Achter de Schermen bij een Blog: Instagram & Facebook advertenties

Een paar maanden terug deed ik een samenwerking met een bedrijf waarbij in de voorwaarden stond dat ik de post zou “boosten” op social media. Een Instagram of Facebook bericht boosten betekent dat je geld betaalt (aan Facebook, want die bezitten Instagram ook) en dan zorgen zij ervoor dat je bericht vaker wordt gezien en geliked of op geklikt. Ik had dit nog niet eerder gedaan, maar vond het wel interessant om na die samenwerking wat verder onderzoek te doen naar deze marketingmethode. De afgelopen maanden heb ik wat social media boosting– tests. In deze blog: werkt een Instagram of Facebook advertentie nou echt? En past het bij mij?

Waarom zou je een Instagram of Facebook advertentie maken?

Waarom zou je eigenlijk je posts boosten op sociale media? Als je gewoon af en toe een plaatje van je kroost deelt of je baksels of je huis, is daar natuurlijk geen reden toe. Maar als je een webshop hebt, een product aan de man probeert te krijgen of – zoals ik – blogger bent, wil je natuurlijk dat zoveel mogelijk mensen jouw posts zien. Als webshopeigenaar is het simpel: hoe meer bezoekers naar jouw site komen of bekend raken met jouw producten of merk, hoe groter de kans dat je omzet stijgt. Maar als blogger geldt natuurlijk min of meer hetzelfde. Hoe meer mensen op je website komen, hoe meer bezoekers je hebt, hoe groter je bereik is en dus hoe meer geld je kunt vragen voor een samenwerking.

Ik had social media boosting – tot die ene samenwerking – nooit gedaan, omdat ik het een beetje nep vond. Ik dacht “als mensen willen klikken, dan klikken ze wel en zo niet, dan niet”. Een beetje naΓ―ef natuurlijk en helemaal niet gedacht als ondernemer. Mijn blog is mijn passie, maar ook mijn bedrijf. Dat een marketingbudget daarbij hoort – net als bij ieder ander bedrijf – is eigenlijk heel logisch. Maar daarover meer.

Hoe maak je een Instagram of Facebook advertentie aan?

je kunt een Instagram of Facebook advertentie maken op Facebook. Je kunt ook starten op Instagram, maar dan word je doorgestuurd naar Facebook. Je hebt een zakelijk Instagram account nodig, dat is gekoppeld aan een (zakelijk) facebook account. Je maakt de advertentie aan, in je Ad Centre in Facebook. Het wijst zich eigenlijk vanzelf:

Facebook advertentie
  • Je kies een post:
    Wil je zichtbaarheid voor je Instagram post of klik vanuit je Instagram (naar je website, profiel of webshop? Boost dan een IG post.
    Wil je zichtbaarheid en kliks op je Facebookpost (naar je website)? Boost dan je Facebook post.
    Wil je likes voor je Facebook pagina? Daar kun je ook een aparte ad voor maken, maar dat heb ik nog nooit gedaan.
  • Maak een doelgroep aan:
    Het is heel belangrijk dat je per post een goede doelgroep kiest. Recycle doelgroepen niet, maar stem ze echt af op de inhoud van je post.
  • Kies het aantal dagen dat de ad loopt
  • Kies het budget dat je hebt te besteden
  • Zet geld op je account
  • Stuur de advertentie in voor goedkeuring

Als je advertentie is goedgekeurd (binnen een paar uur), gaat hij “lopen”. Je ontvangt regelmatig updates (minimaal 1 keer per dag) van Facebook met hoe je advertentie het doet: hoeveel mensen de post heeft bereikt, hoeveel acties mensen hebben ondernomen (hoe vaak geklikt op je bericht) en hoeveel dat je heeft gekost. Als de advertentie is afgelopen (of je account leeg is) stopt de ad automatisch.

Een marketing budget voor bloggers

Ik deed wel aan marketing… Tot op zekere hoogte. Ik postte op social media, ging naar events, deelde soms een kaartje uit. Leuk wel en ook effectief, maar niet een optimaal marketingplan voor een bedrijf. Dat kan natuurlijk professioneler. Mijn blog is mijn inkomen, dus ik besloot dat het op zijn minst de moeite waard was om eens uit te zoeken of Facebook advertenties echt werken. En of het iets voor mij is.

Ik heb, tussen maart 2019 en augustus 2019, negen social media posts geboost. Vier daarvan waren Instagram posts en 5 waren Facebook posts. De Instagram boosts waren om meer likes (zichtbaarheid) te ontvangen voor een Instagram foto. De Facebook advertenties waren om meer bezoekers naar een bepaalde blogpost op mijn website te krijgen. Voor de samenwerking boostte ik de post voor €20,-. Voor de overige posts boostte ik tussen de €4,- en €15,-. Dit is wat ik leerde:

  • Het is essentieel dat je de doelgroep in je advertentie aanpast op de inhoud van je post. Toen ik een keer een doelgroep “hergebruikte”, zonder goed te kijken of de interesses in overeenstemming waren met waar de post over ging, kwam er veel minder respons (kliks) op de post dan voor een eerdere post die ik met hetzelfde bedrag had geboost.
  • Dit laat ook gelijk zien dat, ja, je “koopt” likes en kliks, maar het blijven echte mensen die klikken en liken. Op Instagram ligt dat wel een beetje genuanceerder: ik “like” heel vaak automatisch een gesponsorde post. Niet omdat ik het nou echt fantastisch vind, maar omdat iedere 5e foto in je feed een advertentie is. Dat je soms “per ongeluk” erop klikt, is uiteraard logisch.
  • Ik besloot daarom ook geen Instagram posts te boosten. Ik vind likes niet zo interessant. Tenzij ik met een bedrijf samenwerk die dat wel vind, dan heb ik er geen moeite mee een Instagram foto te boosten.
  • Facebook posts vind ik wel waardevoller om zo nu en dan te boosten. Je bereikt maar zoveel mensen met je eigen natuurlijke bereik, terwijl er misschien (veel) meer mensen zijn die iets interessant vinden. Bijna niemand klikt per ongeluk op een Facebook bericht: je klikt erop omdat je het boeiend vindt. Zo weet je dat de mensen die naar jouw website worden geleid, ook echt interesse hebben in je content.

Geldzaken

Advertenties op Facebook en Instagram

De samenwerking op Instagram die ik boostte met €20 euro leverde 1230 extra likes op. Een andere foto, die ik met €9,08 boostte leverde 241 extra likes op. Enerzijds waarschijnlijk omdat de inhoud van de ene foto meer tot de verbeelding sprak dan de andere. Maar wat ook meespeelde was dat de advertentie die 1230 likes opleverde een week liep. De advertentie die 241 likes opleverde, liep een of twee dagen.

Een Facebook bericht dat ik voor €15,- boostte (looptijd 1 dag) leverde 195 extra kliks op de link/extra bezoekers op. Een Facebook bericht dat ik voor €9,95 boostte (looptijd 1 dag) leverde 110 extra kliks op de link/extra bezoekers op. Een andere Facebook post die ik voor 10 euro boostte, maar waarbij ik de doelgroep niet expliciet had aangepast op de inhoud van de blog, leverde slechts 21 kliks op de link op.

Je kunt deze uitgaven in je administratie onderbrengen bij je uitgaven [bijvoorbeeld: “markteing/online advertenties’]. Meer lezen over hoe je administratie bijhoudt als blogger/ ondernemer? Lees dan deze Achter de Schermen bij een Blog.

Het zijn geen enorme bezoekersaantallen die je erbij krijgt. Maar ook geen enorme bedragen. Facebook advertenties met dit marketingbudget zullen slechts een klein onderdeel zijn van je bereik: een korte boost dus. Maar ik wilde niet echt meer investeren in dit onderzoekje. Ik ga er van uit dat naarmate je meer investeert je die aantallen ziet groeien.

De moeite [het geld] waard?

De meeste bedrijven geven tussen de 3 en 10 procent van hun omzet uit aan marketing. 10% in totaal en 3% daarvan aan online marketing. Als blogger heb je met name te maken met online marketing, dus dan kun je dat percentage wat omhoog schroeven. Maar ook events bezoeken (reiskosten, eten onderweg, etc.) kun je als marketing zien. Dus stel dat je €250 verdient met een artikel en je reserveert 5% hiervan marketing, dan zou je je artikel voor €12,50 kunnen boosten op Facebook. Als je dat 150 tot 200 unieke bezoekers per dag extra waard vindt, is het iets om te overwegen. Neem in je beslissing mee of die nieuwe bezoekers vervolgens terugkerende bezoekers worden. Dit kun je zien in je Google Analytics. Uit mijn test bleek dat een klik op een facebook post ongeveer 10 cent kost. Dus je betaalt een dubbeltje per bezoeker. Als dat vervolgens een vaste bezoeker wordt, omdat ze je website leuk vinden, is dat best “een koopje”.

Is het iets voor mij?

Ik schreef al dat Instagram advertenties niet echt bij mij passen. Ik vind Instagram echt een leuke, fijne community, waar ik graag tijd in steek. Een boost vind ik onnodig, tenzij een bedrijf het graag wil. Ik ga alleen samenwerkingen aan met bedrijven waar ik in geloof, dus als zij een dergelijk verzoek hebben, vertrouw ik op hun visie. Facebook heb ik echter weinig mee. Dan is het wel handig om zo nu en dan wat (uit) te besteden, zodat ik toch meer bereik heb daar. Er zitten namelijk wel hele leuke mensen op Facebook die zomaar mijn blog leuk zouden kunnen vinden. Door een Facebook advertentie komen ze ondanks mijn afwezigheid op dat platform toch bij mij terecht.


Meer blogs lezen over hoe het eraantoe gaat achter de schermen bij een blog? Je vindt de complete serie blogs, over uiteenlopende onderwerpen die allemaal te maken hebben met bloggen & ondernemen, hier terug.

Columns by Kari

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.