Veganistisch koken met Jackfruit: Rendang en Saté

Ondanks dat ik al bijna 13 jaar veganistisch eet, heb ik nog maar een keer met Jackfruit gekookt. Dus toen ik de saté en rendang van Rootzz of Nature zag was ik natuurlijk heel nieuwsgierig. In deze blog laat ik zien hoe ik de rendang en saté klaarmaak: met welke groenten en kruiden ik het combineer en natuurlijk wat ik ervan vind! En omdat ik de maaltijden heb voorgeschoteld aan mijn zus (pescatarier) en P. (vleeseter), lees je ook hun mening in deze blog!

Wat is Jackfruit?

Jackfruit is een Aziatische vrucht met een lekkere structuur die veel smaken kan opnemen. Hierdoor is hij ideaal is als vleesvervanger. De vrucht groeit in Sri Lanka aan 30 meter hoge bomen en kan wel 50 kilo wegen. Het is daarmee de grootste vrucht ter wereld. Het is minder eiwitrijk dan soja, dus voor extra proteine kun je jackfruit combineren met bonen of linzen. Rootzz of Nature maakt plantaardige produchten van Jackfruit. Het is opgericht door wereldreizigers met een passie voor lekker, gezond en vega(n) eten. De producten van Rootzz of Nature zijn vrij van e-nummers. Het merk heeft inmiddels verschillende vegetarische burgers, balletjes en reepjes met jackfruit gemaakt. En ook pulled jackfruit met verschillende soorten veganistische saus. Daar was ik als veganist natuurlijk wel benieuwd naar! Ik testte de Jackfruit Saté en de Jackfruit Rendang.

Jackfruit Saté

jackfruit sate

Een saté met heerlijk zachte, malse stukje jackfruit en pindasaus. De pindasaus is gekruid met knoflook en kokos. Ik hou niet van kokos (heel onhandig als veganist). Maar deze saus is echt zalig! En de jackfruit heeft zo’n lekkere bite. Ik vind dit een dikke aanrader. Ik at het de eerste keer samen met mijn zus en die vond het ook heerlijk. Je maakt deze saté eenvoudig klaar door het met 30 ml water in de pan te verwarmen. Het is in een paar minuten klaar! Ik heb altijd groenten in huis die de bio boer langsbrengt. Ik heb daar geen invloed op: maar net wat de aarde wil geven die week. En dat was onder andere paksoi! Past natuurlijk perfect bij saté. Ik heb de paksoi gebakken in knoflook, ui, paprikapoeder, masala en gemalen komijn. In de laatste twee minuten heb ik verpakkingsvrije sojasaus door de groenten geroerbakt. Als side dish maakte ik een rode kool salade: rauwe biologische rode kool met een veganistische saus (eerste in de blog). Een kommetje verpakkingsvrije zilvervliestrijst.

De tweede keer dat ik het maakte was P. er weer en was het de laatste dag voor de nieuwe bestelling van de groenteboer binnenkwam. Het enige dat ik nog in de koelkast had was krulandijvie. Van mijn moeder heb ik, in de jaren dat we in de Tropen woonden, geleerd dat je letterlijk iedere groente creools kunt klaarmaken. Idealiter had ik voor de boerenkool cajun kruiden gehad. Maar ik heb nog geen lekkere cajun kruiden in Nederland ontdekt. Ik heb de biologische andijvie na het wassen ingewreven met zonnebloemolie, kerriepoeder, zout en peper. Nadat de oven was voorverwarmd heb ik de krulandijvie 30 minuten in de oven gedaan op 220 graden. De knapperige andijvie smaakte heerlijk met de Jackfruit Saté! Als extra bron van eiwitten hebben ik verpakkingsvrije kidneybonen geweekt, gekookt en kort gebakken.

Veganistische rendang

vegan rendang met jackfruit

De veganistische rendang van Rootzz of Nature is gemaakt met kokos, gember, knoflook en citroengras. De Jackfruit Rendang is volgens authentiek Aziatisch recept ontwikkeld en past goed bij nasi en frietjes.Je hoeft de rendang alleen maar op te warmen in de pan: ook dit gerecht is in no time klaar. Voor mij is de kokos te overheersend in de Rendang. Maar P. vindt het heerlijk. Ik heb de Jackfruit Rendang twee keer voor hem klaar gemaakt en hij is fan. De eerste keer maakte ik het met sperziebonen van de biologische boer. De sperziebonen eerst even kort koken, daarna bakken in ui, knoflook, kerriepoeder en sojasaus en zout en peper. De tweede keer had ik Spitskool gekregen van de bio boer. Een hele smaakvolle! (zie header image).

rootzz of nature

Ik ben zo verwend met de biologische groenten. Soms als ik uit nood even iets uit de supermarkt koop, word ik eraan herinnerd hoe waterig dat smaakt. Met een aantal verpakkingsvrije kruiden die ik standaard in mijn keuken heb – zoals paprikapoeder, kerrie, kurkuma, masala, komijn, peterselie, bascilicum, bieslook, rozemarijn, zout en peper – maar ook niet-verpakkingsvrij zoals djahe (gember), ketoembar (koriander) en laos – kan ik iedere biologische groente omtoveren tot een heerlijk smaakvol vegan gerecht. Ik hou ook enorm van sausjes, dus vaak doe ik er verpakkingsvrij sojasaus, of vegan mayo of een homemade sausje bij. Lees hier meer over hoe ik zo milieuvriendelijk mogelijk boodschappen doe en wat dit kost.

Wil je Rootzz of Nature ook proberen? Het is verkrijgbaar bij de Jumbo en Albert Heijn.

Columns by Kari

advertentie

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.