ECO logies: duurzaam en energieneutraal overnachten in Nederland en België

Dit zal het 5e jaar zijn dat we in eigen land op vakantie gaan. We hebben al 4,5 jaar het vliegtuig niet genomen. En hoewel dat dus ook betekent dat ik al 4,5 jaar niet op Curacao ben geweest en het eiland heel erg mis, ben ik trots op onze groene reizen van de afgelopen jaren. Vakantie in eigen land, zo duurzaam mogelijk en CO2 gecompenseerd. Ik ben altijd op zoek naar hoe het nog milieuvriendelijker en CO2 neutraler kan en zo kwam ik uit bij ECO logies. Dit platform selecteert duurzame en energie neutrale vakantiewoningen, boutique hotels, tiny houses, B&B’s en groepsaccommodaties, aan de hand van 12 criteria. In deze blog vertel ik meer over ECO logies en deel ik onze ervaring in een van de accomodaties uit het duurzame assortiment van het platform: De Paradijsvogel van Bosvillarijs, in Mooi Gaasterland. Op zoek naar milieuvriendelijke vakantiebestemming of een weekendje weg? Of gewoon benieuwd hoe wij ons verblijf vonden? Lees dan gauw verder!

Hoe werkt ECO logies?

ECO logies is een platform dat accomodaties verzamelt, zodat het voor jou gemakkelijk en overzichtelijk is om een milieuvriendelijk verblijf te zoeken als je een weekendje, (mid)weekje of langer weg wilt. In plaats van dat je zelf moet onderzoeken of een accommodatie duurzaam is, doet ECO logies het onderzoek voor jou. Ze onderwerpen de accomodaties aan 12 heldere criteria’s op het gebied van energieverbruik en duurzaamheid. Zo kijken ze of de accommodatie duurzaam verwarmd wordt, hoe het water wordt verwarmd en of er aan waterbesparing wordt gedaan, of er groene en lokale stroom wordt gebruikt, of de accomodaties goed zijn geïsoleerd (minder warmte verlies) en hoe het is gebouwd (bijvoorbeeld duurzame en/of hergebruikte materialen). Verder kijken ze naar wat er op het menu staat (lokaal, biologisch, vegan), of het interieur duurzaam is, hoe er met afval wordt omgegaan, of er ecologisch wordt schoongemaakt, of er een laadpaal is voor elektrische auto’s en of de accommodatie sociaal betrokken is bij de omgeving.

eco logies

Als een accommodatie aan minimaal zeven van deze criteria voldoet, mag het in het bestand van ECO logies. Jij als bezoeker van de website maakt een zoekopdracht aan, waarin je je voorkeuren aangeeft. Bijvoorbeeld of je met je gezin komt, met z’n tweetjes, met vrienden of alleen, of je een vergaderplek zoekt, vega(n) wilt eten, de hond meeneemt, een rolstoelvriendelijke plek nodig hebt, etc. Ook kun je aangeven waar je wilt verblijven (provincie, bos, strand, etc). Vervolgens krijg je verschillende opties te zien op ECO logies, met informatie over het verblijf. Als je interesse hebt in een accommodatie kun je vervolgens direct doorklikken naar en boeken bij de betreffende accommodatie. Ik vind dit echt ideaal, want het maakt milieuvriendelijk op vakantie gaan zoveel gemakkelijker en toegankelijker voor meer mensen!

De Paradijsvogel

De paradijsvogel Eco logies

Wij logeerden in de Paradijsvogel: een vakantiewoning voor 6 personen in Rijs, een dorpje in Gaasterland (Friesland). De woning heeft een ruime afgesloten achtertuin, met eigen oprit met parkeergelegenheid, een terras, een zijbalkonnetje, een ruime woonkamer en keuken (oa vaatwasser, oven, koelkast, koffiezetapparaat, waterkoker, servies, pannen, etc), 3 slaapkamers (waarvan 1 master bedroom), een heerlijke badkamer (daarover later meer), een aparte toiletruimte en een hal met een extra koelkast, wasmachine en droger.

De paradijsvogel Friesland

De meiden begonnen gelijk met hutten bouwen toen we aankwamen: de vele kussentjes, dekentjes, poefs en de nieuwe omgeving nodigden daar direct voor uit. Ze eigenden zich de master bedroom toe, pakten hun spulletjes uit en voelden zich direct thuis. Daarna renden ze de lange gang door om de badkamer te inspecteren. Deze badkamer was voor ons het fijnste onderdeel van de woning: een heerlijk groot bad en een giga douche met maar liefst twee stortdouches. Het minst milieuvriendelijke onderdeel van ons verblijf: we hebben allemaal urenlang in bad gezeten. De meiden zelfs twee keer. En ik zat er bij met een heerlijk dik boek. Even helemaal bijkomen van een drukke week.

Accommodatie Gaasterland

De eerste dag hebben we gewandeld in het Rijsterbos – op steenworp afstand van de accomodaties. Een super mooi bos, met oeroude bomen, prachtig groen mos en een heel leuk kabouterpad. De meiden genoten er volop van. De tweede dag zijn we naar het Mirnserklif gegaan: een strandje aan het IJselmeer waar je (onder andere) via het bos naar toe kunt lopen. ‘s Avonds hebben we veganistisch gekookt in ons huisje en toen de meiden sliepen heb ik heerlijk een paar uur in bad liggen lezen. De bedden sliepen heel fijn en de slaapkamers waren lekker donker, waardoor de kinderen ook goed sliepen.

Eco Logies
Wat maakt de Paradijsvogel groener dan andere accommodaties?
  • De paradijsvogel is zeer goed geïsoleerd. Door de zeer goede isolatie is de Paradijsvogel is het energieverbruik in de winter laag en in de zomer is het heerlijk koel en is een airco overbodig.
  • Er liggen zonnepanelen op het dak van het gebouwd. De zonnepanelen van de Paradijsvogel zijn ruim voldoende zodat er zelfs het hele jaar wordt teruggeleverd aan het net!
  • De vloerverwarming en tapwater worden verwarmd met heatpipes en een zonneboiler.
  • Het huis is bekleed met duurzaam hout en is duurzaam bewerkt voor een lange levensduur.
  • De Paradijsvogel ligt in een vakantieparkje met meerdere vakantievilla’s: ze hebben hun eigen afvalpleintje waar je afval kunt scheiden.
  • De verlichting in de hal gaat automatisch uit.
  • Tof om te weten: De Paradijsvogel was ooit een technisch gebouw van een jeugdzorg instelling en nu omgebouwd tot een energieneutrale villa.
Waar kan de Paradijsvogel nog groene stappen zetten?
  • Hoewel het afwasmiddel ecologisch was, waren er ook nog veel chemische schoonmaak, wasmiddelen, plastic afwasborstels en gele doekjes aanwezig. Een makkelijke maar effectieve groene stap zou zijn om alles ecologisch aan te bieden. Dat kan duurzamer. De gastvrouw gaf aan dat ze hier mee aan de slag gaat!
  • In de badkamer stonden producten van Rituals. Er zijn veel natuurlijke cosmeticamerken die vele malen groener zijn, zoals Weleda, Dr. Hauschka, Inika, MADARA en Jungluck.
  • We konden nog geen groen afval scheiden. Wel glas en papier. Binnenkort zal dit wel mogelijk worden om gft afval te scheiden tijdens je verblijf in de Paradijsvogel.
Wat hebben we zelf gedaan hebben om ons weekendje weg zo groen mogelijk te houden
  • We compenseren de CO2 uitstoot van de autorit via Trees for All
  • We hebben 100% plantaardig gekookt in de woning: we hebben onze eigen biologische en verpakkingsvrije producten meegenomen
  • We hebben geen verre uitjes gemaakt met de auto tijdens ons verblijf, maar hebben van de lokale omgeving genoten
  • We hebben onze eigen plastic vrije en natuurlijke cosmetica en verzorgingsproducten meegenomen
  • We zijn spaarzaam omgegaan met de verwarming, verlichting en elektronische apparaten. Alleen voor het hete water voor het heerlijke bad hebben we een uitzondering gemaakt: die verleiding was gewoon té groot.
Columns by Kari

Deze blogpost is tot stand gekomen door middel van een samenwerking met Eco logies

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.