Milieuvriendelijker en gezonder koken met een Ecostoof | Review

De afgelopen weken heb ik iets uitgeprobeerd waar ik zo razend enthousiast over ben dat ik niet anders kan dan het met jullie delen. Ik heb gekookt met een Ecostoof. Dit is een nieuwerwetse hooikist, waar je (kort) gekookt eten in opbergt en waar je gerecht volgens in verder gaart. Hierdoor bespaar je niet alleen gas/energie, wat natuurlijk fijn is voor het milieu en je energierekening. Maar er zitten nog meer voordelen aan op deze manier koken, onder andere voor je gezondheid en de smaak van je voedsel. Voordelen waar ik nΓ©t zo blij van wordt als van de groene kant van het verhaal. Dus als je benieuwd bent naar mijn ervaring met de Ecostoof of misschien wel op zoek bent naar een duurzaam cadeau, lees dan gauw verder! Ik deel ook 3 veganistische recepten die ik heb gemaakt!

Over de Ecostoof

Koken met een ecostoof

Dit Tropenkind had er nog nooit van gehoord natuurlijk, maar de hooikist wordt al eeuwenlang gebruikt om met zo min mogelijk energie eten te laten garen. De Ecostoof is een nieuwe variant op dit concept. Door kort gekookt eten – in een afgesloten kookpan – op te bergen in de goed geΓ―soleerde Ecostoof, blijft het eten doorgaren. De Ecostoof is ontwikkeld door Caro en Iris, ingenieurs met een groen hart en ervaring in ecologische bouwkunde en design. Omdat de Ecostoof een stuk compacter en lichter is dan de ouderwetse hooimadam is hij een stuk handzamer en dus ook bijvoorbeeld geschikt voor op de camping! Op ons volgende campingavontuur gaat Soof de Ecostoof (zoals ze inmiddels is genoemd in ons huis) zeker mee. Maar voorlopig gebruik ik haar met alle liefde hier thuis. Want oooo wat is dit fantastisch!

Ecostoof review

Waarom ben ik zo enthousiast?

Allereerst natuurlijk vanwege het milieu aspect. Een voorbeeld: als ik verpakkingsvrije hummus maak, moeten de kikkererwten een nacht weken en daarna een uur koken. Maar met Ecostoof hoeven ze na het weken maar 10 minuten te koken, daarna laat ik ze gasvrij en goed geΓ―soleerd verder garen. Dat scheelt veel gas! Of, als je al van het gas af bent (fijn!), veel energie.

Maar er zijn meer redenen. De belangrijkste is voor mij de smaak. Want wauw, wat een enorme smaak impuls geeft dit aan je maaltijden. In plaats van je groenten of sauzen of gerechten eindeloos te koken, stoomt het lekker in het eigen sop gaar. Daardoor wordt zoveel meer smaak behouden. Het verschil is niet alleen voor de fijnproevers: het is echt onmiskenbaar.

Een andere reden waarom ik zo blij ben met de Ecostoof is omdat het een gezondere manier van koken is. De vitaminen en mineralen blijven veel beter behouden door de Ecostoof.

Wat ik ook heerlijk vind is het “slow living” aspect van de Ecostoof. Maar dan zonder dat ik er zelf enorm voor hoef te vertragen, want daar heb ik natuurlijk veel te weinig rust voor in mijn kont. Ik kan mijn maaltijd in 10 of 20 minuten voorbereiden, op een moment dat het mij uitkomt. Daarna laat ik Soof de Ecostoof, Queen of Slow Cooking, 1 of 2 of 3 uur de rest van het werk doen. Fantastisch toch! Ook ideaal als je eters krijgt en niet in de keuken wilt staan terwijl je bezoek hebt!

Tot slot merk ik dat ik door de Ecostoof weer bomvol nieuwe kook inspiratie zit. Ik ga eenpansgerechten maken, waardoor ik groenten op allerlei nieuwe manieren ga bereiden. Daar word ik super blij van! Ik zal hieronder een paar van mijn creaties delen, zodat je zelf ook aan de slag kunt. Dat kan overigens ook gewoon met het kookboek van Ecostoof.

Veganistische recepten die ik heb gemaakt in de Ecostoof

Wij krijgen onze groenten en fruit van de biologische groenteboer, dus het is altijd een heerlijke verrassing wat we hebben iedere week. Ik kijk in de koelkast wat er in huis is en op moet en zoek als ik inspiratie wil, of niet weet hoe lang iets in de Ecostoof moet, in het kookboek van Ecostoof naar een gerecht met de ingrediΓ«nten die ik tot mijn beschikking heb. Ik geef er vervolgens mijn eigen (vegan) draai aan en tot nu toe smaakt het iedere keer zalig!

Chinese kool met doperwten en tofu
veganistisch recept met de Ecostoof

Wat heb je nodig?

  • Chinese kool
  • 1 ui
  • 1 halve prei
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 handjes doperwten
  • een blok witte tofu
  • masala
  • kerrie
  • kurkuma
  • rode paprikapoeder
  • tomatenpuree
  • zout en peper
  • zonnebloemolie
  • naan brood (voor erbij)

Hoe maak je het in de Ecostoof?

  1. bak de ui en knoflook in zonnebloemolie
  2. Voeg de tofu, prei en de Chinese kool na een minuutje toe
  3. breng op smaak met de kruiden en zout en peper
  4. bak het geheel een minuut of 7
  5. voeg daarna de doperwten en tomatenpuree toe
  6. in principe is het vocht van de groenten voldoende, maar als je meer vocht nodig hebt, kun je een beetje bouillon toevoegen
  7. als je de tomatenpuree ziet pruttelen zet je het vuur uit
  8. zet je kookpan, in een theedoek, in de Ecostoof.
  9. laat een uur staan en serveer daarna met naan brood.
Rode kool met prei en rozijnen
rode kool met rozijnen en prei

Wat heb je nodig?

  • een kleine rode kool
  • een halve prei
  • een handje rozijnen
  • een puntje kaneel
  • een eetlepel agavesiroop

Hoe maak je het met de Ecostoof?

  1. bak de prei twee minuten in zonnebloemolie, samen met de kaneel en agave siroop
  2. voeg de rode kool en rozijnen toe met 200 ml water
  3. laat tien minuten koken en zet daarna het vuur af
  4. doe je kookpan in een theedoek in de Ecostoof en laat 45 minuten staan
  5. serveer met aardappels, frietjes, rijst of couscous
Bloemkool met zoete aardappel in tomatensaus
bloemkool met zoete aardappel in de Ecostoof

Wat heb je nodig?

  • een bloemkool
  • 3 zoete aardappels
  • 1 winterpeen
  • 1 rode ui
  • peterselie
  • masala
  • kurkuma
  • kerrie
  • paprika poeder
  • peper en zout
  • knoflook
  • zonnebloemolie
  • tomatensaus

Hoe maak je het?

  1. Bak de ui en knoflook in zonnebloemolie
  2. Voeg de bloemkool, zoete aardappel en winterpeen toe
  3. Roerbak een minuut of 5 en voeg naar de kruiden, behalve de verse peterselie, toe
  4. na een minuutje doe je de tomatensaus erbij en peterselie
  5. laat een minuut of 10 pruttelen en zet daarna het vuur af
  6. Laat de Ecostoof daarna 2 uur de rest van het werk doen

FAQ’s

Op Instagram konden jullie vragen stellen via een vraagsticker. Hierbij de antwoorden!

Hoe werkt het?

Heel simpel: je bereidt je eten in een kookpan (bijvoorbeeld van gietijzer of rvs) of je maakt het in een bakpan en giet het daarna over in een gesloten pan. Vervolgens doe je de pan in de Ecostoof en trekt deze dicht met het koord. Je kunt de Ecostoof beschermen door een theedoek om je pan te wikkelen.

Moet je het eten daarna nog opwarmen?

Dat kan. Als je het lang hebt laten staan, kan het zijn dat je het nog eventjes kort moet opwarmen. Maar als je het maar een of twee uur in de stoof hebt gehad, is het warm genoeg om direct te serveren.

Zijn de gerechten net zo lekker als uit een pan?

Nee. Ze zijn veel lekkerder! Maar echt. De smaak wordt veel beter behouden in de Ecostoof.

Wil je recepten delen?

Zie hierboven of in het kookboek van Ecostoof! Op mijn Instagram stories zal ik ook recepten blijven delen die ik maak met de Ecostoof.

Is het handig met kleine kinderen?

Ja! Ideaal! Ik kan koken op een moment dat het mij uitkomt. Vervolgens heb ik mijn handen vrij voor de kinderen tijdens het spitsuur.

Heb je er ook al soep in gemaakt?

Yes, een pompoensoep heb ik erin gemaakt

veganistische pompoensoep

Werkt de Ecostoof ook goed bij kleine pannen?

Ik heb drie soorten maten in de Ecostoof gehad en allemaal werkten goed.

Hoe lang duurt het voordat het eten klaar is in de Ecostoof?

Dat hangt af van wat je maakt. Groenten zijn tussen de 30 en 60 minuten klaar. Aardappels en granen tussen de 30 minuten en 3 uur. Vlees en vis duurt natuurlijk ook wat langer dan groenten, maar daar heb ik me uiteraard niet in verdiept aangezien we dat niet eten. Het kookboek van Ecostoof geeft voor alles aan hoe lang het in de stoof moet.

Heb je een speciale pan nodig van het merk Ecostoof?

Nee, gewoon je kookpan. Bijvoorbeeld van rvs of gietijzer. De pan moet wel dicht kunnen. Dus geen bakpan.

Kun je dit vergelijken met een crockpot/ slow cooker?

Niet echt, want een slow cooker verbruikt nog steeds energie. De Ecostoof niet.

Worden de groenten niet slap?

Nee, tot nu toe niet. Je kunt ze natuurlijk korter of langer in de Ecostoof laten zitten, afhankelijk van wat jij lekker vindt qua knapperigheid of zachtheid.

Kan je er alleen stoofgerechten in maken of ook gewoon je groentes in koken?

Ja, beide kan. Zoals ik eerder in het artikel al schreef, maak ik ook de kikkererwten erin klaar om gas te besparen. Je kunt ook bijvoorbeeld alleen je aardappels of alleen je granen of alleen je losse groenten erin doen, als onderdeel van je maaltijd.

Waarom niet gewoon je pan tussen dekens en kranten leggen?

Als ik eerlijk ben zou ik dat letterlijk nooit doen, omdat ik dat teveel gedoe vind. De Ecostoof is zo laagdrempelig. Maar als je zelf een hooimadam wilt maken, kan dat natuurlijk ook! Hoe cool.

Hoe maak je de Ecostoof schoon?

Je kunt de Ecostoof op een wolwasprogramma wassen, of met de hand. Door je pan in een theedoek in de Ecostoof te zetten bescherm je je Ecostoof.


Wil je de Ecostoof ook gaan gebruiken? Neem dan hier een kijkje!. Ze hebben behalve het kookboek ook prachtige linnen kook accessoires, zoals het short dat ik aanheb op de allereerste foto!

Columns by Kari

PR producten

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.