7 wegwerpproducten die wasbaar en herbruikbaar kunnen

Het is zo gemakkelijk en we zijn het zo gewend: dingen 1 keer gebruiken en dan weggooien. Maar puur omdat we iets gewend zijn, betekent niet dat het normaal of gezond is. Zeker niet voor onze mooie planeet. Weg met single use items en hallo wasbaar en herbruikbaar! In deze blog deel ik 7 alledaagse producten die de meeste mensen nog steeds kopen als wegwerpproducten, maar prima wasbaar (en dus herbruikbaar) kunnen! Wil jij graag je dagelijks leven vergroenen? Lees dan gauw verder!

Toetenpoetsers vs wasbare doekjes

Onmisbaar als je kinderen hebt: toetenpoetsers. Zowel thuis als onderweg heb je iets nodig om de continue stroom van chocopasta, modder, kwijl, melk, fruithapjes, limonade en weet-ik-veel-wat-nog-meer van je kind af te poetsen. Er gaan er bij ons dagelijks flink wat doekjes doorheen. En met doorheen bedoel ik: richting de wasmand. Want we gebruiken geen wegwerp toetenpoetsers maar wasbare. De doekjes van Eco Era kan ik dik aanbevelen. Ze zijn stevig (maar zacht), mooi en duurzaam gemaakt. Dit is het eco tijdperk lieve mensen: de periode waarin we ons realiseerden dat we iets moesten doen om het leven op aarde te beschermen. Poets de aarde schoon, begin bij de vieze snoet van je kroost.Β Β 

toetenpoetsers herbruikbaar

Zakdoeken vs herbruikbaar

Vroeger doodnormaal, tegenwoordig vinden de meeste mensen het vies. De zakdoek die herbruikbaar is. En hoewel ik ook moet kokhalzen bij de herinnering aan de zakdoek van je opa die hij steeds weer opvouwde en in zijn broekzak deed, gaat dat tegenwoordig natuurlijk een beetje anders. En hygiΓ«nischer. Heel fijn, zeker in tijden van Pandemie. De herbruikbare zakdoeken van LastTissue (bekend van de LastSwab) zitten in een zacht siliconen huls. De zakdoeken zijn gemaakt van biologisch katoen. Je haalt een schone uit de onderkant, doet je ding en stopt het vervolgens aan de bovenkant in het pakje. Er zit een siliconen scheiding tussen schoon en vies. Vervolgens kun je de zakdoeken thuis wassen en weer in het pakje stoppen.

Keukenrol vs herbruikbaar bamboe keukenpapier

Een lastige, geef ik direct toe. Want keukenrol gebruik je onder andere om vet uit pannen te verwijderen en vet eten te laten uitlekken. Daar zijn deze herbruikbare keukenrollen niet voor geschikt: je wilt geen vet in je wasmachine. Maar! Voor alle andere dingen waar je keukenrol gebruikt wel. Bijvoorbeeld: het aanrecht even afnemen, even snel iets van de vloer vegen, een raam of ander oppervlak afnemen, noem maar op. De keukenrol is verpakt in papier en de doekjes zijn gemaakt van bamboe. Na gebruik kun je ze wassen en dan weer hergebruiken. Iets meer werk? Beetje. Is het ’t waard? Absoluut! Wij hebben de keukenrol van Pandoo en van EcoEgg.

Billendoekjes vs herbruikbare doekjes

Billendoekjes: als je een baby hebt, gebruik je ze bij de vleet. Vooral in het begin, als je nog weinig kaas hebt gegeten van luiers of in paniek boven je eerste spuitluier staat. Maar wat zal het je een hoop geld besparen als je kiest voor wasbaar. En ze zijn ook zoveel zachter voor de billetjes. En ze nemen zoveel meer op. Ik gebruik ze nog steeds voor de meiden, ook al zijn ze geen baby’s meer. Wij hebben de wasbare billendoekjes van ImseVimse en van Bohba Kids.

billendoekjes herbruikbaar

Luiers vs wasbare luiers

En nu we het toch over babybillen hebben! Jullie weten dat ik mega fan ben van wasbare luiers. Als je één ding wilt doen voor de planeet Γ©n je baby, kies dan voor wasbare luiers. Het is echt een uitkomst. Behalve dat het veel beter is voor het milieu, is het ook veel zachter voor de babybillen. Die spuitluiers waar ik zonet over schreef? Heb je niet meer met wasbaar! Daarbij zijn wasbare luiers uiteindelijk goedkoper dan wegwerp. En ook fijn: de meeste kinderen met wasbare luiers worden eerder zindelijk dan kindjes met wegwerpluiers. Ik heb er heel veel blogs over geschreven, ik zal er hieronder een aantal voor je linken om je op weg te helpen. Ook in De groene mama kun je lezen over wasbare luiers. 

voordelen en nadelen van wasbare luiers
Alela in een wasbare luier met een wollen overbroek

Wattenschijfjes vs herbruikbaar

Ook over dit onderwerp heb ik ook al eerder geschreven: wattenschijfjes die herbruikbaar zijn. Het duurde even voor ik wattenschijfjes vond die ik echt fijn en een volwaardige vervanger vind, maar inmiddels ben ik zo gewend dat ik het idéé van wegwerp wattenschijfjes alleen al super bizar vind. Zo gaat dat met het zetten van groene stappen. Eerst is het een beetje onwennig, daarna ga je het normaal vinden en daarna vind je vervuilende gewoonten die je ervoor had eigenlijk heel vreemd en wil je nooit meer terug. Wasbare wattenschijfjes kun je gebruiken om makeup te verwijderen, toner aan te brengen en nagellak te verwijderen. Handig als je ze een beetje uit elkaar houdt: bijvoorbeeld een kleur voor mascara verwijderen, een kleur voor toner en een kleur voor nagellak. Ik vind wattenschijfjes van bamboe het allerfijnst (lekker zacht) en het best absorberen. 

wasbare wattenschijfjes van bamboe

Schoonmaakdoekjes vs herbruikare doekjes van bio katoen

Hoewel de meeste mensen wel schoonmaakdoekjes die herbruikbaar zijn in huis hebben, liggen er in de meeste badkamers, toiletten, keukens en auto’s ook nog steeds wegwerp schoonmaakdoekjes. WantΒ rats!Β Het is het zo makkelijk.Β Rats, rats!HygiΓ«ne is belangrijk.Β Rats, rats, rats.Β Wat maken die paar doekjes die ik gebruik nou uit? Het antwoord is β€œja”. Wat jij doet maakt uit. Want je bent niet de enige die die wegwerpdingen uit de plastic verpakking rast. En natuurlijk is hygiΓ«ne belangrijk, maar je kunt ook heel goed schoonmaken met DIY eco allesreiniger en herbruikbare doekjes van biologisch katoen. En dat is ook gewoon heel gemakkelijk. Even wennen misschien, maar daarna wil je nooit meer anders.

schoonmaakdoekjes herbruikbaar

Succes!

Columns by Kari

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.