Een heerlijk Caribisch gerecht maar dan helemaal geveganized en zoveel mogelijk verpakkingsvrij. Deze vegan aros ku galiña, oftwel vegan kip met rijst, is rijk aan plantaardige proteine, lekker kruidig en ideaal als vegan meal prep. Je kunt dit gerecht namelijk ook prima koud eten, waardoor je het mee kunt nemen op road trips, tijdens een lange werkdag of als picknick aan het water. Op zoek naar nieuwe vegan en verpakkingsvrije inspiratie? Lees dan gauw verder!
Aros ku galiña
Als eilandkind heb ik vele variaties van kip met rijst voorbij zien komen in de jaren dat ik in Curacao woonde. Maar ik at altijd de kale versies, zonder vlees (sin karni, sin galiña, sin piská. Tja, wat bleef er dan over? rijst met pindasaus meestal). Door de jaren heen ben ik plantaardige variaties gaan maken van de gerechten uit mijn jeugd. De boeken van Jason Tjon Affo zijn ook altijd een heerlijke inspiratiebron voor mij daarin, omdat hij veel traditioneel Surinaamse gerechten heeft geveganized (en hoe! echt niet normaal, zo lekker en zo mooi!). Dit vegan kip met rijst gerecht maakte ik vorige week toen we ‘s avonds na werk naar ikea moesten. We hadden geen zin in de zachte frieten en dubieuze Ikeaballen, dus ik meal prepte dit gerecht. We hebben na het Ikea bezoek heerlijk in het zonnetje zitten picknicken: vegan mayonaise erbij en een blikje fris, heerlijk!
Wat heb je nodig voor deze vegan kip met rijst?
Zoals altijd staat de ingredienten die verpakkingsvrij kunnen gemarkeerd met een * gemarkeerd. De ingredienten zijn voor twee personen:
- 125 biologische zilvervliesrijst * (als je gaat voor een lekkere plakversie van dit gerecht, kies dan bio basmatirijst)
- 100 gram biologische zwarte bonen, gedroogd*
- 50 gram peasmakers (dit wordt je vegan kip)
- 1 tl groentebouillon *
- 1 ui *
- 3 teentjes knoflook *
- 1 grote winterpeen of 2 grote bospenen
- Masala kruiden *
- Kerrie kruiden *
- Paprikapoeder *
- Komijnzaad, gemalen *
- Sambal oelek *
- Zonnebloemolie *
- Zout & Peper *
Hoe maak je deze vegan kip met rijst?
- Doe de avond van te voren de bonen in ruim water en laat ze een nacht weken
- Kook de bonen de volgende ochtend in 1 uur gaar (of gebruik de eco stoof om energie te besparen). Voor extra smaak: kook je bonen in een theelepel groentebouillon en kook ze droog zodat de smaak extra goed behouden wordt (wel goed in de gaten houden, zodat ze niet aanbranden)
- Doe een royale hoeveelheid zonnebloemolie in een pan – ik gebruik graag mijn gietijzeren pan – en zet op een middelhoog vuur
- Snijd de knoflook en ui fijn: fruit ze in de zonnebloemolie
- Zet een kookpan met water op voor de rijst
- Snijd ondertussen de wortel in kleine stukjes
- Voeg de kruiden toe en roer ze door
- Voeg de wortel toe en roerbak tot ze zacht en zoet zijn
- Kook je rijst gaar. Als je je rijst afgiet, vang dan een beetje water op, zodat je indien nodig nog wat extra vocht hebt.
- Voeg een theelepel groentebouillon aan je droge peasmakers toe en giet er kokend water overheen. Zorg dat de peasmakers helemaal onder water staan en laat ze 5 minuten wellen
- Giet de peasmakers af en bak ze in een bakpan met zonnebloemolie. Na 5 minuten voeg je dezelfde kruiden en zout & peper toe. Eventueel kun je nog wat knoflookpoeder toevoegen.
- Bak de gekruidde peasmakers tot ze lekker bruin en knapperig zijn.
- Ga terug naar je groentepan: voeg de zwarte bonen toe en roerbak ze mee met je groenten en kruiden. Voeg een theelepel sambal toe en roerbak nog even door.
- Voeg vervolgens de rijst toe. Als je gerecht wat droog is, voeg dan een beetje van het rijstwater toe (niet teveel). Breng je gerecht verder op smaak met peper en zout en roerbak alles nog een paar minuten.
- Tot slot voeg je de peasmakers (je vegan kip) toe en roerbak nog enkele minuten.
- Nu is je vegan kip met rijst klaar! Je kunt het eten met vegan mayonaise of homemade vegan pindasaus of een ander lekker vegan sausje