie. Door rustig te blijven ademhalen, vertel je je lichaam “nee hoor, het is oké, niks aan de hand”.

kari cold dippen

In het dagelijks leven heb je talloze van die automatische stressreacties, die worden getriggerd door onbewuste, halfbewuste en bewuste gebeurtenissen. Dingen die je (onbewust) doen denken aan je jeugd of een vervelende gebeurtenis, waardoor je een automatische reactie geeft op je partner, kind of collega of waardoor je dichtslaat of tegen jezelf zegt “ik kan dit niet”. Automatische reacties en daar bijhorende vastgeroeste overtuigingen zullen losweken door kou therapie. Ik ben over mijn (bijna 30 jarige) angst voor honden heengekomen hierdoor. Maar ik heb nog zoveel meer oude angsten en overtuigingen achtergelaten in het meer, de zee en het doucheputje, het afgelopen jaar. Hier lees je er meer over.

4. Gezonde voeding als routine

In maart van dit jaar begon ik er weer mee: (vegan) meal preppen. Twee keer per week een aantal gerechten klaarmaken, waar je dan de rest van de week van kunt eten. Ik dacht “we zullen zien hoe lang ik dit volhoud”. Maar inmiddels zijn we 8 maanden verder en het bevalt me nog steeds heel goed. Een van mijn goede voornemens was om beter voor mezelf te zorgen op de dagen dat de kinderen niet bij me zijn. Ik vond het heel moeilijk om dan voor mezelf te koken, mijn voedindssupplementen te nemen en lief voor mezelf te zijn. Door het meal preppen stond het eten al in de koelkast en hoefde ik het alleen maar bij elkaar op een bordje te leggen. Zo werd iedere dag een gezonde maaltijd, vol groenten, fruit, gezonde vetten en plantaardige proteine heel eenvoudig en onderdeel van mijn dagelijkse routine. In deze blog vind je mijn 7 go to vegan meal prep recepten. En in deze blog vind je mijn tips en recepten om te meal preppen voor kinderen.

vegan meal preppen

Sinds de zomer zijn we ook aan het experimenteren gegaan met eten zonder toegevoegde suikers. In deze blog kun je lezen waarom, wat voor effecten we merken en vind je een lijst met 70 gezonde alternatieven (ook voor kinderen) zonder toegevoegde suikers.

Ik noemde het al even, maar het iedere dag consequent nemen van vegan voedingssupplementen kan ik niet weglaten in dit rijtje. Zeker nu de koude, donkere maanden van het jaar zijn aangebroken, het lastiger is om zonlicht op je snoet te krijgen, er overal virussen rondwaren en het dagelijks leven meer energie opeist, is het belangrijk om je voeding te ondersteunen met supplementen. Ik kies al jaren voor VitaminFit omdat ze 100% natuurlijk zijn, vrij van toegevoegde suikers, smaak/kleur/geurstoffen en uiteraard vegan. Je kunt helemaal zelf samenstellen wat je supplementeert of kiezen voor een multi. VitaminFit heeft zowel capsules als druppels. En een speciale kids- lijn, helemaal afgestemd op de behoeften van je kind. Het is een Nederlands familiebedrijf met een grote passie en respect voor de kracht van de natuur en ik ben trots ambassadeur van VitaminFit.

Van 18 t/m 29 november krijg je daarom 25% korting op je bestelling met de code Kari25. Daarna krijg je 10% korting met de code Kari10.

5. Stoppen met alcohol drinken

Heel goed natuurlijk, veel groente, fruit, gezonde vetten en plantaardige proteien, weinig toegevoegde suikers, je supplementen braaf iedere dag nemen.. maar als je dat vervolgens supplementeert met alcohol breek je een groot deel van je inspanningen direct weer af. En dat is zo zonde. Alcohol heeft niet alleen een negatieve impact op je slaap en gezondheid (je wordt er letterlijk ziek van), het maakt je ook mentaal onstabieler en het verandert zelfs je persoonlijkheid. Onder andere het boek Alcohol Lied to Me, van Craig Beck (The Alcohol Free Expert – je kunt het hier 30 dagen gratis luisteren) heeft me zoveel geleerd over alcohol en de gevolgen ervan. Bijvoorbeeld dat alcohol bijna 2 weken nodig heeft om uit je systeem te gaan. Dus ook als je alleen in het weekend drinkt of af en toe heb je al last van de gevolgen. Pas als je helemaal stopt ga je zien wat écht bij jou hoort en wat bij de alcohol hoort. Ik ben nu 10 maanden alcohol vrij. De afgelopen maanden heb ik zoveel voordelen hiervan ervaren dat ik niet meer terug wil naar alcohol. Ik heb geen insomnia meer, geen angsten meer, ik voel me zelfverzekerder en krachtiger en ga het leven – de nare/spannende/overweldigende dingen én de leuke/mooie/feestelijke dingen – nuchter aan. Zonder te vluchten, zonder mezelf te ondermijnen en zonder mijn lichaam en geest af te breken met alcohol.

alcoholvrij leven

In deze blog kun je lezen waarom ik ben gestopt met drinken en vind je 7 tips, als je graag wilt stoppen met alcohol drinken maar nog niet zo goed weet hoe je dat kunt aanpakken.

6. Acupressuur

Vorige maand schreef ik er een uitgebreide blog over. Ik vierde 1 jaar acupressuur. Oftewel, 1 jaar op mijn spijkermatje. Acupressuur heeft op zoveel vlakken mijn leven positief beïnvloed en blijft me, ook na een jaar, nog steeds verrassen. Dus hij kon niet ontbreken in dit rijtje van manieren om meer grip te krijgen op je leven. Zeker als je kampt met (chronische) pijn. Pijn zuigt energie. Energie die je wilt gebruiken voor je gezin, je werk, je vrienden, familie, hobby’s, jezelf… Je kunt je acupressuur matje inzetten als acute pijnbestrijding (als “behandeling”), door er 2 a 3 keer per dag 20 minuten op te liggen. Of als “onderhoud”, door er 1 keer per dag (bijvoorbeeld in de avond voor het slapen gaan) op te liggen. Dan helpt het om diep (!) te ontspannen, dagelijkse pijntjes en ouder-word-kwaaltjes te bestrijden, beter te slapen, menstruatiepijn, hoofdpijn en migraine te verminderen en beter in je lichaam te komen.

pranamat winactie

In deze blog deel ik meer over wat een spijkermatje is, waarom en hoe ik het gebruik en deel ik 10 manieren om het meeste uit je acupressuur mat te halen. Ook voor Pranamat heb ik een kortingscode, omdat ik dankbaar partner ben van dit prachtige merk. Met de code KARI krijg je in november 25% korting op je acupressuur set.

7. De kracht van Yoga

In mijn blog “Pedadogische inzichten en opvoedingsinspiratie voor het nieuwe schooljaar” schreef ik er al over: afgelopen zomer pakte ik mijn yoga practice weer op. Ik doe al bijna 20 jaar yoga en het is door de jaren heen een echte thuishaven gebleken. Ik kon altijd terugkeren naar yoga als ik het nodig had. Soms was dat bijna dagelijks, soms wat dat eens per week en soms maanden niet. Tijdens de zomervakantie merkte ik hoe goed het me deed om dagelijks yoga te doen. In het dagelijks leven krijg ik dagelijks yoga (nog) niet voor elkaar. Maar drie keer in de week op de mat wel. Ik heb een fijn hoekje gemaakt in huis, waar ik mijn matje in 5 seconden kan uitrollen en waar ik ook op mijn spijkermatje kan liggen. Zo kan ik, waar mijn dochters bij zijn, yoga en acupressuur doen. De meisjes zitten ondertussen lekker te lezen of knutselen, spelen of dartelen om me heen, kletsen gezellig tegen me aan of doen mee.

yoga thuis doen

Yoga geeft me meer grip op mijn leven omdat het me helpt om te focussen op mijn ademhaling – het systeem dat heel veel invloed heeft op je stresslevels en gezondheid – het me helpt om (zowel letterlijk als figuurlijk) in balans te blijven, flexibel te blijven en me krachtig te voelen. Yoga helpt me ook om mijn ego los te laten en niet te focussen op knappe kunstjes doen, maar vanuit mijn core en kalme ademhaling de yoga houdingen te verdiepen. Het kalmeert mijn gedachten, waardoor er ruimte ontstaat voor ontspanning, maar ook voor nieuwe inzichten en ideeën. Het is ook heel laagdrempelig, omdat je het gewoon thuis kunt doen, wanneer je wilt.

Als je wilt beginnen met yoga, maar niet zo goed weet hoe, raad ik je aan een paar lessen te volgen. Je kunt ook inspiratie opdoen in deze blog, met mijn winter yoga routine. En deze blog is voor de zwangere mama’s (klik voor een hele kleine Isaya en Alela nog in mijn buik!).


Ik hoop dat deze tips je helpen om om meer grip te krijgen op je denken, voelen en handelen en daarmee je leven. Het leven is niet maakbaar en je kunt niet overal controle over hebben. Soms gebeuren er verschrikkelijke, moeilijke, zware, oneerlijke en pijnlijke dingen. Maar er zijn gelukkig ook veel dingen waar we wel invloed op hebben. Hoe jij je dagen dag in dag uit vorm geeft bijvoorbeeld, zowel met de mogelijkheden als de beperkingen in jouw leven. Ik hoop dat deze blog je toepasbare inspiratie heeft gegeven om iedere dag een postieve invloed uit te oefenen op je mentale en fysieke gezondheid. Geen quick fixes. Als je al een tijdje meeleest weet je dat dit onderwerpen zijn waar ik al maanden, zo niet jaren, mee bezig ben. Maar het brengt me zoveel. En dat gun ik jou ook!

Columns by Kari

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.