Wat geven wij per week uit aan boodschappen [vegan gezin van 4]

Ik krijg regelmatig berichtjes van mensen dat ze wel graag milieuvriendelijker willen leven, maar dat het zo duur is. Of het nu om houten speelgoed, duurzame kleding, natuurlijke cosmetica of plantaardige voeding gaat: geld houdt veel mensen tegen. Het klopt dat een pak sojamelk duurder is dan een pak koemelk. Maar betekent dat dan ook dat de hele week veganistisch eten duurder is dan de hele week vlees eten? Let’s find out of veganistisch eten betaalbaar kan. Dit gaven wij, als vegan gezin van 4, afgelopen week uit aan boodschappen.

Zaterdag

Op zaterdag ga ik met de meisjes en een lading bakjes & zakjes naar de markt en haal ik groente, fruit, noten en brood voor de komende week. Dit was ik kwijt:

  • Bakker: €2,40
  • Groenteboer: €9,97
  • Notenboer: €3,60

Wij gaan altijd ‘s ochtends. Maar als je geld wilt besparen moet je aan het einde van de dag (half vijf) naar de markt gaan. De aardbeien die ‘s ochtends nog twee vijftig kostten, zijn nu een euro. We gingen ook nog even langs de biowinkel voor onder andere handzeep, vegan boter en witte bonen: €10,59. We kopen daar niet alles – echt te duur – meestal gewoon bio dingen van de Albert Heijn. Zo nu en dan heeft Lidl een lading biologisch en dan sla ik daar in. Later op de dag haalde mijn vrouw sojamelk, amandelmelk en tofu bij de Appie: €17,88.

Totaal zaterdag: €44,44

Maandag

Maandag zorgt mijn vrouw voor de meisjes en ben ik aan het werk. Ze hebben samen boodschappen gedaan, in de Albert Heijn en de Dirk. Ik weet niet precies wat, maar onder andere rosé, cola, wc papier en tussendoortjes.

Totaal maandag: €38,49

Wil je weten wat je allemaal aan veganistische producten kunt kopen in de gewone supermarkt? Neem dan eens een kijkje in de Afvalbak van een Veganist.


Woensdag

Op de markt heb ik alleen een brood gehaald.

Totaal woensdag: €2,45

Donderdag

Ik haalde met de meisjes, bij de Albert Heijn, knoflook, olijfolie, schoonmaakazijn en koekjes: €12,49. ‘S avonds sloeg mijn vrouw nog wat plantaardige melk, chips en andere versnaper-proviant in, bij de Dirk: €19,15.

Totaal donderdag: €31,64

Wat we als vegan gezin van 4 uitgeven in een week

Op vrijdag deden we geen boodschappen en toen was het weer zaterdag, dus was het weekje rond. In totaal gaven we deze week, als vegan gezin van vier dus

€117,02

uit. Op de website van Nibud kun je uitrekenen wat een gemiddeld gezin met onze (jouw) samenstelling per dag uitgeeft aan voeding. Als je dat x7 doet heb je dus je weekboodschappen. Een kindje van 1, een kindje van 4, een borstvoedende moeder en een vrouw geven samen, volgens Nibud gemiddeld €132,72 uit aan voeding. Daar zitten we stevig onder. Zeker als je bedenkt dat ik ook dingen als handzeep, schoonmaakazijn en wc papier heb meegerekend met de boodschappen. Veganistisch eten betaalbaar houden is dus zeker mogelijk.

veganistisch eten betaalbaar

Is veganistisch eten betaalbaar?

Op forums zie ik dat mensen tussen de 75 en 150 euro per week uitgeven aan boodschappen. We zijn dus heel erg gemiddeld. Onze wekelijkse boodschappen kunnen boven jouw wekelijkse boodschappen liggen, maar veganistisch eten heeft daar weinig mee te maken. We doen geen gekke dingen, maar we proberen ook niet heel bewust kosten te drukken. Ons weekbedrag zou gemakkelijk omlaag kunnen, als we beter zouden letten op aanbiedingen en geen “avondboodschappen” (lees: chips, cola, chocola, wijn) zouden halen.

Meer tips om veganistisch eten betaalbaar te doen

Volgende week komt er een blog online met een aantal “budget proof” veganistische recepten. Daarin zal ik ook tips geven om de kosten beperkt te houden als je vegan eet, zonder dat je inboet op een volwaardige voeding.

Columns by Kari

One thought on “Wat geven wij per week uit aan boodschappen [vegan gezin van 4]

Comments are closed.