Een ontspannen ochtendroutine met kinderen | Vegan gezin

Ik ben zo episch slecht in school runs. Maar ik ben er door de jaren heen wel beter in geworden. Toen Isaya (7) een peuter was, zaten we altijd versuft in onze pyjamas met ongekamde haren op de kleine peuterschoolstoeltjes, te wennen aan de wereld. Maar inmiddels zijn we een aantal jaar en nog een prachtige dochter verder en hebben we een fijne, ontspannen ochtendroutine met elkaar. In deze blog deel ik onze ochtendroutine met kinderen. Hoe we opstaan, ons vegan ontbijt en vegan supplementen, hoe bepaalde ritueeltjes ons helpen om relaxed en op tijd te blijven, hoe we naar school gaan en hoe ik mijn werkdag begin! Lees je mee?

Onze ochtendroutine met kinderen

Ik zet de wekker altijd om 6:45 uur, zodat we nog even lekker kunnen snoozelen. Dat is snoozen en knuffelen. Isaya aan de ene kant, Alela aan de andere kant: even een kwartiertje tijd om die warme, slaperige lijfjes en lieve snoetjes tegen me aan te voelen. Heerlijk om zo de dag te beginnen! Om 7:00 uur gaan we uit bed. De meisjes gaan zich aankleden en ik neem ondertussen een 5 minuten douche.

Routine tip 1: door de kleertjes van de meisjes de avond ervoor klaar te leggen, kunnen ze zichzelf aankleden terwijl ik tijd heb om te douchen.

Als iedereen is aangekleed gaat Alela spelen en Isaya lezen, terwijl ik de broodtrommels en het ontbijt klaarmaak.

Routine tip 2: alle beetjes voorbereiding helpen in een ochtend routine met kinderen. Ik zet altijd graag de broodtrommels de avond ervoor klaar. Zo hoef ik alleen de verpakkingsvrije ingredienten en de lunch van de meiden erin te stoppen.

In het vegan broodtrommeltje

veganistische broodtrommel

Alela heeft alleen nog korte schooldagen. Isaya heeft inmiddels ook twee keer per week school tot kwart voor 3. Op korte dagen hebben ze min of meer hetzelfde in hun trommeltjes: een boterham met verpakkingsvrije pindakas, appelstroop of veganistische chocopasta en homemade hummus. In een apart vakje van het trommeltje doe ik verpakkingsvrije nootjes (cashew, pecan en pistache zijn favoriet) en verpakkingsvrij gedroogd fruit (bijvoorbeeld abrikoos, krenten, dadels). Ik bak vaak veganistische mueslirepen, dus als Isaya een lange schooldag heeft doe ik die erbij. Ook doe ik vaak rauwkost in hun broodtrommeltje, bijvoorbeeld paprika, komkommer, wortel of tomaat.

Om 7:30 uur is het tijd voor het ontbijt. Ook hier hebben we ons ritueeltje in. Ik maak in de winter vaak veganistische pap voor ze als ontbijt. Lekker warm, voedend en vullend.

Zo maak je veganistische pap

  • 200 ml plantaardige melk (ik gebruik havermelk van Alpro, waar vitamine B12, vitamine D en calcium aan toegevoegd is)
  • 5 el (verpakkingsvrije) havermout
  • 1/2 theelepel kaneel
  • eventueel (verpakkingsvrije) agavesiroop voor erover heen

Verwarm de plantaardige melk in een pannetje. Als het warm is, voeg je de havermout en kaneel toe. Roer goed door en laat het enkele minuten pruttelen (zo nu en dan doorroeren). Als het lekker dik is geworden doe je het in een kommetje en doe je er eventueel wat agave siroop overheen

Routine tip 3: Ik zet meestal eerst de pap op en ga daarna de broodtrommels maken, zodat het niet meer loei heet is als ze aan tafel gaan.

Terwijl de meisjes eten lees ik het gedichtje van de dag voor uit Ik wou dat ik een vogel was. Daarna maak ik de veganistische voedingssupplementen klaar voor Isaya en Alela.

ik wou dat ik een vogel was

Routine tip 4: een klein ritueeltje, zoals het voorlezen van een gedichtje of gebed kan voor rust aan tafel zorgen. Een teken dat we aan de maaltijd gaan beginnen. Doordat het onderdeel van onze ochtendroutine is, is er niet zo vaak “gedoe” met het ontbijt. Ze zitten in de flow van de routine.


Vegan supplementen

veganistische supplementen

We gebruiken al twee jaar de vegan supplementen van Vitaminfit in onze ochtendroutine met kinderen. Omdat we plantaardig eten is het belangrijk om te supplementeren. Maar ook als je vegetarisch of vis/vlees eet, kun je tekorten opbouwen. Zeker voor kinderen, die natuurlijk nog wispelturige eters zijn, is het handig en fijn om goede voedingssupplementen te hebben. Wij geven de meisjes vitamine B12, vitamine D (met vitamine k), ijzer (met vitamine c) en omega 3. Dit zijn vitaminen en mineralen die niet of minder aanwezig zijn in plantaardige voeding. Hier kun je meer lezen over wat deze vitaminen en mineralen precies betekenen voor het kinderlichaam. Ik kies voor de vegan supplementen van Vitaminfit omdat ze 100% plantaardig zijn en (ook) in druppelvorm verkrijbaar zijn. Dit is voor kinderen ideaal natuurlijk! Wat ik ook fijn vind aan Vitaminfit is dat ze naast multivitaminen ook alle vitaminen en mineralen apart verkopen: zo kun je je eigen mix samenstellen, van wat jij wilt of moet supplementeren. Met de code Kari10 krijg je 10% korting op je bestelling bij Vitaminfit.


Ik doe de Vitaminfit druppels van de meisjes op een lepel en geef ze deze in een keer. De druppels hebben geen uitgesproken smaak (zelfs de omega niet) dus de kinderen hebben er geen moeite mee om ze te nemen. Ze begrijpen ook goed dat ze hun vegan supplementen nodig hebben om gezond en sterk te blijven, zodat ze leuke dingen kunnen doen.

Routine tip 5: creeer ergens in je ochtendroutine met kinderen wat tijd voor jezelf. Ik doe dat bijvoorbeeld door tijdens het maken van het ontbijt en de broodtrommels muziek te luisteren in de keuken. Maar ook door een paar minuten te nemen om te douchen en me op te maken. Dit soort momenten waarin ik goed voor mezelf zorg, helpen me om met rust, geduld en warmte op te voeden. En laten aan de meisjes zien dat goed voor jezelf zorgen mag en fijn is.

ochtendroutine met kinderen

Tegen 7:45 ga ik nog even naar boven om mij op te maken, als daar tijd voor is. De meisjes eten, lezen en spelen dan rustig verder beneden. Daarna kom ik met tandenborstels naar beneden. Dat is het startsignaal voor weggaan. Isaya kan zelf haar schoenen, jas en helm aandoen en staat dan meestal lezend voor de keukendeur te wachten tot Alela ook is ingepakt, met mijn hulp.

ochtendroutine met kinderen

Even na 8:00 uur laad ik mijn kroost (Isaya al lezend) in de bakfiets en fietsen we naar school. Daar brengen we eerst Isaya naar haar juffie en daarna ga ik met Alela naar haar klasje. Omdat Alela een kleuter is mag ik mee naar binnen. Ook daar is een ritueeltje: broodtrommeltje in de mand, slofjes aan, handje geven aan haar juffie en in de kring gaan zitten. Ik blijf dan nog even een paar minuutjes achter haar zitten en knuffelen. Als de juf de lier pakt, is het tijd voor mij om te gaan. Laatste kus en ik spring weer op de bakfiets.

Rond 8:30 uur ben ik weer thuis en maak ik ontbijt voor mezelf. Ik eet meestal ‘s ochtends een boterham met homemade hummus of een ander zelfgemaakt veganistisch broodbeleg, het liefst met wat verse raukost erop. En natuurlijk koffie! Daarna neem ik mijn eigen vegan supplementen van Vitaminfit: net als de meisjes supplementeer ik vitamine B12, D (met vitamine k), ijzer (met vitamine c) en omega 3,6 en 9. Hier kun je lezen waarom ik voor deze supplementen kies en waarom deze vitaminen en mineralen belangrijk zijn voor je gezondheid. Ik neem ook magnesium voor mijn spieren, omdat ik veel boulder.

veganistisch ontbijt

Om 9:00 uur zit ik achter mijn laptop. Ik neem mijn planning voor de dag door: aan welke campagne(s) ga ik vandaag werken? Moeten er foto’s of video’s worden geschoten? Welke blog(s) ga ik schrijven? Staan er meetings ingepland? Wat gaat er vandaag live? Moet er nog administratie worden gedaan? Mails beantwoord worden? Als alle to do’s uit mijn maandplanning en eventueel andere activiteiten, zoals een recept dat ik wil uitproberen of wasmiddel dat gemaakt moet worden, op een rijtje van volgorde staan, ga ik aan de slag!


Ik hoop dat je het leuk vond om een kijkje te nemen in onze ochtendroutine met kinderen! Natuurlijk loopt het bij ons, net als bij iedereen, wel eens anders. Dan zijn er opeens Helemaal Nooit en Nergens Meer Fijne Sokken (volgens de kleuter) of kom ik uit de douche en bleek mijn 7 jarige zo te zijn opgegaan in haar boek dat ze zich is vergeten aan te kleden. En natuurlijk hoor ik mezelf ook wel eens om 5 over 8 roepen: “kom nou meiden! we komen anders te laahaaat!” Maar door het creeren van een routine met vaste ritueeltjes loopt het wel allemaal veel soepeler! Deze blogpost is in samenwerking met Vitaminfit. Als je wilt bestellen bij Vitaminfit kan dat hier. Met de code Kari10 krijg je 10% korting op je bestelling.

Columns by Kari

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.