Budget proof & milieuvriendelijk met je gezin overnachten in grote steden

Deze zomer gaan we niet het land uit. Mijn vrouw is net afgestudeerd en in de weken dat ze vrij had, had ik een paar belangrijke werkdingen. We wilden even pas op de plaats, even op adem komen, na een drukke periode. We hebben echter wel allerlei leuke uitjes en activiteiten ondernomen en de meisjes genieten volop van de warmte en de rust om lekker veel te spelen, binnen en buiten. Toch konden we het niet laten twee nachtjes ergens anders te slapen. Bij A&O Hostels wel te verstaan. We waren tΓ© benieuwd. Is dit de oplossing voor gezinnen, om budget proof en milieuvriendelijk te overnachten in grote steden?

Upgrade you

Ik ben opgegroeid in de Tropen. Als we op vakantie gingen, gingen we naar andere Caribische eilanden, naar de US of naar Nederland. Ik heb nog nooit van mijn leven gekampeerd. [Tenzij je die twee nachten in een kuil tijdens Pinkpop meetelt toen ik zestien was]. Voor mij moet vakantie echt een upgrade van mijn dagelijks leven zijn, anders blijf ik liever thuis. Reizen met kleine kindjes is namelijk echt wel een onderneming. Die upgrade hoeft niet altijd in een luxer verblijf te zitten – soms zit het gewoon in de omgeving: mooiere natuur bijvoorbeeld. Curacao is voor mij natuurlijk altijd de grootste upgrade en ik heb tot nu toe maar weinig plekken op onze mooie planeet ontdekt waar ik mij fijner voel dan daar.

A&O Hostels voor gezinnen

Maar…

Er zijn ook ontzettend veel mooie steden te vinden dichterbij. En aangezien we steeds groener willen gaan reizen, leek het mij een interessante en leuke uitdaging om te kijken of dat kan. Groen en budgetproof met je gezin overnachten in een grote stad… We konden niet het land uit want ik had afspraken in Amsterdam, maar dat maakte niet uit: A&O Hostels bleek ook een vestiging te hebben in de stad.

Wait, what?

Een hostel? Denk jij dan ook gelijk aan zestien stapelbedden in een plakkerige en vieze ruimte met een lading dronken studenten en krakkemikkig internet, ergens in een afgelegen buurt van een miljoenenstad? Ik wel, want dat is mijn ervaring met Athene. Blugh. Nooit meer. Maar A&O Hostels belooft iets anders. Het is een keten die door een groot deel van Europa zit en een sterke focus heeft op families. #everyonecantravel is hun moto. Ze willen reizen betaalbaar maken voor iedereen: jong, oud, gezin, alleen, vriendengroepen en – ik weet dat dit voor de hondenbezitters altijd een belangrijke vraag is – ook je huisdier mag mee.

A&O Hostels

A&O Hostels zit in Aken, Amsterdam, Berlijn, Bremen, Boedapest, Dortmund, Dresden, Dusseldorf, Frankfurt, Graz, Hamburg, Kopenhagen, Keulen, Leipzig, MΓΌnchen, Neurenberg, Praag, Salzburg, Stuttgart, Venetie, Warschau, Weimar en Wenen.

kids corner A&O Hostels
Dit vonden Isaya en Alela natuurlijk helemaal geweldig

Wij logeerden dus twee nachtjes in het hostel in Amsterdam – deze zit vlakbij station Bijlmer. Als je de metro pakt vanaf Centraal stopt de 54 [richting Gein] vlak voor de deur, halte Bullewijk. Als je weer terug wilt naar de reuring zit je met een minuut of tien weer op het Waterlooplein. Je kunt uiteraard ook overstappen op een ander netwerk. Ik had op de tweede dag een meeting in Noord en kon zo op de 52 overstappen.

Onze ervaring met A&O Hostels

Safety first

A&O Hostels Amsterdam is een heel groot gebouw dat gewoon lijkt op een hotel. Als je binnenkomt zie je als eerste een leuke speelhoek voor de kinderen. En okΓ©, ook de bar. Het valt gelijk op: dit is echt gemaakt voor gezinnen Γ©n voor jongeren. Leuke combi. Als moeder kan ik de situatie in twee tellen inschatten:

  • Is dit een prettige, veilige omgeving voor mijn kinderen om te verblijven?
  • Zou ik mijn kinderen, als ze ouder zijn, hier alleen laten verblijven?

Het antwoord op beide vragen is “ja”. Ik zie veel tieners en realiseer mij dat dit echt een uitkomst is, als je jong bent en je wilt wat van de wereld zien. Ik zie ook veel gezinnen en als ik kijk naar de prijzen, snap ik dat ouders hiervoor kiezen. Kinderen tot 18 jaar verblijven gratis als je als gezin reist. Je kunt je eigen was doen, zelf koken en je slaapt met elkaar op een kamer.

Schone kamer

Onze kamer ligt op de vijfde verdieping en is schoon en netjes. Gewoon heel basic, geen poespas, maar wel heel schoon: dat vind ik echt super belangrijk. Er staat een ledikantje klaar en Isaya duikt vol enthousiasme in het stapelbed. Ze heeft uiteindelijk gewoon bij ons in bed geslapen, want “toch-best-wel-spannend”, maar ze vond het wel gaaf om erop te klimmen en erin te spelen. Het ledikant paste precies tussen de muur en het bed, waardoor Alela naast mij kon slapen. Toen ze ‘s nachts wakker werd om te drinken en in bed wilde blijven, fungeerde het ledikantje als bedhekje!

De badkamer is ook schoon en prima: een douche, schone handdoeken (!), een toilet, een wasbak en ruimte om toiletspullen op te zetten – alles is gewoon goed en prettig. Het is ‘s nachts stil op de gangen – geen ladderzatte toeristen die tot diep in de nacht thuis komen. Houd er wel rekening mee dat als je aan de kant van de metro slaapt, je deze ‘s nachts hoort. Het beddengoed is schoon en de matrassen slapen prettig – de kussens niet.

Ontbijt

Het personeel is vriendelijk, internationaal en divers. Ook dat vind ik een groot pluspunt. Je kunt ontbijt nemen bij je verblijf [bij ons zat dat erin, omdat we in samenwerking met A&O verbleven). Het ontbijt is ook heel basic, maar er wordt wel rekening gehouden met dieetwensen. Zo was er lactosevrije melk, glutenvrij brood en veganistische broodspread. En natuurlijk gewoon fruit, groente, brood, muesli, cornflakes, vlees, (gekookt) ei, jam en ander beleg. Ik vond het niet super lekker, maar dat komt wellicht doordat ik als veganist een lastigere doelgroep ben om tevreden te stellen.

Overige faciliteiten 

Andere handige faciliteiten die A&O hostels aanbiedt, zijn bijvoorbeeld het huren van een buggy [goede kwaliteit], een fiets en een kluis, het lenen [met borg] van een ventilator en het gebruiken van een keuken en koelkast. De hostelkeuken is wel echt heel erg basic! Terwijl ik de foto’s zit te selecteren voor deze blog zie ik dat er ook een TV in onze kamer hing! Hihi, die had ik helemaal niet gezien toen we er waren. Er is gratis WiFi in het hostel en dat doet het heel goed: ik kon gewoon werken en mijn vrouw en ik konden ‘s avonds lekker een serie kijken op Netflix. Verder is er aardig wat kastruimte. Ook kun je in A&O hostels zelf de was doen. En dat brengt mij bij het milieuvriendelijke aspect van op deze manier reizen.

Hoe groen kun je doen?

Ik kijk natuurlijk naast hoe veilig en hoe schoon het is, vooral naar hoe milieuvriendelijk deze manier van reizen is. Je kunt je verblijf in een A&O Hostel en je stedentrip heel groen aanpakken en wel als volgt:

  • Reis met de trein naar de bestemming, in plaats van met de auto of het vliegtuig.
  • Zoek van te voren even uit welke supermarkten er in de omgeving zijn. Bij A&O Amsterdam is dat bijvoorbeeld de Lidl – die zit aan het Bijlmerplein. Neem je groente en fruitzakken en herbruikbare plastic bakjes en flessen mee, zodat je zo min mogelijk plastic op bestemming hoeft te kopen.
  • Er zijn recycling bins in het hostel, dus je kunt je afval scheiden.
  • Neem je eigen (bamboe) bekertjes mee, zodat je in de hotelkamer geen gebruik hoeft te maken van de plastic bekertjes in de badkamer.
  • Als je gebruik maakt van het ontbijt in het hostel, neem dan in ieder geval je eigen beleg mee, zodat je geen kleine jammetjes en dergelijke hoeft te gebruiken. Ik raad je eigenlijk aan om gewoon zelf ontbijt te kopen, dat scheelt ook geld!
  • Wees zuinig met water en stroom [kort douchen, lampen uit, stopcontacten leeg als je ze niet gebruikt].
  • Er zitten waterbesparingen op de toilet en kraan in de hostelkamer [kort doortrekken, lage waterdruk] – gebruik dit!
  • A&O hostels gebruikt grote flessen handzeep en shampoo/douchegel in plaats van kleine flesjes die bij iedere gast vervangen moeten worden: is scheelt natuurlijk een hoop plastic!
  • Je kunt ervoor kiezen je kamer niet iedere dag te laten schoonmaken. Dat scheelt natuurlijk water en schoonmaakmiddelen. In ruil daarvoor krijg je een gratis drankje aan de bar.
  • Gebruik openbaar vervoer of de fiets in plaats van een taxi of uber als je er op uit gaat.
  • Omdat je zelf kunt wassen en drogen, kun je gewoon wasbare luiers meenemen. [Had ik van te voren niet uitgezocht, dus we hebben wegwerp gebruikt].
  • Zoek van te voren uit waar je veganistisch of vegetarisch kunt eten, zodat je ook als je uit eten gaat milieuvriendelijke keuzes kunt maken. In Amsterdam uiteraard keuze zat.
milieuvriendelijk reizen
Je kunt recyclen in het A&O Hostel

Is A&O Hostels een aanrader?

Een verblijf in een hostel in de stad is natuurlijk geen upgrade van mijn dagelijks leven thuis. Maar ik vind het wel echt een aanrader: als we een keer naar een andere stad willen, zou ik zeker eerst gaan kijken naar de beschikbaarheid bij A&O hostels. Gewoon omdat het schoon, netjes en betaalbaar is, maar ook omdat het je de mogelijkheid geeft om wat groener te reizen. Stedentrips zijn altijd maar kort, maar musea bezoeken, uit eten gaan, winkelen, reizen – het is allemaal best duur. Dus dan is het fijn als je kunt besparen op je verblijf. Zeker als je reist met je gezin, je beste maatjes of je hond of als je je stedentrip zo groen mogelijk wilt aanpakken natuurlijk!

Columns by Kari

Ad [gifted]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.