“Heel veel gratis spullen krijgen, wat foto’s maken, tekstjes schrijven… lijkt mij wel relaxed! Ik wil ook wel blogger zijn.” Er zijn nog steeds veel mensen die zo denken. Maar als je mijn Achter de Schermen bij een Blog serie tot nu toe hebt gevolgd, weet je dat er veel meer bij komt kijken. Een blog hebben staat gelijk aan het draaiende houden van een eigen bedrijf. Je moet acquisitie doen, proposals indienen, deadlines halen, facturen uitschrijven, administratie bijhouden, relaties onderhouden en ieder kwartaal je btw-aangifte doen. Als je geld wilt verdienen met je blog zal je dus je eigen bedrijf moeten starten. In deze blog leg ik uit hoe je dat doet!
De voordelen van je eigen bedrijf starten
Als je dit leest ben je misschien wel van plan om een eigen bedrijf te starten. In dat geval: gefeliciteerd! Het is best een moedige stap, om de zekerheden van een (vaste) baan en werkgever op te zeggen of los te laten en voor jezelf aan de slag te gaan. Maar het is ook (en ik vind, vooral!) een hele leuke stap. Want zelfstandig ondernemer zijn heeft ontzettend veel voordelen.
Je kunt bijvoorbeeld je eigen uren inplannen. Voor mij betekent dit dat ik nauwelijks kinderopvang nodig heb voor mijn dochters en heel veel tijd met ze kan doorbrengen. In de praktijk betekent dit ook dat ik vaak tot ‘s avonds laat doorwerk – ook in de weekenden.
Je kunt helemaal je eigen koers bepalen. Voor mij betekent dit dat ik zelf bepaal waar ik over schrijf, welke samenwerkingen ik doe en waar ik mijn tijd en energie in steek. Dit betekent ook dat het nooit “af” is. Er is altijd een nieuwe opdracht of een nieuw idee en anders is er wel administratie te doen. Als zzp’er trek je nooit “de deur achter je dicht”. Maar ik doe wel waar ik van houd, compromisloos.
Hoe doe je dat, je eigen bedrijf starten?
Als je je eigen bedrijf wilt starten is het belangrijk om een “checklist” af te gaan, om ervoor te zorgen dat je goed weet waar je aan begint en er zeker van te zijn dat je geen belangrijke dingen over het hoofd ziet. Gaandeweg leer je van alles en zal je een heleboel veranderen, bijschaven, uitwerken en uitbreiden. Maar het is wel belangrijk dat je vanuit een goede basis aan de slag gaat.
1. Ideeen opdoen
Ok, tof, je wilt je eigen bedrijf starten. Maar wat wil je precies gaan doen? Heb je een heel specifiek idee, zoals “Ik wil een webshop starten met natuurlijke oliën voor mensen met een gevoelige huid”. Of is het nog wat algemener in je hoofd, zoals bijvoorbeeld: “Ik wil blogger worden”.
Een manier om je ideeën concreter te krijgen is bijvoorbeeld door middel van mindmapping: pak een groot vel papier, zet een kernwoord dat jou inspireert (bijvoorbeeld een concept bedrijfsnaam) in het midden en schrijf allerlei associaties eromheen. Probeer je creativiteit zijn ding te laten doen en niet teveel na te denken of jezelf restricties op te leggen. Als je vel vol is, ga je alles ordenen. Maak categorieën. Welke dingen die je hebt opgeschreven hebben te maken met “klanten”, welke dingen met “geld”, welke met je “product”?, etc. Zo ontstaat er langzaam iets dat op een bedrijfsplan lijkt. Lees ook eens dit artikel, over inspiratie & ideeën opdoen!
2. De Markt verkennen
Je hoeft echt geen wonderlijk uniek idee te hebben. Er zijn duizenden en duizenden bloggers. Maar dat betekent niet dat jij daar niks aan toe te voegen hebt. Het is echter wel belangrijk dat je weet in wat voor markt je stapt. Een highly saturated market, staat niet gelijk aan falen, maar het is wel pittiger concurreren natuurlijk. Pennen van €2,- verkopen naast de Hema heeft niet zoveel zin. Tenzij jouw pennen biologische inkt bevatten en mensen ze kunnen laten graveren en mooi inpakken, in jouw gezellige winkel! In dit artikel, over je eigen “brand” creëren help ik je om erachter te komen wat jou onderscheidt van anderen, die min of meer hetzelfde doen als jij.
3. Een financieel plan opstellen
Als je blogger wilt worden heb je in het begin niet zoveel investeringsgeld nodig. Je kunt zelf leren hoe je een website bouwt en een plan kiezen dat bij je budget past. Maar als je bijvoorbeeld producten gaat maken of diensten gaat verlenen in een kantoorruimte, heb je een startkapitaal nodig. Maak dus een financieel plan: hoeveel geld heb je nodig voor wat je gaat doen en waar ga je dat vandaan halen?
4. Bedrijfsnaam bedenken en domeinnaam registreren
Ieder bedrijf heeft een naam nodig. Natuurlijk een naam die jou inspireert, hopelijk anderen intrigeert en ook een beetje duidelijk maakt wat-je-nu-precies-doet. Als je in de toekomst wilt uitbreiden is het handig om een naam te kiezen met “ruimte”. Vanuit Columns by Kari schrijf ik bijvoorbeeld niet alleen columns (blogs) voor mijn eigen website, maar ook artikelen voor andere websites en bedrijven. Als je een naam hebt gevonden waar je blij van wordt, check dan of het al bestaat en registreer dan snel je domeinnaam. Ik kan Bluehost aanraden als je een host zoekt voor je eigen (WordPress) website.
5. Rechtsvorm
Vervolgens is het belangrijk dat je een rechtsvorm kiest voor je bedrijf. Een rechtsvorm kan een eenmanszaak, besloten vennootschap (bv), of vennootschap onder firma (vof) zijn. Je leest hier meer over verschillende rechtsvormen
6. Administratie
Administratie Je administratie opzetten is een belangrijk onderdeel van het starten van je bedrijf. Het is niet het allerleukste onderdeel, maar het is verplicht en, als je eenmaal geld gaat verdienen met je eigen bedrijf, kom je er wel achter hoeveel tijd het je bespaart als je alles goed hebt geregeld. En ook hoeveel financieel voordeel je eruit kan halen! Op speciale boekhoudprogramma websites kun je meer informatie lezen over het bijhouden van je eigen administratie als zzp’er en het kiezen van een eenvoudig boekhoudprogramma dat bij je past. Hieronder valt overigens ook het openen van je zakelijke bankrekening!
7. Verzekeringen afsluiten
Afhankelijk van het soort bedrijf dat je opstart heb je bepaalde verzekeringen nodig. Je kunt hier meer lezen over welke verzekeringen je nodig hebt. Laat je goed informeren, zodat je niet voor verassingen komt te staan.
8. Voorwaarden en eisen checken
Er zijn verschillende voorwaarden en eisen die je moet checken. Zo zijn sommige beroepen bijvoorbeeld beschermd. Als je producten wil ontwikkelen zitten daar bepaalde milieu en/of veiligheidseisen aan vast. En voor bepaalde branches en activiteiten heb je vergunningen nodig. Allemaal dingen die je van tevoren helder moet hebben uiteraard. Meer over wet- en regelgeving voor ondernemers lees je hier.
9. KvK- en btw-nummer aanvragen
Best een bijzonder moment: naar de KvK om je in te schrijven. Je ontvangt dan je KvK nummer en regelt je aanmelding bij de belastingdienst als zzp’er, waardoor je je btw-nummer ontvangt. Dat heb je nodig om geld te gaan verdienen!
Goed om over na te denken! Welk adres geef je op bij de KvK? Veel zzp’ers werken vanuit huis en geven dus dat adres op bij de Kamer van Koophandel. Maar de KvK verkoopt gegevens door aan allerlei soorten websites. Ik neem aan dat dit binnenkort verandert, omdat het absoluut niet past bij de nieuwe privacywetgeving! Voor je het weet staat jouw huisadres overal op internet. Wil je dat? Zo niet, kijk dan of je jouw bedrijf op een ander adres kunt inschrijven dan jouw woonadres. Zo is Columns by Kari bijvoorbeeld officieel gevestigd in Zoeterwoude.
10. Aan de slag
Je bent natuurlijk al heel lang, heel hard aan het werken aan je bedrijf en wellicht ook aan het werven van klanten. Maar als je bovenstaande zaken hebt geregeld kun je officieel aan de slag. Daarmee bedoel ik: je kunt facturen uitschrijven, betalingen ontvangen en btw-aangifte doen!
Lees in dit artikel uit “Achter de Schermen” meer over het binnenhalen van opdrachten en samenwerkingen als blogger!
One thought on “Achter de Schermen bij een Blog: Hoe start je een bedrijf?”