100% plantaardig groente gerecht voor kinderen

Voor veel ouders een dagelijkse kopbreker: hoe zorg ik ervoor dat mijn kinderen genoeg groenten binnen krijgen? Je wilt het relaxed en gezellig houden, zonder dreigen of toetjes inzetten als beloning. Je wilt ze nieuwe dingen leren eten en gevarieerd voedsel geven. Maar in de dagelijkse drukte van het ouderschap is dat allemaal zo gemakkelijk nog niet. In deze blog heb ik een heerlijk groente gerecht voor kinderen, dat bomvol belangrijke vitaminen en mineralen zit. 100% plantaardig en gemaakt met voedzame, biologische groenten.

100% plantaardig groente gerecht voor kinderen

Dit groente gerecht vor kinderen staat in het teken van “moeilijke groenten in een ander jasje” stoppen. Gecombineerd met een aantal “kindvriendelijke” groenten. Smaken verschillen natuurlijk. Alela eet iedere koolraap, koolrabi, knolselderij en iedere andere knol rauw: dat vindt ze heerlijk. Maar Isaya moet er niks van hebben. Maar als ik er soep van maak, vindt ze het heerlijk, omdat het er anders uitziet en ze het gerecht dus niet associeert met iets waarvan ze denkt dat ze het niet lust.

Wat heb je nodig (per kind)

veganistische recepten voor kinderen

Zoals altijd staan de ingredienten die verpakkingsvrij kunnen gemarkeerd met een *. Alle groenten die ik gebruik zijn biologisch en waar mogelijk verpakkingsvrij. Biologische groenten zijn behalve beter voor de planeet ook veel smaakvoller!

  • 1/2 pastinaak
  • 1 wortel
  • 1 kleine zoete aardappel *
  • 1 kleine biet
  • 1/3 van een aubergine
  • Een handje peasmaker stukjes
  • 1 el veganistische mayonaise *
  • 1 el panco paneer *
  • 1 tl sojasaus * (optie met minder zout)
  • Zout en Peper *
  • Kurkuma *
  • Kerriepoeder *
  • Paprikapoeder *
  • Zonnebloemolie *

Hoe maak je dit groente gerecht voor kinderen?

We maken 4 recepten voor dit groente gerecht: groentefrietjes, aubergine chipjes, roze mayonaise en veganistische stukjes op basis van erwten- en tuinboneneiwit.

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden
  2. Snijd de pastinaak, zoete aardappel en wortel in frietjes vorm (of gebruik een frietsnijder hiervoor)
  3. Doe de groentefrietjes in een kom en voeg 1 el zonnebloem olie, een puntje kurkuma, een halve tl kerriepoeder en zout en peper toe.
  4. Meng met je handen de olie oor de groenten heen, zodat ze aan alle kanten bedekt zijn met kruiden en olie.
  5. Leg de frietjes op een bakplaat
  6. Snijd nu de aubergine in hele dunne plakjes
  7. Maak in een schaaltje een mengsel van 1 el zonnebloemolie en 1 tl sojasaus
  8. Haal de aubergine er doorheen: laat het mengsel even goed in de aubergine trekken
  9. Leg de aubergines in een ovenschaal en strooi de panco paneermeel eroverheen. Als je nog een restje van het sojasaus mengel overhebt, giet dit uit over de aubergines
  10. Doe de groente frietjes en aubergine chipjes in de oven. Bak in 20 tot 25 minuten. Roer halverwege door de frietjes en draai de aubergines om.
  11. Terwijl alles in de oven zit heb je tijd voor de andere twee recepten. Kook ongeveer 200 ml water en giet dit over de peasmaker stukjes. Laat ze 5 minuten wellen en giet ze daarna af
  12. Verhit een pan op het vuur met wat plantaardige boter of olie. Doe de plantaardige stukjes in de pan en bak ze, met 1/2 tl paprikapoeder en 1/2 tl kerriepoeder en eventueel wat peper en zout, tot ze een goudbruin randje hebben.
  13. Maak ondertussen de roze mayonaise. Als je verse bieten gebruikt, moet je deze uiteraard van te voren al hebben gekookt. Als je voorgekookte bieten gebruikt kun je een (of meerdere, als je voor meer mensen maakt) uit de verpakking halen en laten uitlekken.
  14. Doe de mayonaise en de biet in de keukenmachine en pureer tot de bietjes helemaal fijn zijn gemalen en de mayonaise mooi roze is. Je kunt ook de “volwassen variant” van dit recept proberen

Voor mijn meiden werken vakkenbordjes goed. Ze vinden het fijn als alles gescheiden op het bord ligt en ze zelf hapjes kunnen samenstellen of “verassingshapjes” van mij krijgen. Ik heb bewust voor drie soorten groenten voor de frietjes gekozen, zodat je kunt ontdekken welke groente je kinderen het lekkers vinden. Een volgende keer kun je overwegen om je recept daarop aan te passen!

Omdat het nou eenmaal niet perfect kan

Top, al je culinaire geploeter in de keuken, maar op sommige dagen hebben kinderen gewoon minder trek en kun je laag of hoog springen, maar kun je het beter gewoon los laten. En op sommige dagen heb je het misschien te druk om je kinderen voldoende groente en fruit aan te bieden gedurende de dag. Alleen daarom al is het fijn om goede voedingssupplementen voor je kinderen te hebben. Omdat wij plantaardig eten, supplementeren we B12, vitamine D (met K), ijzer (met C) en omega 3. Dit zijn vitaminen en mineralen die minder of niet in veganistisch eten zit (toegevoegd). Hier kun je er meer over lezen.

We gebruiken de 100% plantaardige voedingssupplementen van Vitaminfit. Vitaminfit heeft, naast supplementen voor volwassenen ok speciale supplementen voor kinderen. Helemaal afgestemd op wat kinderen nodig hebben. En heel fijn: ze komen in druppelvorm. Dus geen gedoe met smaakjes of structuur van pillen die kinderen lastig kunnen vinden. De druppels zijn vrijwel vrij van smaak en kun je eventueel door de (vegan) yogurt, kwark, een smoothie of sapje roeren. Met de code Kari10 krijg je 10% korting op je bestelling bij Vitaminfit. Bestellen kan hier.

veganistische supplementen

Eet smakelijk!

Columns by Kari

advertentie

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.