Mijn winter yoga routine

Ik ben de tel een beetje kwijt, hoe lang ik nu yoga doe. Ik vermoed zo’n 15 jaar inmiddels. Zonder al te zweverig willen klinken, is yoga als een soort thuishaven voor mij. Als ik stress voel, stijf of uit balans ben, als ik het koud heb, als ik beter voor mezelf wil zorgen of tijd voor mezelf wil creëren, keer ik altijd terug naar mijn yoga practice. Afgelopen zondag zat ik de hele dag achter mijn bureau te werken en ik kreeg het maar niet warm. Ik besloot mijn laptop even dicht te slaan voor 3 kwartier en yoga te doen. Daarna had ik het de rest van de dag niet meer koud en kon ik met een frisse, lenige en stabiele geest verder typen. In de hoop dat yoga jou ook op die manier kan helpen deze winter, deel ik vandaag mijn winter yoga routine, inclusief video!

Disclaimer

Ik ben geen yoga juf. Ik heb de eerste 8 jaar dat ik yoga deed allerlei soorten lessen gevolgd (hatha, power, ashtanga, bikram, iyengar en vinyasa) bij verschillende docenten. Als je zwanger bent of lichamelijke klachten hebt, vraag dan altijd advies aan een professional.

Wat yoga mij leert als moeder van 2 kinderen

Toen ik moeder werd, paste het “weggaan voor yoga” niet meer bij mijn leven. Vanaf Isaya’s geboorte heb ik altijd yoga thuis gedaan, met kind. Eerst in de draagdoek, daarna met één kind om mij heen dartelend. Inmiddels met twee kinderen over en op mij klimmend. Yoga is op deze manier veel meer onderdeel van mijn leven en ik kan wat ik ervan leer direct toepassen.

yoga oefeningen in balans

Zo beoefen ik bijvoorbeeld flexibiliteit van mijn spieren met bepaalde oefeningen, maar moet ik ook flexibel van geest zijn als mijn kinderen mijn practice “onderbreken”. Tijdens bepaalde oefeningen oefen ik om fysiek in balans te blijven, maar de concentratie vraagt ook om een mentale balans. Dat helpt mij weer om in het dagelijks leven met de meiden de balans steeds weer op te zoeken. Ook zaken als focussen, ontspanning, acceptatie, geduld… De lessen die ik leer van mijn lijf, mijn hoofd, mijn oordelen en de yoga oefeningen zijn eindeloos.

Yoga en thuis werken

Yoga houdt je spieren soepel. Hoe warmer je lijf is, hoe soepeler je spieren zijn: hoe leniger je bent. In de winter heb ik het altijd erg snel koud, zeker als ik achter mijn bureau zit te werken. Yoga is een fijne manier om mijn lichaam op te warmen. Zeker nu zoveel mensen thuis werken, is het belangrijk om je reistijd om te zetten in een andere vorm van beweging. Yoga kan een optie zijn.

winter yoga routine

Mijn winter yoga routine

Je kunt mijn winter yoga routine hier bekijken. Het filmpje duurt 15 minuten. Sommige beelden zijn versneld om de video kort te houden. De sessie duurt in werkelijkheid 45 minuten. Ik bouw mijn yoga sessies altijd op uit 5 onderdeel:

  • Het begin: de zonnegroet/ opwarmen
    Ik doe een uitgebreide zonnegroet: traag en met aandacht voor mijn lijf, mijn spieren en mijn houding. Ik neem de tijd om contact te maken met mijn lichaam (hoeveel energie en kracht voel ik vandaag?) mijn gedachten in “yoga stand” te krijgen (voel ik me opgejaagd of voel ik me rustig?) en mijn spieren op te warmen.
winter yoga routine
  • De staande oefeningen: balans en focus
    Ik probeer “te aarden”, dus mijn voeten stevig op de grond te voelen, mijn evenwicht en concentratie te vinden door middel van balans oefeningen en af te tasten hoe soepel of stram mijn opgewarmde spieren die dag voelen, door de eerste strek-oefeningen te doen. Ik probeer zonder oordeel de balans oefeningen te doen: de ene dag ben ik wat meer in evenwicht dan de andere dag. Jezelf niet al te serieus nemen helpt.
winter yoga routine
  • De zittende oefeningen: flexibiliteit en kalmte
    Ik probeer voor echte overgangen te zorgen, tussen staande, zittende en liggende oefeningen, bijvoorbeeld door een (verkorte) zonnegroet te doen. Tijdens de zittende oefeningen ligt de focus echt op flexibiliteit: het langer en soepeler maken van mijn spieren, het dieper in houdingen komen met iedere ademhaling. Ik neem voor iedere oefening ruim de tijd: liever een yoga sessie met 5 houdingen met rust uitgevoerd, dan een gejaagd tafereel omdat ik een bepaalde serie “moet afwerken”. Ik houd meestal zo’n 10 diepe ademhalingen per houding aan.
  • De liggende oefeningen: uitdaging en acceptatie
    Na twee natuurlijke bevallingen ligt bij mij de focus met name op mijn bekkenbodem tijdens de liggende oefeningen. Het versterken van mijn bekkenbodem, het verlichten van pijn en het accepteren van mijn grenzen. Het is een heen en weer bewegen tussen uitdaging (hoe kan ik verder komen?) en acceptatie (hier ligt [vandaag] mijn grens en dat is oké).
  • Het einde: korte zonnegroet en afsluiting/ontspanning
    Dit vind ik het moeilijkste onderdeel van mijn yoga practice. Ik doe altijd een zonnegroet aan het eind en bedank dan mijn lichaam voor alles wat het kan en mij geeft. Maar daarna op de grond gaan liggen en even alleen maar “voelen en ontspannen” – dat vind ik lastig. Want “het is niet nuttig” en “ik moet nog zoveel doen” en “wat zal ik straks gaan doen”. ‘Waar je de meeste weerstand tegen voelt, heb je het hardst nodig’ – echt zo iets wat antroposofen graag zeggen. Of ‘je allergie is je grootste levensles’. Irritant soms. Maar in dit geval klopt het zeker. Dus ik probeer echt even rustig te gaan liggen: ieder lichaamsdeel een voor een aan- en ontspannen en mijn gedachten, impulsen en oordelen te erkennen en los te laten met iedere ademhaling.

Afhankelijk van hoeveel tijd ik heb, duurt ieder onderdeel langer of korter. Zeker als de meisjes meedoen, pas ik mijn yoga practice aan op hun. Ze kunnen inmiddels heel goed begrijpen “mama doet yoga”. Maar sommige onderbrekingen horen er gewoon bij – niet alle emoties kunnen ze zelf oplossen, soms zijn ze gewoon moe of hebben ze honger.


En don’t forget! Onderbrekingen tijdens je yoga practice zijn geen onderbrekingen: het zijn oefeningen, net zo waardevol als welke andere yogaoefening dan ook. Oefeningen in geduld, flexibiliteit, meebewegen, acceptatie en het loslaten van controle. Veel plezier!


Columns by Kari

2 thoughts on “Mijn winter yoga routine

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.