Afval rapen met kinderen: waarom & hoe?

“Waarom doen mensen dat nou?” vraagt Isaya me regelmatig, als ze plastic of ander afval op straat ziet liggen. “Misschien weten ze niet dat de aarde het niet fijn vindt en dat de dieren er ziek van worden?” zei ik eerst. Mijn kleuter keek me met ongelovige ogen aan en terecht, want als een vierjarige al snapt dat troep in de afvalbak hoort… Dus nu zucht ik maar ontdaan met haar mee: “Ik snap het ook niet schattie“, gevolgd door “Kom, we rapen het op.” Afval rapen met kinderen is een van de meest effectieve, maar ook leuke en laagdrempelige manieren om je kinderen milieubewust te maken. In deze blog deel ik al onze tips & tricks, zodat je afval opruimen niet alleen gezellig, maar ook veilig kunt doen.

Eco warriors

We voeden een generatie van eco warriors op. We moeten wel, want deze generatie en de generatie na hun, krijgt volop te maken met de vraag of we onder de 1,5 graad opwarming van de aarde kunnen blijven. Mijn dochters – en alle andere kinderen – krijgen tijdens hun leven te maken met een grote verandering. Of het een (compleet) andere manier van leven is omdat de mens een groene omslag maakt of omdat de mens zich (drastisch) moet aanpassen aan de gevolgen van klimaatverandering dat valt nog te bezien, maar dat ze ermee te maken krijgen, daar is 96% van de wetenschappers inmiddels wel over uit. Klimaatverandering is een heel groot en natuurlijk ook beangstigend onderwerp. Dat kun je niet zomaar op het bord van je kind neerleggen. Maar er zijn wel hele leuke en laagdrempelige activiteiten die je kunt ondernemen met je kinderen waardoor er een intrinsiek verlangen ontstaat om goed voor de aarde te zorgen. Afval rapen op straat is daar zeker één van!

afval rapen met kinderen

Veilig afval rapen met kinderen

  • Stippel van te voren een afgebakende route uit. Kies een route die je normaal gesproken in ongeveer 15 minuten kunt lopen. Als je afval raapt op deze afstand, doe je er ongeveer 45-60 minuten over, wat lang genoeg is voor kinderen.

    Wij pakken meestal de route naar de dichtstbijzijnde Albert Heijn omdat die door een wijk loopt waar altijd heel veel afval op straat ligt. Droevig natuurlijk, maar wel “fijn” voor het trotse gevoel van je kind, als je zo’n soort route in je buurt hebt omdat je dan een goede zak kunt vullen.
  • De juiste “gear” als je gaat afval rapen met kinderen moet in ieder geval bestaan uit handschoenen (dus ook kinderhandschoenen), een vuilniszak en iets om je handen onderweg mee schoon te maken, mochten ze per ongeluk vies worden. Wat het opruimen makkelijker maakt is een afvalgrijper.

    Als we gewoon onderweg zijn hebben we meestal onderin de kinderwagen een zakje en een handschoen liggen, zodat we iets kunnen oprapen onderweg. Als we echt op pad gaan voor het afvalrapen nemen we alle gear mee. Ik houd altijd de zak vast en Isaya & ik stoppen de afval die we vinden erin. Alela dartelt eromheen of zit in de draagzak of in onze bolderkar.
  • Maak duidelijke afspraken over waar je kind wel en waar niet mag rapen en ook wat je kind wel en wat niet mag oprapen.

    Onze regels zijn: niets met je blote handen aanraken en alleen op de stoep, niet op de autoweg of op het fietspad en ook niet op de parkeerplekken. Ook laat ik Isaya geen peuken, naalden, persoonlijke hygiene materiaal en wc papier oprapen.
  • Als je kind klaar is met oprapen uiteraard goed handen schoonmaken (onderweg) of wassen (als je thuis bent).

    We combineren het afvalrapen altijd met iets anders leuks. Bijvoorbeeld een ijsje eten, naar de speeltuin, spelen in het park of picknicken.

Social tipping point

Vorige week schreef ik over social tipping points: hoe één mens een impact kan maken, waardoor er allemaal balletjes gaan rollen en een grote verandering teweeg brengt. In de strijd tegen klimaatverandering is het belangrijk dat we allemaal ervaren hoe belangrijk onze eigen, individuele impact is. Dat helpt in tijden dat het lijkt alsof “het toch niks uitmaakt wat ik doe”. Door samen met de andere kinderen (en ouders) uit de buurt te gaan afval rapen – door de straat of de buurt te mobiliseren – ziet je kind dat wat hij/zij doet een grotere impact heeft. Het is een super leuke zomeractiviteit om samen te doen met je buurt. Maar het balletje rolt door: want al die ouders vertellen het aan familieleden en vrienden uit andere wijken, steden en dorpen. En misschien gaan die het dan ook wel afval rapen! Zo krijg je steeds schonere straten, grachten en parken en steeds meer kleine (en grote) eco warriors!

afval rapen met kinderen

We kregen onze bolderkar van Coleman voor een campagne over afval rapen met kinderen. We hebben natuurlijk met veel liefde aan die campagne meegewerkt. De bolderkar is stevig, soepel en sterk: je klapt ‘m in drie tellen in of uit en er kan tot 85 kilo in. Handig voor op het strand (ook voor kleintjes om in te slapen), in het bos, op de camping, in de speeltuin, naar het park en ook (zo hebben we ontdekt) om thuis in te spelen.


Columns by Kari

One thought on “Afval rapen met kinderen: waarom & hoe?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.