Veilig op de fiets met je kinderen

Het is zo gemakkelijk om mee te gaan met de meute en je kindje geen helm op te zetten. Ik deed het bij Isaya ook. Als baby en jonge dreumes had ze nog een helmpje op, maar daarna vond ze het vervelend. Om mij heen zag ik alleen maar kroost zonder helm, dus ik dacht “het zal wel overdreven zijn”. Totdat ik dichtbij een paar verhalen achter elkaar hoorde van ongelukken met kindjes op de fiets. Ik besloot dat de meute het bij het verkeerde eind had: een fietshelmpje is niet overdreven. Sterker nog, het is een must, als je het mij vraagt. Isaya en Alela mogen niet zonder helm op de fiets. In deze blog leg ik uit waarom en vertel ik over Isaya’s Nutcase kinderhelm en Alela’s Nutcase babyhelm.

Tropenkind

In Curaçao fietsten we niet. Dat is te gevaarlijk: er zijn misschien drie fietspaden en auto’s houden geen rekening met fietsers. Ze rijden je zo de berm in. Ten tweede werd er om de haverklap ingebroken: fietsjes werden altijd meegenomen. Tot slot is het veel te heet om te fietsen op het eiland. Op mijn veertiende emigreerden we naar Nederland. Toen leerde ik “echt” fietsen en de verkeersregels. Of beter gezegd: na een paar jaar in Nederland had ik het allemaal redelijk onder de knie. 

Realistisch beeld

Omdat ik niet in Nederland ben opgegroeid, dacht ik dat ik een te spannend beeld had van fietsen. En hoewel ik echt niet de beste fietser ben, realiseer ik mij nu dat ik door mijn achtergrond juist een realistischer beeld heb van fietsen. Hollanders zijn zó op gemak op die fiets dat ze niet meer de reële gevaren zien. Die kleine kinderhoofdjes zijn zo ontzettend kwetsbaar. Een ongeluk zit in een kleine dode hoek. En de gevolgen kunnen desastreus zijn. Iedereen doet zo spastisch als een moeder haar kindje in de draagdoek op de fiets meeneemt, maar zonder helm fietsen vindt men wel doodnormaal. Die logica ontgaat mij even… De moeite, van een helm opzetten, is zo klein. En kinderen raken er echt snel aan gewend, zo ontdekte ik bij Isaya. 

Wiebelhelmpjes

Ik had eerst van die “wiebelhelmpjes” voor de meiden. Je ziet ze regelmatig fietsen: kindjes met helmen die scheef op hun koppies staan. De helmpjes zijn niet strak genoeg aangedraaid, de gespjes zijn niet kort genoeg aangetrokken of de maat is überhaupt niet passend. Ik snap het wel: Isaya vond het ook niet fijn, een strakke helm om haar bol. En je denkt misschien “beter iets dan niets”. En tot op zekere hoogte is dat ook zo. Maar toen ik onderzoek ging doen naar de beste fietshelmpjes ontdekte ik dat vooral één ding écht belangrijk is: dat de helm goed om het hoofd past. Een scheve helm biedt geen goede bescherming. Op Instagram vroeg ik ouders om tips. De Nutcase babyhelm en de Nutcase kinderhelm kwamen als duidelijke favoriet naar voren. Toen ik de prijzen zag dacht ik o my. De babyhelmpjes kosten tussen de 40 en 60 euro en de Nutcase kinderhelm tussen de 50 en 80 euro. Dat is nogal wat. Ik moest er ook echt wel eventjes over nadenken.

nutcase kinderhelm

Op de elektrische fiets

Maar ik vind de veiligheid heel belangrijk. Dat gestuntel met twee kindjes op mijn moederfiets is tot daaraantoe. Maar het verkeer in de stad is echt pittig en onvoorspelbaar. En Isaya fietst nu ook zelf: ze moet natuurlijk goed beschermd zijn. Daarbij fiets ik voorlopig nog op een gewone moederfiets. Maar ik denk dat ik op ten duur wel moet overstappen op een elektrische moederfiets. Dat is net even wat stabieler en steviger en geeft mij meer vrijheid. We hebben geen auto meer, dus het is wel fijn als ik uitjes kan plannen op de fiets. Lekker met de fiets naar het strand of het bos, in plaats van met de bus of tram. Isaya wordt misselijk van de bus en het duurt zo lang. Daarbij is het veel lekkerder en milieuvriendelijker: buiten op de fiets, in plaats van opgesloten in een auto of bus. Maar een elektrische fiets gaat natuurlijk ook harder, dus dan is een kinderhelm al helemaal van essentieel belang.

Een Nutcase babyhelm en een Nutcase kinderhelm

Ik besloot daarom te investeren in een Nutcase babyhelm. En toen ik zag hoe goed deze om Alela’s hoofd zat, besloot ik ook een Nutcase kinderhelm voor Isaya te kopen. Die van Alela vond ik in de sale, voor die van Isaya betaalden we de volle pond. Ik heb echter geen seconde spijt van onze aankopen. De helmen passen heel goed om de hoofdjes van de meiden: ze zijn veel “omhullender”. En ze hebben magnetische sluitingen, waardoor je niet meer dat kwetsbare velletje van die kleine kinderkinnetjes ertussen klikt. 

Welke helm je ook besluit aan te schaffen, meet eerst de omtrek van het hoofdje van je kind. Je kunt hier meer lezen over het kiezen van de juiste fietshelm.

Columns by Kari

AD [paid]

2 thoughts on “Veilig op de fiets met je kinderen

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.