De wereld van informatie en de impact op het milieu

Iedere dag komt de wereld aan informatie binnen, via je inbox en brievenbus. Per e-mail: opdrachtgevers, collega’s, leidinggevenden, vrienden, familie, social media, nieuwsbrieven, e-mail subscripties, Marktplaats meldingen, herinneringen, reclame. Per brievenbus: kranten, reclamefolders, tijdschriftabonnementen, flyers, reclame in enveloppes. Onderweg: een folder of flyer, zelf meegenomen of in je handen gedrukt. Zinloze en zinvolle informatie. In deze blog vertel ik wat de impact op het milieu is hiervan en welke stappen je kunt zetten om deze milieu impact drastisch te verkleinen.

Informatie per e-mail

Je hebt er misschien nog nooit bij stil gestaan, maar alle digitale nieuwsbrieven en meldingen en andere e-mails die je dagelijks krijgt, leggen een aanzienlijke belasting op het milieu. Dus ook de e-mails in je reclamefolder, social media folder, spam folder, etc. En ook alle e-mails die je niet opent. Al die informatie wordt namelijk opgeslagen op servers. Google (naar schatting, want Google is er niet open over) ruim 1 miljoen servers die 24/7 draaien. Dat kost natuurlijk enorm veel energie


Wat kun je doen?

  • Begin met je ongelezen e-mails, bijvoorbeeld in je reclamefolder. Meld je een voor een af bij de nieuwsbrieven. Ieder bedrijf is verplicht om onderaan iedere nieuwsbrief de optie te geven om af te melden. Soms staat het héél klein aangegeven, soms moet je je e-mailadres nog een keer doorgeven ter bevestiging en soms is het gewoon heel snel en gemakkelijk. En bij Marktplaats kun je bijvoorbeeld gewoon in de App aangeven of je wel of geen e-mails wilt ontvangen. Afhankelijk van hoeveel e-mail subscripties je hebt, kun je er bijvoorbeeld 10-20 per dag doen, zodat de klus behapbaar blijft, of je neemt even een uurtje om alles in één keer te doen. Vergeet niet in je Spam inbox te kijken of daar nog nieuwsbrieven inzitten waarvan je je kunt afmelden.

    Ik heb mij vorige week bij ruim honderd nieuwsbrieven en e-mail subscripties die ik nooit lees afgemeld. Het nam een paar uur in beslag (en daarna nog een paar dagen wat verdwaalde nieuwsbrieven tussendoor afgemeld), maar ik ben zo blij dat ik er even de tijd voor heb genomen! Een extra milieuvoordeel van het afmelden van nieuwsbrieven is dat je niet voortdurend aanbiedingen te zien krijgt en dus ook minder snel verleid wordt om nieuwe dingen te kopen die je niet nodig hebt. Maar het allerfijnst is misschien nog wel dat je niet de hele tijd wordt overspoeld met informatie en overbodige prikkels.

Lees ook: 9 tips om je smartphone, laptop en computer milieuvriendelijker te gebruiken


Wat komt er binnen via de brievenbus?

Wat valt er allemaal op de mat? Een nieuwsbrief van je zorgverzekeraar, uitvaartverzekering, pensioenfonds, woonverzekeringen, werkgever, je buurt, woningbouwvereniging, sportclub. Dan zijn er nog reclamefolders, tijdschriften, reclamebrieven en kranten. Allemaal papier, gedrukt met inkt, soms verpakt in plastic en vervolgens vervoerd met een auto. Onnodig verbruik van grondstoffen en onnodige CO2 uitstoot natuurlijk.

Wat kun je doen?

  • Ga na welke van deze informatiebronnen je echt leest en relevant zijn
  • Kan het, als het relevante informatie is, ook digitaal? Ga bijvoorbeeld naar de website van je zorgverzekeraar, log in en kijk of je voorkeuren kunt aangeven. Papier drukken, in plastic verpakken, vervoeren per auto, het papier recyclen: dat is natuurlijk vervuilender dan die digitale optie.
  • Haal een Nee/Nee of Nee/Ja sticker. Je kunt deze gratis ophalen bij je gemeente. Nee/Nee betekent dat je helemaal niks meer ontvangt, dus geen ongeadresseerd druk- en reclamewerk én geen stadskrant. Met een Nee/Ja sticker ontvang je de stadskrant nog wel.
  • Als je graag op de hoogte wilt blijven van aanbiedingen van supermarkten en andere winkels kun je een digitale folder (bijvoorbeeld per mail of als app) kiezen.
  • Zet abonnementen op tijdschriften en kranten stop of kies voor de onlineversie. 

    Wij hebben bijvoorbeeld een digitaal Volkskrant abonnement. Zo hebben we toegang tot alle artikelen en columns, maar niet de papieren versie op de mat. We hebben jonge kinderen dus “even rustig de krant lezen” zit er vaak niet in en dan vind ik het zo zonde en onnodig als de krant weer ongelezen in de papierbak verdwijnt. Ik gebruik de Volkskrant app, de Volkskrant Digitaal Krant App en de Topics app (daar krijg je gratis toegang tot bij een abonnement) op mijn telefoon. In de Volkskrant App kan ik gewoon alle artikelen en columns lezen, ook de artikelen die afgesloten zijn voor niet abonnees. In de Volkrant Krant App kan ik door de krant bladeren. En in de Topics app kan ik artikelen lezen van een dozijn kranten. Ik selecteer daarin slechts vier topics (klimaatverandering, 100% groen, Amerikaanse politiek en scherpe opinie) zodat ik alleen te zien krijg wat ik niet wil missen.

Wil je meer praktische tips voor een groener leven? Klik dan hier!


Columns by Kari

One thought on “De wereld van informatie en de impact op het milieu

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.