Maar liefst 60% van Nederland is overstroombaar door de zee of water uit rivieren. Het land wordt goed beschermd, op allerlei manieren, maar we zijn kwetsbaar, met name vanwege de klimaatverandering. De temperaturen stijgen, door de stijgende CO2-uitstoot, waardoor ijs smelt en de zeespiegel stijgt. De kans op overstroming, tijdens jouw leven, is in grote delen van Nederland maar liefst 10%. Dat is nogal wat. Houd jij je voeten droog? En zo niet, ben je dan voorbereid? Weet je wat je moet doen als het gebied waarin jij woont overstroomt? Met deze vragen begint een bezoek aan het Zuiderzeemuseum, in de waterwerkplaats.
We leven in een waterland. Kennis is wat ons letterlijk boven water houdt. In het kindvriendelijke Zuiderzeemuseum kun je op een mooie, bijzondere en interessante manier meer leren over Nederland als waterland en de geschiedenis van het gebied de Zuiderzee. In deze blog neem ik je mee over klinkerstraatjes, door het historische dorp en langs de authentieke ambachten en straatspellen van de 20eeeuw.
Waarom ik het Zuiderzeemuseum wilde bezoeken
We nemen de trein naar Enkhuizen en pakken daar het pontje naar het buitenmuseum van het Zuiderzeemuseum. Al varend over het IJsselmeer denk ik na over het water. Al dat water. Wat zijn we kwetsbaar. Wat liggen we laag. Ik ben blij dat er zoveel knappe koppen zijn die ons beschermen. Maar dat kan natuurlijk – letterlijk – maar tot op zekere hoogte. Zoals jullie weten, vind ik het klimaat ontzettend belangrijk. Ik schrijf bijna dagelijks over het milieu, klimaatverandering, plasticvrij leven, natuurlijke cosmetica, duurzaam leven, noem maar op. Het stijgende water is een beangstigend, maar belangrijk onderdeel van klimaatverandering. En hoe ernstig ook, is het risico op overstromingen slechts één van de vele heftige gevolgen van de stijgende temperatuur. Ik vind het belangrijk om hierover te leren, zodat ik weet wat ik, als gewone burger, kan doen om erger te voorkomen. Ik ben ook altijd op zoek naar manieren om [mijn] kinderen milieubewust op te laten groeien.
Op basis van wat ik las online, over het Zuiderzeemuseum, leek het mij een hele interessante plek om hier inspiratie over op te doen. Niet alleen omdat het over water gaat – het Zuiderzeemuseum gaat over veel meer dan water – maar ook omdat terug in de tijd betekent “back to basic”. En hoewel ik hoop dat we nooit meer terug moeten naar hoe het ooit was, ligt daar wel een belangrijke sleutel verborgen naar een milieuvriendelijker bestaan.
Ons bezoek aan het museum
In geval van nood
In de waterwerkplaats van het Zuiderzeemuseum leer je over Nederland als waterland en word je op speelse wijze uitgedaagd om te onderzoeken wat al dat water om ons heen voor ons betekent. Als echte waterwerker ga je op expeditie. Ben jij eigenlijk veilig? Weet je wat de Nederlandse overheid doet om ons veilig te houden? Weet je wat je wel en niet moet doen als er een overstroming is? En wat er in je noodpakket moet zitten?
Oudhollands
Als we de waterwerkplaats van het museum hebben bezocht, lopen we het dorpje binnen. Mooie Oudhollandse huisjes, gebouwen, een kerk, boerderijen, een schooltje, bruggetjes, winkeltjes: van alles was er te zien. Op veel plekken kun je naar binnen: je stapt letterlijk de geschiedenis in en ervaart hoe het leven zo’n honderd jaar geleden ronde de Zuiderzee was. Vanbinnen is alles authentiek opgebouwd en gepreserveerd, waardoor je kunt zien en beleven hoe er vroeger werd gekookt, schoongemaakt, gewerkt, geleerd, geslapen en geleefd.
Inkijkjes
Overal zijn bijzondere inkijkjes, kleine kunstwerkjes bijna, waar het leven zoals het was even is stilgelegd. We stappen voorzichtig over de krakende vloeren, langs kannen en kruiken en gluren in de bedsteden. Isaya doet de was in een grote teil – ze doet de was van de hele buurt – en boent de straat schoon.
Oudhollandse spelletjes en ambachten
Spelen
Op een pleintje aangekomen, vinden we allemaal Oudhollandse spelletjes waarvan we de namen niet weten, maar heel leuk zijn om te doen. We rijden op een stokpaardje, springen touwtje en proberen een diabolo te vangen. Op een ander plein komen we nog meer spellen tegen, waaronder sjoelen, ringwerpen en kegelen. Iets verderop maakt een ambachtsman tollen en een ambachtsvrouw rieten manden.
Klompjes en klederdracht
Kinderen kunnen schepen maken, klompjes schilderen, verkleden in klederdracht en schrijfles volgen in het Kollumse schooltje. Er is zo ontzettend veel te doen in dit museum: je kunt je hier met gemak een hele dag vermaken. En later in het seizoen of het jaar erop weer terugkomen en nog veel meer beleven.
De was en het leven zoals het was
Een melkkrukje
Ook indrukwekkend is de oude wasserette, waar een loeihete kolenmachine gigantische wasmachines en droogpers aanstuurt. Er staan oude auto’s, wagens, karren en fietsen door het dorpje verspreid en de tuinen zijn prachtig onderhouden. Wij zijn op een regenachtige dag op bezoek, maar als het zonnetje schijnt boven het buitenmuseum van het Zuiderzeemuseum kun je je zomaar voorstellen dat je helemaal niet zoveel nodig hebt om gelukkig te zijn. Dat je misschien best wel met wat minder kunt. Als ik mijn vierjarige dochter op een melkkrukje een houten geit zie melken en daarna een gouden klomp zie schilderen denk ik “wat hebben we het goed”.
Houten wasknijpers
en frietbakjes van karton
Dat moeten we natuurlijk beschermen. Dat kan alleen als we goed voor onze planeet zorgen. Ik neem wat houten knijpers en een boodschappennetje mee uit het museumwinkeltje: weer een nieuwe stap in een plasticvrijer leven. En teruggekomen op het stationnetje van Enkhuizen eten we een frietje in de snackbar. We krijgen onze frietjes en vegaburger in karton en met gerecyclede servetjes, in plaats van gehuld in plastic bakjes en zakjes. Ik kan mij voorstellen dat, als je zo dicht bij het water leeft iedere dag, je vanzelf gaat inzien dat er iets moet veranderen in de manier waarop we met de natuur omgaan.
Een bezoekje aan het Zuiderzeemuseum helpt ook al. Het is een museum dat je niet alleen aan het nadenken zet, maar ook in beweging brengt. We komen graag een keer terug.
Een bezoek aan het buitenmuseum van het Zuiderzeemuseum
Wil je het buitenmuseum van het Zuiderzeemuseum bezoeken? Vanwege de vele spellen en activiteiten is dat ontzettend leuk met kinderen. Ik vond het heerlijk om Isaya zo te zien genieten en ik wilde zelf vooral ieder hoekje, huisje en straatje fotograferen. Kies een zonnige dag uit en neem, als het even kan, het pontje ernaartoe. Uiteraard kun je ook met de auto komen: er is genoeg parkeerruimte. Kom op tijd, want er is ontzettend veel te doen.
Praktisch
Tussen de middag kun je lekkere frietjes eten in het restaurant. Er zijn voldoende en schone toiletten in het museum en ook ruime verschoonruimtes. Het museum is tevens rolstoelvriendelijk: volg wel de rolstoelvriendelijke route [speciale plattegrond verkrijgbaar], want sommige straatjes zijn minder goed begaanbaar. Je museumjaarkaart is geldig. Voor meer informatie over de verschillende activiteiten en tickets vind je hier. Als je tickets online bestelt, ontvang je 5% korting.
One thought on “Houd jij je voeten droog?”