Milieuvriendelijke en vegan friendly uitjes met kinderen

Een nieuwe blog op verzoek! Ik word altijd blij van jullie verzoekjes, omdat ik weet dat ik jullie hiermee help, maar tegelijkertijd ook zelf weer nieuwe inspiratie en ideeën krijg. En de planeet natuurlijk weer een beetje help. Milieuvriendelijke uitjes met kinderen. Want wat kun je een hoop ondernemen met kinderen. En wat zijn een hoop van die uitjes ontzettend milieu onvriendelijk. Wat kun je wel? En waarom zou je, even los van de milieu winst? Wat is de opvoedkundige winst? In deze blog lees je het allemaal en deel ik onze 17 favoriete vegan friendly en milieuvriendelijke uitjes met de kinderen.

Vegan friendly en milieuvriendelijke uitjes met kinderen

Eind juli schreef ik een blog over dierentuinen. Waarom we, na lang wikken en wegen, hebben besloten deze niet meer te bezoeken. Op Instagram kreeg ik honderden berichtjes van moeders die ook met dit vraagstuk worstel(d)en en zich herkenden in wat ik schreef. Maar de vraag die natuurlijk ook werd gesteld: wat zijn nou wel vegan friendly en eco friendly uitjes? Want hoe leuk is het om met (je) kinderen op pad te gaan, nieuwe dingen te ontdekken en leren en samen plezier te beleven? Hoogste tijd om onze favoriete groene uitjes op een rij te zetten. Uitjes die passen bij groen ouderschap en ons veel plezier brengen.

We hebben onze auto 3,5 jaar geleden verkocht, dus als we erop uit gaan, gaan we óf met de trein of we huren/lenen een auto en compenseren dan de CO2 uitstoot via Treesforall.nl. Omdat we geen auto hebben, zoeken we onze uitjes eigenlijk altijd lokaal op. Er valt zoveel te beleven in je eigen omgeving.

Natuur

De natuur in, dat is natuurlijk het grootste uitje binnen hoe wij groen ouderschap vormgeven. In ieder seizoen en iedere dag. Buiten zijn, de natuur observeren, bewonderen, van haar leren, haar respecteren, van haar genieten, van haar ontvangen én teruggeven. Wat is er zoal mogelijk, als het gaat om uitjes in de natuur? Onze favoriete milieuvriendelijke uitjes met kinderen in de natuur op een rij.

  • Op de fiets naar het bos
    Zoek op welke bossen en parken er in jouw omgeving zijn (de meeste gemeenten of regio’s hebben een website met alle natuurgebieden in de omgeving). Maak een lijstje van parken en bossen in de buurt en iets verder weg. Zo kun je, afhankelijk van hoeveel tijd en energie je hebt, altijd gemakkelijk zien waar jullie naar toe kunnen die dag. Wij knappen altijd op in het bos. We verzamelen schatten, prutten wat met water, zoeken kabouters – door weer en wind. Je hebt alleen goede regenkleding en een lekkere boterham nodig.
  • Naar het klimbos
    Er zijn verschillende klimbossen door heel Nederland. Stukjes bos waar met natuurlijke materialen (boomstronken ed) avontuurlijke speelelementen zijn gebouwd voor kinderen om te spelen en ontdekken. Dikke aanrader! Zeker ook voor kinderen die het lastig vinden “om een heel stuk te lopen” in het bos. Ze gaan van spel naar spel en hebben niet door dat ze ondertussen een paar kilometer hebben gelopen.
  • Op de heide
    Voor ons wat verder weg, maar als we op vakantie in eigen land zijn, zoeken we altijd mooie stukjes heide op. En daar genieten we enorm van. Hoe kan het ook anders, met zo’n achternaam 😉 Natuurmonumenten heeft een aantal prachtige routes verzameld.
  • Over het blote voetpad
    Ik moet eerlijk zeggen dat ik de hele wereld als blote voetenpad gebruik in de warme maanden. Het tropenkind in mij wil alleen maar pia’bou lopen. Maar voor de veiligheid en de mega leuk is een blote voetenpad opzoeken ook echt een aanrader. Zo fijn en leerzaam voor de tastzin: al die verschillende dingen voelen onder je voeten en je verbonden voelen met de aarde waarop je loopt.
  • Naar de heemtuin, het heembos of het heempark
    Heemtuinen (of parken of bossen) zijn beschermde stukjes natuur waar inheemse planten en dieren alle ruimte krijgen. In mijn ervaring zijn het hele rustgevende, met enorm veel zorg onderhouden stukjes natuur waar je heerlijk met je kinderen kunt scharrelen. Er zijn vaak uitdagende paadjes over het water gemaakt, er zijn soms klimbomen en je kunt altijd lekker “vissen” met een stok in het mos. Als je door de seizoenen heen terugkeert naar dezelfde stukjes natuur, gaan kinderen de veranderingen in de natuur steeds beter herkennen en bewonderen.
  • Hortus Botanicus
    Door het hele land heb je prachtige botanische tuinen. Een prachtige plek waar de natuur en de wetenschap elkaar ontmoeten. In de zomer kun je heerlijk genieten van alles wat in bloei staat, de winter kun je lekker opwarmen in de tropische kassen en door de seizoenen heen kun je eindeloos terugkeren naar de favoriete boom, die oude, die er al honderden jaren staat. Ook heel leuk om tekenopdrachten uit te voeren in de Hortus. Door ze na te tekenen leren kinderen goed kijken naar de planten en gaan ze nóg meer schoonheid zien in de wondere wereld van de natuur.
  • Het strand
    Zoals wij een eind moeten afleggen voor de heide, is het voor veel mensen een flinke rit naar het strand. Wij kunnen met de elektrische fiets in 45 minuten op het strand zijn en dat is altijd fijn. De kinderen hebben niks nodig op het strand. Ze rollen in het zand, rennen weg voor de zee, verzamelen schelpjes. Door hun ogen ga ik steeds meer schoonheid zien op het Nederlandse strand.
  • De duinen
    Deze mag absoluut niet ontbreken aan onze lijst met milieuvriendelijke uitjes met kinderen. Geef Isaya en Alela een duinpan en ze zijn gelukkig. Een beetje rollen en hollen, uit de wind in de zon zitten, nog wat rollen, wat eten en drinken, het uitzicht bewonderen, een wandeling erachteraan. De duinen zijn magisch.
  • Naar de natuurspeeltuin
    In de zomer een van de favoriete uitjes: de natuurspeeltuin. Lekker modderen, waterpompen, scharrelen, hutjes opzoeken, avonturen beleven op blote voeten. De afgelopen 3 jaar heeft Isaya haar verjaardag zelfs gevierd in de natuurspeeltuin. Gewoon even “natuurspeeltuin” + je woonplaats opzoeken en kijken wat er in de buurt is.
  • Biologische kwekerij, het voedselbos en biologische pluktuinen
    In de meeste gemeenten zijn er biologische kwekerijen (soms als onderdeel van een sociaal project) en voedselbossen (soms vanuit buurtinitiatief). De biologische kwekerijen, biologische pluktuinen en voedselbossen zijn op zichzelf al een uitje. Maar soms kun je zelfs nog een stapje verder gaan. Zo hebben sommige voedselbossen projecten waarbinnen kinderen kunnen meehelpen als voedselboswachter. Zo zijn ze lekker buiten en maken ze zich essentiële kennis en kunde eigen over de toekomst van onze voedselketen.
  • Plastic rapen
    We krijgen zoveel van de natuur. Iets teruggeven aan moeder aarde is ook een super leuk uitje. We gaan regelmatig plastic rapen. Dat doen we gewoon bij ons in de buurt. Binnen een uur hebben we met gemak 2 zakken vol. In deze blog kun je lezen hoe je afval rapen met kinderen zo leuk en veilig mogelijk kunt maken.
  • Knooppunten fietsen
    Toen we in Drenthe op vakantie waren afgelopen zomer hebben we een groot deel van de omgeving op de fiets ontdekt. Zo konden we grote afstanden afleggen door bos en platteland, zonder dat de kinderen ver moesten lopen. Door op specifieke plekken af te stappen en daar te wandelen, spelen en ontspannen, was er een fijne afwisseling tussen versnellen en vertragen. Maar ook in je eigen omgeving kun je knooppunten fietsen en zo steeds meer mooie plekjes in de buurt ontdekken.

Cultuur

Hoe ouder de meiden worden, hoe meer cultuur ik toevoeg aan het ouderschap. Het belangrijkste hulpmiddel hierbij is het investeren in een museumkaart, voor jezelf en voor je kinderen. Dat bedrag heb je er na een paar museumbezoeken al uit en de mogelijkheden voor uitjes zijn eindeloos. Als ik je twee dingen zou mogen aanbevelen in je zoektocht naar milieuvriendelijke uitjes met kinderen, dan zou het zijn: een goede (elektrische) fiets en een museumkaart. De wereld ligt dan open.

museum bezoeken met kinderen
  • Musea
    De lijst met musea die leuk zijn voor kinderen is eindeloos. En in bijna ieder museum kun je de connectie met groen ouderschap maken. In musea als het Tropenmuseum, Naturalis, het Zuiderzeemuseum, Natuurmusea, het Rijksmuseum, maar ook Volkenkunde, Oudheden, Space Expo, NEMO en natuurlijk het van Gogh kunnen kinderen ontzettend veel leren over de natuur, verschillende culturen, biodiversiteit, dieren, het heelal, de wetenschap. Allemaal onderwerpen die verwondering en bewondering cultiveren in kinderen en zo de liefde voor onze prachtige planeet en al haar bewoners – mens, dier en plant – kunnen vergroten. Hoe meer je leert over onze planeet, hoe groter het ontzag voor moeder aarde wordt. Van daaruit is “goed zorgen voor de aarde” een logisch gevolg. Lees hier mijn 10 tips om een bezoek aan musea zo relaxed en leuk mogelijk te maken met kinderen.
  • De Provincie Tour
    Dit doen de ouders van een van Isaya’s beste vriendinnetjes sinds enkele jaren met hun dochters. Ze bezoeken een paar keer per jaar, met de trein, een andere provincie (bijvoorbeeld een weekend lang) en bezoeken daar steden, musea, boekhandels, restaurantjes, natuurgebieden en andere bezienswaardigheden. Een prachtige, groene manier om het eigen land te ontdekken en een traditie die wij, als Alela wat groter is, met alle liefde gaan overnemen.
  • Naar de markt
    Omdat we gewend zijn aan onze lokale uitjes, is het al gauw goed. Alles is een uitje. We gaan niet naar pretparken, “krijspaleizen” of andere “grootse” bronnen van vermaak. Groen leven helpt me om te genieten van het kleine. En in dat kleine vind ik groots geluk. Zoals samen naar de markt wandelen op zaterdag. Het lekkerste zuurdesem brood in een herbruikbare zak en verse olijven in een herbruikbare bak halen. Ergens wat drinken, een vegan bagel halen, droogbloemen uitzoeken bij de bloemenman, een vintage winkeltje in, op de terugweg stoppen bij een speeltuin.
  • Naar de kringloopwinkel
    Als je mijn blog en insta al een tijdje volgt weet je dat ik dol ben op kringloopwinkels. In deze blog kun je mijn tips voor ultiem kringloopgeluk lezen. Voor de meiden is kringloopwinkelen ook echt een uitje. Ze mogen schat zoeken tussen al die stapels bijzondere spullen én ze mogen altijd iets uitkiezen.
  • Naar de bibliotheek
    Ik doe dit niet zo vaak met de kinderen – het zit niet in mijn systeem én we hebben thuis een enorme kinderbibliotheek – maar naar de bieb gaan mag niet ontbreken in dit rijtje met milieuvriendelijke uitjes. En niet alleen voor het lenen van boeken. Bibliotheken hebben ook tal van leuke en leerzame (gratis) activiteiten voor kinderen. Zeker tijdens vakanties en tijdens de kinderboekenweek. Mijn buurvrouw tipt mij regelmatig en de afgelopen weken heeft Isaya een hele leuke dansles gedaan en een ecoline workshop gevolgd bij niemand minder dan Mylo Freeman.
milieuvriendelijke uitjes met kinderen

Ik hoop dat je fijne inspiratie hebt opgedaan voor milieuvriendelijke uitjes met kinderen, kleinkinderen, oppaskinderen of neefjes en nichtjes. Veel plezier!

Columns by Kari

One thought on “Milieuvriendelijke en vegan friendly uitjes met kinderen

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.