Je hebt er misschien nog nooit bij stil gestaan, maar wattenstaafjes zijn een grote bron van single use plastic. Plastic dat één keer wordt gebruikt en daarna weggegooid en zo een bijdrage levert aan de plastic soep [ze staan op nr. 6 van de meest gevonden troep op het strand]. Er zijn verschillende manieren om je oren plastic vrij schoon te maken. Voor deze blog heb ik er drie onderzocht: wegwerp wattenstaafjes van bamboe & biologisch katoen, herbruikbare wattenstaafjes van bamboe en herbruikbare wattenstaafjes van synthetisch rubber & bioplastic. Wat werkt het beste en welke plastic vrije wattenstaafjes kun je ook gebruiken voor je make-up?
Plastic vrije wattenstaafjes van bamboe en bio katoen
De meest gemakkelijke groene stap die je kunt zetten als het gaat om het vermijden van plastic wattenstaafjes is het kiezen voor plastic vrije wattenstaafjes gemaakt van bamboe en bio katoen. Alles is precies hetzelfde zoals het was – ze zien er hetzelfde uit en zijn in gebruik hetzelfde als de milieuvervuilende variant – maar ze zijn gemaakt van biologisch afbreekbaar materiaal, bevatten geen plastic en ook de verpakking is plastic vrij en recyclebaar. Easy peasy, wel een euro duurder, maar die prijs trekt wel bij aangezien er een Europees verbod in kracht gaat vanaf 2021 op onder andere plastic wattenstaafjes.
Maar. Er zitten ook een groot nadeel aan deze wattenstaafjes. Namelijk dat het wegwerpproducten zijn. Single use items zorgen voor veel milieuvervuiling, want tof biologisch afbreekbaar, maar een product wordt niet alleen weggegooid, het wordt ook geproduceerd. Voor wegwerpproducten betekent dit dat er steeds nieuwe grondstoffen moeten worden gebruikt, steeds opnieuw producten moeten worden gemaakt, deze moeten verpakt worden en vervolgens vervoerd. En daarna worden ze dus na één keer gebruiken weer weggegooid. Fijn dat het geen plastic is, maar goed voor het milieu, nou nee.
Lees ook: Nooit meer plastic wegwerp scheermesjes gebruiken door de Safety Razor
Herbruikbare wattenstaafjes van bamboe
Waar we dus naartoe moeten zijn herbruikbare wattenstaafjes, rietjes, servetjes, bestek en andere nu nog single use items. Deze producten worden één keer gemaakt, waardoor er één keer een beroep wordt gedaan op grondstoffen, verpakking, vervoer, etc. Uiteraard x een paar miljard, maar hoeveel miljard dat maakt natuurlijk nogal uit. Door zoiets simpels te doen als overstappen op herbruikbare wattenstaafjes zorg je ervoor dat er minder CO2 uitstoot is en minder chemicaliën, water en land worden gebruikt.
Andere voorbeelden voor het elimineren van single use items uit je leven zijn: herbruikbare waterflessen, foodwraps in plaats van boterhamzakjes, sojawas vershoudfolie in plaats van folie, rvs rietjes in plaats van wegwerp rietjes, safety razors in plaats van wegwerpmesjes, wasbare billendoekjes en wasbare luiers in plaats van wegwerp, wasbaar maandverband en/of de menstruatie cup. Leuk is dat je met al deze aanpassingen ook nog eens bakken met geld bespaart door de jaren heen.
Mijn eerste herbruikbare wattenstaafje kocht ik iets minder dan een jaar geleden en dat was het bovenstaande stokje van bamboe. Deze stokjes worden in China en Japan al heel lang gebruikt, maar hier slaat het nog niet echt aan. En ik begrijp dat ook wel. Hoewel er naast de verminderde milieu impact nog een groot voordeel aan zit, is het een tool waar je echt even aan moet wennen. Dat voordeel is overigens dat je oorsmeer niet dieper het oor in kunt duwen met dit plastic vrije wattenstaafje. Heel veel mensen maken hun oren verkeerd schoon. Oorsmeer beschermt je oren en gehoorgang. Wattenstaafjes worden meestal te ver in het oor geduwd, waardoor er kans is op beschadiging en ontstekingen. Een gezonde gehoorgang reinigt zichzelf en dus mag je alleen het oorsmeer dat aan de opening van de gehoorgang zit reinigen. Dit stokje faciliteert hierin, want trust me, dit duw je niet te ver in je oor.
Maar het ‘nadeel’ daarvan is dat je niet dat ‘aaaaaaaah schone oren!’ gevoel hebt als je je oren hiermee hebt schoongemaakt. Dat bevredigende gevoel is waarom de meeste mensen hun oren schoonmaken [en omdat vieze oren er ranzig uitzien of course]. Je moet langzamer en rustiger te werk gaan en heb na het reinigen een schoon oor, maar het voelt misschien een beetje onbevredigend.
Herbruikbare wattenstaafjes van The Last Swab
Ik zou willen zeggen “het went” die herbruikbare bamboe stokjes, maar ik merkte dat mijn vrouw er bijvoorbeeld niks aan vond en ik zelf ook sneller naar wegwerp bamboe stokjes greep. Dus ik ging op zoek naar een beter duurzaam alternatief. Zo ontdekte ik de LastSwab van LastObject. Een inspirerend bedrijf dat als missie heeft alle single use items van de aarde te verbannen. Want, there here is no planet B. Ze maakten er een informatief filmpje bij:
Dit zijn eigen geen plastic vrije wattenstaafjes, want het staafje zelf is plastic. Het doosje waarin ze zitten is gemaakt van mais plastic en dus biologisch afbreekbaar. De puntjes van de LastSwab wattenstaafjes, waar je je oren mee schoonmaakt, zijn gemaakt van synthetisch rubber. Toen ik deze materialen las dacht ik, ‘maar waarom niet siliconen en bamboe en verder bioplastic?’. Maar de uitleg van LastObject is dat ze niet alleen een product wilden maken dat heel erg sterk is [en dus super lang mee gaat], maar ook gesteriliseerd kan worden. Voor iets wat in mijn oor gaat, vind ik dat een goede afweging en compromis.
Ik vind LastSwab de beste herbruikbare en plastic vrije wattenstaafjes, ook al zijn ze niet volledig plastic vrij. Ook hier zal het even wennen zijn, maar ik vind ze prettiger voelen dan de bamboe stokjes én je kunt ook deze stokjes niet te ver in je oor duwen. Daarbij kun je de staafjes goed reinigen. En er is een cosmetische variant, voor wie wattenstaafjes gebruikt voor het aanbrengen van make-up. Er is nog geen kindervariant, dus je kunt deze niet gebruiken op je baby of kind. LastObject is ook bezig met LastTissue, dus als je een bijdrage wilt leveren aan hun kickstarter kan dat hier.
Ik heb een roze LastSwab en mijn vrouw een zwarte en ik kocht beide hier.
Leuke blog weer Kari! Ik gebruik zelf nu nog die wattenstaafjes van bamboo en bio katoen. En hoewel ik die herbruikbare er heel leuk uit vindt zien. Is die niet geschikt voor make-up verwijderen ( daar gebruik ik de wattenstaafjes grotendeels voor ). Ik ga even op onderzoek uit of die cosmetische variant van Lastswab dan zonder ribbeltjes is anders kan ik hem alsnog niet gebruiken voor het corrigeren van Eye liner. Helaas ben ik niet zon pro dat ik in 1 x een cat eye kan maken haha. Maar bedankt voor deze blog heeft me weer een stukje op weg geholpen. Liefs Marije