Veganistisch koken op de camping! Dat kan natuurlijk gewoon. Waarom je dat zou willen? Omdat je hiermee een grote groene kampeerstap maakt! Plantaardig eten is beter voor de planeet en zelf koken is in principe ook een heel stuk duurzamer dan afhalen of uit eten gaan. Maar hoe maak je lekkere vegan gerechten op de camping? In deze blog deel ik twee veganistische recepten die je kunt maken op een kookstel met 2 pitten.
Koken en Kamperen
Ik schreef er al over in de blog ‘Een Tropenkind gaat voor het eerst kamperen’: koken op de camping heeft mij echt verrast. In de meest positieve zin. Ik zat lekker buiten op de grond, kookstelletje op een kleine verhoging voor me, rustig alles snijden, bereiden, ondertussen gezellig kletsen met de fam, glas rosé en Caribische muziek erbij. Slow cooking op z’n best! Ik kan het iedereen aanraden.
Ons kookstel komt van Campingaz (samenwerking). Een heel simpel dingetje, maar super effectief. Hij is erg licht, wat natuurlijk altijd fijn is als je gaat kamperen. Ook installeer je hem heel snel, dus geen gedoe. Gas compenseren we – net als de CO2 uitstoot door vervoer – zowel thuis als op vakantie via Treesforall. Voor meer groene kampeertips, klik hier!
Veganistisch koken op de camping
We sliepen twee nachten op de camping, dus ik mocht twee avonden veganistisch koken op de camping. Ik heb de gerechten van te voren uitgedacht. In eerste instantie heb ik gekeken naar wat we in huis hadden (zowel vers als verpakkingsvrij) en vervolgens heb ik dat vertaald naar maaltijden die op twee pitjes kunnen worden bereid. Ik heb zoveel mogelijk verpakkingsvrije ingrediënten meegenomen (sommige in kleinere, gherbruikbare verpakkingen), uit onze zero waste voorraadkast. Ingrediënten die verpakkingsvrij kunnen, staan zoals altijd in het recept gemarkeerd met een *.
Vleesvervangers op de camping
Omdat we 2 uur in de auto zaten voor we op onze bestemming aankwamen, konden we geen groenteburgers of andere vleesvervangers meenemen die koel moesten blijven. Daarom koos ik als vleesvervangers voor “droge” eiwitbronnen: Peasmakers en poeder om fallafelballetjes (oa bij de AH verkrijgbaar van de merken Souq en Smaakt) te maken. Je hebt (oa in de natuurwinkel van het merk Bioburger) ook poeder om groenteburgers te maken. Deze vleesvervangers* hoeven niet gekoeld bewaard te worden en zijn lang houdbaar. Je hebt alleen wat water nodig om ze klaar te maken, voor ze in de pan gaan. Voor Peasmakers heb je gekookt water nodig (ze moeten 5 minuten wellen).
Andere plantaardige eiwitbronnen die je kunt kiezen op de camping zijn onder andere: linzen, bonen en kikkererwten. Natuurlijk kun je ook gewoon groenteburgers kopen bij de supermarkt in de buurt van je camping!
*Let er altijd op dat niet alle vegan eiwitbronnen volwaardige vleesvervangers zijn (omdat niet overal b12, vitamine D en ijzer in zit). Het is dus altijd aan te raden om veganistische voedingssupplementen bij te slikken om tekorten te voorkomen. Ik kan Vitaminfit aanbevelen. Ik ben ambassadeur van het merk, daar krijg je 15% korting op je stelling met de code Kari15.
Het eerste recept: een vegan pasta
Ingrediënten:
- Pasta (naar keuze)*
- Tomatensaus
- Olijven
- Courgette*
- Ui*
- Knoflook*
- Paprika*
- Champignons*
- Peasmakers
- Peper en Zout*
- Kerriepoeder*
- Masalakruiden*
- Paprikapoeder*
- Zonnebloemolie*
Hoe maak je het op twee pitten (en met slechts twee pannen)
- Breng water aan de kook voor pasta
- Snijd de courgette, paprika, champignons, ui en knoflook in kleine stukjes
- Terwijl de pasta kookt op het ene pitje, begin je met het bakken van je groenten op het tweede pitje
- Als de pasta klaar is, giet je deze af: vang het water op in een bak, zodat je hierin de Peasmaker stukjes kunt wellen. Laat de Peasmakers 5 minuten wellen in het gekookte water.
- Doe de pasta in een schaal of bak (ik gebruik de Mepal multikommen, zodat het warm blijft). De kookpan heb je namelijk weer nodig voor je pastasaus: doe nooit tomatensaus in een bakpan!
- Je groenten bakken rustig verder, terwijl je de tomatensaus in de kookpan doet op het laagste vuur. Als het warm is, doe je de gebakken groenten erbij. Roer alles door en voeg peper en zout toe naar smaak. Laat eventjes pruttelen en zet daarna het vuur uit.
- Veeg de bakpan een beetje schoon met herbruikbaar keukenpapier. Doe opnieuw olie in de pan en voeg de Peasmaker stukjes toe. Roerbak een paar minuten en voeg dan de kruiden en peper en zout toe. Bak nog eventjes door en zet dan het vuur uit.
- Serveer de pasta, de saus en de peasmaker stukjes aan je campinggenoten!
Het tweede recept: een falafel gerecht
Ingrediënten:
- Rijst*
- Aubergine*
- Ui*
- Knoflook*
- Falafel in poedervorm
- Sla*
- Tomaatjes*
- Komkommer*
- Hummus (kan verpakkingsvrij, maar op de camping kozen we voor kant & klaar)
Hoe maak je het op twee pitten, met twee pannen:
- Zet water op voor de rijst in de kookpan
- Snijd de aubergine, ui en knoflook in kleine stukjes en doe ze met zonnebloemolie in de bakpan
- Terwijl de groenten bakken en de rijst aan het koken is, voeg je (koud) water toe aan de falafelpoeder. Mix tot het een stevige structuur heeft en rol er balletjes van.
- Maak de salade klaar, terwijl je zo nu en dan in de bakpan roert. Een simpele salade van sla, tomaat, olijf en komkommer.
- Als de rijst klaar is, giet je deze af (in een teil). Ook de groenten kun je afzetten en in een afgesloten bak bewaren. Ik kan je ook hier weer de Mepal multikommen van harte aanbevelen: ideaal als serveerschalen, bewaarbakken en zelfs als diepe borden op de camping.
- Doe opnieuw zonnebloemolie in de bakpan en bak de falafelballetjes tot ze goudbruin zijn. Neem hier de tijd voor.
- Serveer de rijst, salade, aubergine en falafel met een schep hummus!
Ik hoop dat je fijne inspiratie hebt opgedaan voor veganistisch koken op de camping! Het kampeerseizoen zit er bijna op, maar sla deze blog vooral op voor volgende keer of probeer de recepten alvast thuis uit!