Gastblog: Mindful met je baby

Als je net een baby hebt gekregen staat je wereld echt even op z’n kop. En als het je eerste kindje is, dan wordt er niet alleen een baby geboren, maar ook een ouder. Het is vaak zoeken naar een nieuwe balans:  hoe zorg je voor je baby, hoe gaat dat samen met je partner, hoe zorg je dat de andere kinderen in het gezin niets tekort komen, hoe verhoud jij je ineens tot je werk, tot je partner en tot je omgeving. En zorg je dan ook nog voldoende voor jezelf?  Er komen zoveel thema’s voorbij! In de training ‘Mindful met je Baby’ komen die thema’s allemaal aan bod.

Zo mooi… en ook zo spannend

Met het krijgen van een kind kunnen er zich vaak naast de positieve en blije gevoelens ook andere emoties aandienen. Misschien ervaar je (ook) bezorgdheid over je baby, vind je het moeilijk te begrijpen wat je baby bedoelt en/ of ervaar je gevoelens van verdriet. En om het nog verwarrender te maken kunnen deze emoties elkaar ook nog flink afwisselen onder invloed van hormonen of bijvoorbeeld slaapgebrek.

“Moeten” genieten

Het gevoel om ten volle te β€˜moeten’ genieten van je kindje is vaak zo groot dat het niet altijd open besproken wordt wanneer je dit niet kunt voelen. Door de verwachtingen die we onszelf als maatschappij opleggen over hoe het zou moeten zijn, zijn er een hoop oordelen die we onbewust met ons meedragen. Hierdoor kunnen we de werkelijkheid zoals die op dit moment is (bijv. jij moe thuis met een huilende baby) soms niet zo goed onder ogen zien of omarmen en accepteren. Soms omdat er een schaduw over heen hangt, maar vaak ook omdat we niet Γ©cht aanwezig zijn bij wat er op dit moment – in het hier en nu – is. Onze geest gaat zo vaak met ons aan de haal, alle to-do lijstjes schieten door je hoofd en de telefoon vraagt je aandacht. En zelfs als je fysiek aanwezig bent bij je kindje kan het zijn dat je met je hoofd alleen maar met vragen bezig bent als: zou hij/zij niet moeten slapen of drinken of opgepakt willen worden?

Mindful met je baby

Voor alle ouders met een kindje in de leeftijd van 0 tot 18 maanden geven Daphne Wind en Sasja Duijff de training β€˜Mindful met je Baby’. Deze training is voor ouders die op zoek zijn naar een manier van leven waarbij je Γ©n van je baby kunt genieten en ook ruimte hebt voor jezelf. Je leert de signalen die je kindje afgeeft beter te lezen. Tevens oefenen we met hoe je om kunt gaan met stressvolle momenten zoals (niet) slapen of huilen van je baby. Zijn er bij jou weinig zorgen of stress maar lijkt het je fijn om 1 keer in de week een quality time moment te hebben samen met je baby? Ook dan kan deze training je veel bieden.

Het mooie en het moeilijke

De training β€˜Mindful met je Baby’ is een praktische aandachtstraining waarbij je oefent met β€˜bewust zijn’.  Door het trainen van je aandacht wordt je je meer gewaar van wat je kunt opmerken in je lichaam en welke gevoelens, gedachten en oordelen er eigenlijk zijn bij jezelf in de interactie met je kindje. Zo lukt het vaak steeds beter om de positieve momenten ten volle te ervaren en zien. Maar ook juist stil te staan bij de moeilijke emoties of ongemakken waar we normaal gesproken liever aan voorbij gaan. De training is een ervaringsgerichte training. We oefenen door het doen van meditaties, kijkmeditaties en visualisatie oefeningen. Waarbij je bewust je aandacht kunt richten op jezelf in aanwezigheid van je kindje. Tevens train je hoe je met gerichte aandacht bij je kindje kunt zijn terwijl je ook opmerkt wat dit met jou doet.

Thema’s in de training

De thema’s die aan bod komen zijn: hoe ga je om met verwachtingen, en hoe kun je oefenen met het kijken met een frisse blik naar je ouderschap en je kindje. De bewustwording van de automatische piloot waar we snel en gemakkelijk inschieten. Hoe zorg je ook voor jezelf als ouder, juist op die momenten dat je kindje veel van je vraagt (bijv. als hij/zij lang huilt en overstuur is). Bewuste keuzes maken in het reageren op je kindje in plaats van vanuit een automatisme al in de actie modus te schieten in de zorg voor je kindje. Door de gehele training speelt het thema zelfcompassie een grote rol, hoe kun je vriendelijker richting jezelf zijn als ouder en hoe bewaak je je grenzen. Je kunt de training samen met je partner doorlopen, dit werkt versterkend voor jullie gezamenlijke ouderschap.


Kari's ervaring

Ik (Kari) heb een ochtend mogen meemaken voor de training ‘Mindful met je baby’. Ik vind het altijd heel fijn om met moeders (ouders) bijeen te zijn en ervaringen met elkaar te delen. Wat het samenzijn tijdens zo’n training extra bijzonder maakt is dat alle “ruis” direct wegvalt. Niemand hoeft zijn best te doen om het er “mooier” uit te laten zien dan het is. Iedereen is gelijk open en eerlijk. Ik voelde (daardoor) gelijk: alles mag er zijn, mijn kind mag er zijn en ik mag er zijn – gewoon zoals het is, niet zoals het “zou moeten zijn”. Voor mij was het heel leuk en fijn om even quality time met Alela te hebben. Als moeder van twee gebeurt dat natuurlijk niet vaak.

Een inzichtsmoment was toch wel dat ik eigenlijk non-stop bezig ben met “wat wordt er gewild” en “wat is er nodig”. Bij Alela – ik blijf altijd kijken naar haar en aanvoelen waar ze behoefte aan heeft. Mijn taak, vind ik, als haar moeder. Maar ook bij de andere moeders. Ik voel mij als iemand iets vertelt, bijvoorbeeld over een worsteling, ervaring of verdriet, gelijk een verantwoordelijkheid om er iets aan te doen, al is het maar een luisterend oor bieden. Dat ervaar ik niet perse als iets “verkeerds” maar ik realiseerde mij door die ochtend wel dat ik daardoor minder goed bij mezelf en in het moment kan blijven. Twee thema’s waar ik eigenlijk altijd wel mee worstel.


Praktische informatie

Je kindje komt 6 van de 8 bijeenkomsten mee zodat je het geleerde meteen in de praktijk kunt brengen en je kindje kan wennen aan de nieuwe omgangsvorm. De β€˜Mindful met je Baby’ training wordt gegeven in:

  • Amsterdam in het Geboortecentrum
  • Haarlem in Prakijk Onder de Linde
  • Zeist in Studio Yoga & More

Voorafgaand aan de training kun je een workshop doen om kennis te maken met β€˜Mindful met je Baby’. De training kun je ook individueel of als stel volgen, zowel in het Nederlands als Engels. Kijk op de website voor meer de startdata en meer informatie: mindfulnessbydaphne.nl

Even voorstellen

De training wordt gegeven door Daphne Wind en Sasja Duijff. Daphne is mindfulness trainer en gespecialiseerd in de training β€˜Mindful met je baby’ en Mindful Parenting (opgeleid bij Uva Minds You). Daphne heeft 8 jaar gewerkt met ouders en kinderen voor het consultatiebureau en ouder- en kind team als jeugdverpleegkundige en ouder- en kindadviseur in Amsterdam. Tevens is zij medisch antropoloog en socioloog.

Sasja is GZ-psycholoog kind en jeugd en werkte 15 jaar met ouders en kinderen in het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht. Tevens is Sasja Infant Mental Health Specialist (i.o.) en bezig met de postacademische opleiding tot mindfulnesstrainer aan het Radboud Centrum voor Mindfulness. Sasja heeft ook de opleiding β€˜Mindful met je baby’ afgerond bij Uva Minds You. Voor meer informatie over Sasja en haar trainingen en coachingstrajecten, kijk hier.

Daphne & Sasja

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.