Hoe krijg je voldoende vitamine D binnen in de wintermaanden?

Ik herinner mij de eerste jaren in Nederland nog heel goed. Het was een complete shock: de wintermaanden met alle kou en het gebrek aan kleur en licht. Het was een aanslag op mijn ziel, maar ook zeker op mijn lichaam. Gebrek aan warmte, licht en kleur doen veel met je gemoed. Deels is dat een mentaal ding. Maar deels ook gewoon fysiek. Je lichaam heeft vitamine D nodig om gezond en blij te blijven en je gemoed om blij te blijven. En dat is niet een gegeven in de Hollandse winters. Ook als je dierlijke producten eet. Dus hoe zorg je ervoor dat jij en je gezin voldoende vitamine D binnen krijgen deze maanden?

Waarom heb je vitamine D nodig?

Het rijtje van processen en functies in je lichaam waar vitamine D belangrijk voor is, is erg lang. Maar het is een belangrijk lijstje om te lezen, omdat je je daardoor realiseert hoe essentieel het is om vitamine D serieus te nemen. Vitamine D draagt bij aan: gezonde botten, tanden, spieren, ogen, hart en bloedvaten, weerstand, cellen en weefsel. Het heeft een positieve invloed op: je weerstand, stofwisseling, afweersysteem, stemming, bloeddruk en huidveroudering. Daarnaast verzorgt D een betere opname van calcium (wat je nodig hebt voor gezonde botten en tanden). Kortom, je wilt geen vitamine D tekort.

Waar haal je vitamine D uit?

De belangrijkste bron van vitamine D is: zonlicht. Als je net als ik beter gaat op de zomermaaanden dan de wintermaanden, ging je snoet bij het lezen van dat woord ook even omhoog, deed je je ogen even dicht en verlangde je naar de warmte van de zon op je gezicht. Pfoeh, wat kan die winter lang duren… Je vitamine D uit zonlicht haal je door iedere dag, tussen 11:00 en 15:00 uur, 30 minuten buiten te zijn. Oftwel: die lunch wandeling is ech noodzakelijk.

Je kunt vitiamine D ook halen uit vlees, vis, eieren, melk en andere dierlijke producten. Ik eet sinds 2010 veganistisch dus dat zijn geen bronnen waar ik mijn D uit haal. Tegenwoordig wordt aan veel plantaardige producten, zoals veganistische burgers en nuggets en plantaardige melk en boters vitamine D toegevoegd. Als je (steeds vaker) vegan eet, is het de moeite waard om te checken of vitamine D aan jouw favoriete vlees/kaas/melk vervangers zijn toegevoegd! Maar het is desonanks zowel als je dierlijke producten eet, als wanneer je een plantaardig leven leidt, lastig om in de wintermaanden voldoende vitamine D binnen te krijgen.

vitamine D

Er zijn ook extra risicogroepen voor een tekort, zoals mensen die zwanger zijn, baby’s en kinderen, ouderen, mensen met een bruine huid, mensen die hun huid altijd bedekken of altijd zonnebrand gebruiken (zoals ik).

Hoe merk je dat je een tekort hebt?

Tekenen dat je een tekort hebt aan vitamine D kunnen onder andere zijn: vermoeidheid, een slechte weerstand, pijn in je botten en spieren en depressieve gevoelens (in de wintermaanden). Maar ook allerlei botproblemen worden veroorzaakt of verergerd door vitamine D tekort, zoals rachitis, osteomalacie en osteoporose. Verder kan tekort leiden tot een verhoogde kans op hart en vaatziekten, autoimuunziekten en kanker.

Hoe zorg je voor voldoende vitamine D in de wintermaanden?

Best een heftig lijstje zo. En ook niet echt een lijstje om blij van te worden. Zeker als je al moeite hebt om fit en vrolijk te blijven in de wintermaanden. Maar er zijn gelukkig ook hele goede voedingssupplementen waar je vitamine D uit kunt halen. Vroeger waren er weinig plantaardige opties en kwam D3 bijna altijd uit schapenwolvet. Maar tegenwoordig heb je ook plantaardige D3 uit algen. Wij gebruiken de 100% plantaardige supplementen Vitaminfit. Vitaminfit heeft vitamine D3 druppels voor kinderen en een variant voor volwassenen. Maar er is ook een optie om D3 + vitamine K te nemen (zowel in een baby variant als voor volwassenen). Of je kunt kiezen voor een calcium + D3 of een multivitamine + D3 (kids en volwassenen).

vitamine D veganistisch

Dat vind ik zo fijn aan Vitaminfit: je hebt verschillende opties – alles is vegan – en je kunt je keuze maken op basis van wat jij en je gezin nodig hebben. We gebruiken zelf de combinatie van D3 met vitamine K, in druppelvorm, omdat deze twee vitaminen elkaars werking versterken en samen een positieve invloed hebben op de calcium opname van je lichaam. De meisjes zijn vollop in de groei en natuurlijk vaak in beweging en ook ik sport veel dus deze combinatie en ondersteuning zijn essentieel in onze dagelijkse routine.

vitaminfit kortingscode vitamine D

Kortingscode Vitaminfit

Als je wilt weten welke veganistische supplementen we nog meer gebruiken van Vitaminfit, lees dan onze vegan ochtendroutine! En wil je bestellen bij Vitaminfit, gebruik dan de code Kari10. Daarmee krijg je 10% korting op je bestelling!

Columns by Kari

advertentie

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.