De Haakaa Borstkolf: Hoe (niet) te gebruiken

Tijdens mijn zwangerschap kreeg ik van verschillende mensen de tip om een siliconen borstkolf te kopen van Haakaa. Dit is een kleine kolf, die vacuum zuigt aan je borst, waardoor je melk kunt opvangen. Het zit dus een beetje tussen een opvangbakje en een kolf in. Van te voren kon ik niet helemaal bedenken waarom ik dit nodig zou hebben, aangezien ik niet van plan was om te kolven de eerste maanden. Maar, na een polletje op Instagram, besloot ik er een te kopen. Ze kosten namelijk maar 25 euro en ik was wel nieuwsgierig naar deze milieuvriendelijke borstkolf.

De Stuwing Dagen

De meeste moeders die borstvoeding hebben gegeven kennen ze: de stuwing dagen. Meestal een dag of 4/5 na de geboorte van je kindje blazen je borsten ineens op tot Playboy size, de aderen knallen er nog net niet uit, je baby hoeft er maar naar te kijken of er spuit al zes liter melk uit en de pijn en harde knobbels zijn niet mals.

Yes, people, borstvoeding geven is fantastisch, maar het is ook keihard werken. Het is goed om van te voren te weten wat je kunt verwachten – niet om je af te schrikken, maar juist zodat je weet dat het normaal is, dat harde werken. Zo vaak hoor ik van moeders dat ze stoppen in de eerste weken, omdat ze denken dat “als het niet vanzelf” of “gemakkelijk” gaat, het niks voor hun is. Terwijl, als je weet wat “normaal” is bij borstvoeding en hoe je problemen kunt aanpakken, je die hobbels (en letterlijke knobbels) kunt overwinnen. En dan kan het echt heel fijn worden!

Lees hier meer over de realiteit van de eerste dagen: de ongefilterde waarheid over de kraamtijd

Hoe verliefd je ook bent op je kind, die eerste dagen kunnen best pittig zijn. Je bent aan het herstellen van de bevalling, je bent non stop aan het voeden en dan komt dus ook nog eens die stuwing. In die dagen is de Haakaa kolf echt een uitkomst. Want in plaats van te kolven met een lawaaierige (elektrische) kolf, kun je gewoon de siliconen borstkolf aan je borst hangen.

Hoe gebruik je een siliconen borstkolf

Het voordeel van deze kolf is dat je niet voor of na een borstvoeding, een hele kolf sessie hoeft te houden. In plaats van dat je je hele kolf apparaat in elkaar moet zetten, met veel bombarie aanzet, het hele huis wakker hum-hum-humt en aan de draden hangt, zuignap je gewoon die siliconen borstkolf aan je borst. Het maakt de nachten zo veel gemakkelijker!

Op deze manier kolven kanΒ voordat je een borst geeft: om de druk er een beetje af te halen, zodat je newborn niet verzuipt in de stortvloed van melk. Het kan tijdens een voeding: je hangt de baby aan de ene borst en de kolf aan de andere. De baby heeft hier geen last van want het maakt geen geluid en het is een klein dingetje. En het kan na een voeding: als je borsten nog super vol zitten, terwijl je baby al genoeg heeft gehad.

Als je na zo’n voeding elektrisch gaat kolven, stimuleer je de productie – wat je niet wilt, want je hebt al zoveel melk. Maar als je gewoon die vacuΓΌm pomp eraan ploopt, vangt het de melk op die je echt kwijt moet om pijnloos weer in slaap te vallen. [Leg wel nog even een koelpad op je borsten om de stuwing tot rust te brengen.]

Waar gebruik je ‘m niet voor?

De siliconen borstkolf werkt als een vacuum pomp, die in combinatie met je toeschietreflex, ervoor zorgt dat de melk uit je borst en in de kolf terecht komt. In mijn ervaring werkt hij niet fantastisch als je geen knappende toeschietreflex hebt. Je hebt dus, als je gaat kolven op werk, wel echt een goede, dubbele elektrische borstkolf nodig. Dat gaat gewoon veel sneller en gemakkelijker.

Ook als je een (beginnende) borstontsteking hebt, moet je zeker een elektrische borstkolf gebruiken. Als je geen ervaring hebt met (beginnende) borstontstekingen, schakel dan hulp in van een lactatiekunde. Want als je direct bij de eerste tekenen begint met kolven, koelen en masseren (dat laatste is echt essentieel, hoe pijnlijk ook) kun je vaak een AB-kuur voorkomen.

Goed om te weten

De Haakaa borstkolf is milieuvriendelijk en BPA vrij. Je kunt de kolf steriliseren, maar hij mag ook gewoon in de vaatwasser. Je kunt er een lief dopje bij kopen, zodat hij stofvrij blijft. Verder is de onderkant van de siliconen borstkolf een zuignap, zodat je ‘m vast kunt zetten op een tafel. De Haakaa pomp is verkrijgbaar in 100 ml (€19,95) en 150 ml (€24,95).

Aanrader?

Ja. Ik vond ‘m echt onmisbaar die eerste twee a drie weken. Ik moet wel zeggen dat ik daarna de Haakaa kolf nauwelijks meer gaan gebruiken. Misschien komt het nog: Alela is immers pas 3 maanden. Maar voor nu vind ik het een tijdelijk/ doorgeef product. Maar desalniettemin heb ik geen seconde spijt gehad van mijn aankoop. In Nederland is de siliconen borstkolf van Haakaa verkrijgbaar bij JeSuisBaby.nl en Mamaeshop.nl.

Columns by Kari

One thought on “De Haakaa Borstkolf: Hoe (niet) te gebruiken

  1. In het begin gebruikte ik idd een elektrische borstkolf. Op de een of andere manier vond ik het vooral gedoe. Ik heb toen een siliconen gebruikt omdat ik erg veel druk had op de ene borst. Inmiddels is de kleine ruim 4 maanden en gebruik ik er 2 tegelijk in m’n kolfsessies (4 dagen per week, 2x per dag). Ik vind het echt ideaal en ik kolf er ook ruim voldoende mee.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.