Wasbare wattenschijfjes. Het stond al zo lang op mijn lijstje van dingen die ik wilde aanpakken. We proberen zoveel mogelijk te recyclen en hergebruiken, in het kader van groener leven. En aangezien we wasbare luiers gebruiken, dacht ik, appeltje-eitje, die wasbare wattenschijfjes. Of dat ook echt zo is – of we óm zijn – dat lees je in deze review.
Waarom wasbare wattenschijfjes
Ik gebruik ze best veel, wettenschijfjes. Ik gebruik ze om toner aan te brengen na het reinigen van mijn gezicht. En ik gebruik ze om mijn oog make-up te verwijderen. En hoewel ik al geruime tijd wattenschijfjes van biologisch katoen koop, kan het natuurlijk nog milieuvriendelijker. Wattenschijfjes zijn een typisch voorbeeld van ver-bruiksvoorwerpen, die gemakkelijk kunnen worden veranderd in producten die her-gebruikt worden.
De eerste test
Ik kocht de wattenschijfjes van ImseVimse. Gewoon, simpele witte. Niet duur en ik geloof per 10 verpakt, met een wasnetje. I was not impressed. En dit komt van een best-wel-groene-mama, die zich iedere dag probeert in te zetten voor een beter milieu door plantaardig te eten, natuurlijke cosmetica te gebruiken, zelf wasmiddel te maken en wasbare luiers te gebruiken. Wasbare wattenschijfjes zijn een stuk ruwer dan wegwerp wattenschijfjes. Als ik dus toner aanbreng, met een wasbaar wettenschijfje, heb ik het gevoel dat ik mijn gezicht scrub, in plaats van verzorg.
Daarbij blijft mijn toner niet op het wattenschijfje liggen en trekt het er niet in, maar blijft het erop liggen. En dan valt het er af! Ik vind toner echt een van de allerfijnste stappen in mijn skincare routine. Maar het gebruik van wasbare wattenschijfjes maakt het niet tot een prettige ervaring.
Bij het verwijderen van mascara en make-up werkt het wel beter, omdat die ruwere structuur dan juist effectief is. Het waszakje van ImseVimse was overigens stuk na de eerste wasbeurt, dus nu gebruik ik een BH- zakje. Al met al kan ik de wasbare wattenschijfjes van ImseVimse niet echt aanbevelen.
De tweede test
Bij een vriendin probeerde ik andere wasbare wattenschijfjes uit. Die waren van LanaLuna. Deze waren wat zachter, dus ik snelde mij naar de website van LanaLuna. Ook hier valt mijn toner vanaf, maar ze zijn wel fijner [want zachter] dan die van ImseVimse. Helaas is LanaLuna een klein bedrijfje en kan de maakster de grote vraag niet aan. Zodra er drie wattenschijfjes af waren, ben ik er direct bovenop gesprongen en kon ik ze bemachtigen. Ik heb meer aan verzendkosten betaald dan aan wattenschijfjes en ik snijd mezelf natuurlijk in vingers door jullie over LanaLuna te vertellen. Maar als het goed is, heeft ze vanaf mei [2019] weer voorraad.
Geef ik wasbare wattenschijfjes op?
Nee, natuurlijk niet. “Mijn wasbare wattenschijfjes zijn niet zacht genoeg” valt nou niet echt in mijn categorie van Onoverkomelijke Problemen. Het milieuaspect vind ik uiteraard veel belangrijker. Dus ik blijf de wasbare wattenschijfjes die ik heb, gebruiken voor het verwijderen van mijn make-up. Voor mijn toner gebruik ik voorlopig nog even 100% biologische wattenschijfjes van Bel Nature – als milieuvriendelijkere optie dan gewone wattenschijfjes. En ondertussen zoek ik verder naar andere zachte & beter absorberende wasbare opties. Wordt vervolgd…!
Misschien kan je er zelf gaan maken bv van hydrofielluiers of van zo’n zachte doek waar je kleine baby’s mee afdroogt( weet even de naam niet). Misschien heb je nog gebruikte liggen die je niet meer gebruikt. Wel 2 of 3 dubbel maken.
Succes ik hoor het wel.,
Nig een tip; UMH Creaties maakt ook wattenschijfjes.