De Vegan Restaurant Gids van Leiden | Ontbijt, lunch, borrel, diner en afhaal

De ultieme “Vegan uit eten in Leiden” gids. Het was een zwaar proces, maar iemand moest het doen: alle Leidse restaurants met veganistische opties op het menu afgaan… Nee hoor, het was heerlijk! Ik heb intens genoten van het samenstellen van de Vegan Restaurant Gids van Leiden. Ik heb eerst zoveel mogelijk restaurants in kaart gebracht. Vervolgens gekeken waar er meerdere veganistische opties zijn. Restaurants die alleen maar een saai broodje hummus of zo’n onsmakelijke Beyond Meat burger op de kaart hadden, vielen af. Want joe, het is 2023, dus je moet als restaurant echt wel wat beter je best doen als het gaat om de plantaardige kaart. In deze gids vind je ruim 30 vegan opties, in Leidse restaurants en eettentjes, voor ontbijt, lunch, diner, borrel en afhaal.

De Vegan Restaurant Gids van Leiden

Vegan ontbijten en lunchen in Leiden

Bij onderstaande cafeetjes kun je veganistisch ontbijten en lunchen in Leiden. Verderop in deze gids vind je nog meer lunchplekken in Leiden waar je lekker veganistisch kunt lunchen (maar niet vegan ontbijten).

Better Bagels

Lekkerste bagel tentje van Leiden: Better Bagels. De Bagels worden vers gemaakt en ze hebben 5 heerlijke veganistische hartige bagels. Ook heeft Better Bagels vegan zoete bagels en snacks en een vegan hotdog. Maar de meisjes en ik kiezen eigenlijk altijd de Fabulous Vegan. En dan op de foccacia bagel: aanrader! Better Bagels opent om 10:00 uur en is op maandag en dinsdag gesloten.

better bagels
Blossom

Blossom serveert 5 veganistische smoothiebowls als ontbijt en voor de koffie verschillende veganistische cakes. Voor de lunch zijn er twee vegan wraps, een vegan burger en een veganistische soep. Een gezellig plekje aan de gracht. Blossom gaat om 9:00 uur open. Van donderdag tot en met zaterdag kun je er ook terecht voor (vegan) shared dining!

vegan burger blossom
Tuin van de Smid

Een fijne plek in een stukje (stads)natuur. De Tuin van de Smid heeft lekker veel vegan keuze op het menu, zowel voor ontbijt, lunch als borrel (sluit om 17:00 uur). Het is niet altijd een hit (de vegan kroketten zijn een beetje saai), maar ook bijvoorbeeld The Dutch Weedburger staat op het menu en het is een kindvriendelijke plek en leuke omgeving. Dikke aanrader voor de warmere maanden. De Tuin van de Smid gaat om 9:30 open

Anne en Max

Bij Anne & Max kun je wat betreft ontbijt kiezen voor vegan havermout en vegan eiersalade en vaak ook zoetigheden, zoals bananenbrood. Als lunch hebben ze een vegan cracker, soep, salade en een sandwich. Ik vind de locatie en het interieur in Leiden mwah, maar het concept is goed. Op zondag opent Anne & Max om 9:00 uur, de rest van de week om 8:00 uur (sluiten om 18:00).

Bagels & Beans

Ik kom niet meer zo vaak in Bagels & Beans sinds ik Better Bagels heb ontdekt, maar er staan altijd wel een paar vegan bagels op de kaart bij B&B en dat maakt het een veilige keuze, als je een vegan ontbijtje of lunch wilt halen. Er zijn drie locaties in Leiden en die bij het station opent al om 7:30 uur.

Vegan lunchen, borrelen en dineren in Leiden

Bij onderstaande cafeΒ΄s en restaurants kun je veganistisch lunchen en in de meeste gevallen ook vegan borrelen en dineren in Leiden. Verderop in deze gids vind je nog meer restaurants waar je lekker veganistisch kunt dineren in Leiden (maar niet lunchen).

Lab071

Lab071 is een super lekker en gezellig cafe restaurant vlakbij de Universiteit en Hogeschool van Leiden. Een mooie locatie, lekker zonnig en tof ingericht met een hele goede plantaardige keuken. Een van de weinige plekken in Leiden waar je echt wat te kiezen hebt als veganist. Zoals de mushroom burger, kimchi kroketten, vegan kebab, burrito, flatbread, maar ook je bekende broodje hummus of avocado. Verder is er vegan soep en salade en gebak. Ook een heerlijke keuze aan borrelhapjes zoals vegan bitterballen, bloemkool wings en gyoza. Lab071 is heel snel mijn favoriete vegan friendly restaurant van Leiden geworden. Open van 10:00 tot 21:00 uur.

Pakhuis

Pakhuis is een heerlijke vegan verrassing. Zowel voor de lunch als het diner staan er meerdere veganistische opties op de kaart, zoals een Oesterzwam burger, vegan kroketten, vegan halloumi, soep, bietentartaar, risotto en zelfs een vegan dessert. Ook lekkere vegan bitterballen voor de borrel. Het is een mooi pand en de bedening is onwijs lief en warm.

Paco Ciao

Paco Ciao is het leukst ingerichte restaurant van Leiden, met verschillende ruimtes boven en beneden. Het is er altijd gezellig en altijd vol, dus vergeet niet te reserveren. Je vindt de kaart niet online, maar ik heb er vaak gegeten en er is altijd vegan keuze voor de lunch en diner. De buddhabowl en bao buns vind ik bijvoorbeeld lekker. Paco Ciao is altijd een goed idee.

Leidse Lente

Leidse Lente is een gezellig huiskamer cafe restaurant met lekker veel vegan. Voor de lunch bijvoorbeeld naan, kroketten of salade. En als diner een heel lekkere vegan burger, linzencurry, aubergine uit de oven en vegan sushi. Ook voor voor-, na- en borrel is er een vegan keuze. En Leidse Lente is een kindvriendelijke plek.

Logica

Lunchroom Logica opent om 11:00 uur en op donderdag, vrijdag en zaterdag kun je er ook dineren. Je kunt bij de lunch kiezen voor verschillende vegan broodjes, maar ook bijvoorbeeld tosti en soep. Ook heeft Logica een vegan borrelkaart, met onder andere vegan bitterballen en falafel. Een gezellig en kids friendly cafeetje. Ik ben erg beniewd naar het diner bij Logica, want de lunch is lekker maar niet heel bijzonder.

Hortus

Aan de prachtige Hortus Botanicus van Leiden vind je het Hortus Grand Cafe. Helaas geen vegan ontbijt opties, wel lunch: twee vegan soepen, een salade en een broodje en vegan kroketten. En vegan bitterballen voor de borrel. Een mooi, licht en sfeervol ingericht cafe (ook om je laptop even open te klappen en die laatste deadlines eruit te knallen) en leuk om te combineren met een wandeling door de Hortus. Hortus sluit tussen 17:00 en 18:00 dus alleen voor de lunch.

hortus leiden vegan
Vlot

Misschien wel het zonnigste plekje van Leiden, zo aan het water. Vlot heeft niet super veel vegan keuze, maar dankzij de locatie en lieve bediening een fijne lunch en borrelplek. Je kunt bij de lunch kiezen uit falafel flatbread en soep en voor de borrel zijn er vegan bitterballen. Voor het diner is er een hele lekkere vegan burger met frietjes, dus je kunt heerlijk blijven zitten met een glaasje wijn in het zomerzonnetje.

Freshly Chopped

Freshly Chopped raad ik meer aan als afhaal- dan lunchplek. Tenzij je gewoon even kantine stijl iets gezonds en betaalbaars wilt eten, dan kan dat ook gewoon op locatie. Het ligt dicht bij het station en de vegan keuze is goed, gezond en lekker. Er is vegan salade, wraps, burrito’s, acai bowls en soep.

Fleshly Chopped
Aloha

Aloha is helemaal vegetarisch en deels vegan en hoort daarom natuurlijk in de vegan restaurant gids van Leiden. Behalve de Beyond Meat Burger kan ik je Aloha aanraden: je hebt de keuze uit pita’s, wafels burgers, kapsalon en salad bowls. Ook hebben ze een heerlijke vegan borrelkaart, met falafel, gyoza, vegan shrimps, bitterballen en nacho’s met vegan cheese. Aloha zit op het hoekje bij de Beestenmarkt en je kunt er ook dineren.

aloha leiden
SLA

SLA is een lunchplekje waar je gezonde vega en vegan bowls en wraps kunt eten. Ze hebben locaties in Amsterdam, Utrecht, Rotterdam, Haarlem, Groningen, Den Haag, Amersfoort en sinds enige tijd ook Leiden. Het is een fijne plek als je een gezonde (to go) lunch wilt halen. Voor mij is het iets te gezond en een beetje saai… Ik hou wel van wat meer saus, smaak en vet ;). Je vindt het menu hier.

Vegan diner in Leiden

Behalve bovenstaande cafe’s en restaurants, waar je ook kunt lunchen, zijn onderstaande restaurants ook een aanraders voor diner (maar niet perse lunch).

Bar Lokaal

Je kunt ook ontbijten en lunchen bij Bar Lokaal, maar ik raad het als je vegan eet aan voor borrel (vegan bitterballen) en diner. Er staat niet echt vegan op de kaart, maar laat je dat niet afschrikken: de koks kunnen alle groentegerechten vegan maken. En het is lekker. Super lekker. De bediening is vriendelijk en het is gelegen in een mooi stukje Leiden.

Bree 33

Ik had uit betrouwbare vegan bronnen dat het veganistische viergangen menu van Bree33 erg goed is. Dus zodra er een speciale gelegenheid was zijn we ernaar toe gegaan. Voor iedere gang is er een vega en een vegan optie. Ik had de gyoza en een vegan moussaka (lasagna taartje) met tzatziki. En natuurlijk lekkere frietjes. Het wijnmenu was ook erg lekker en de bediening heel vriendelijk. Aanrader, eker ook als je met vis- en vleeseters uit eten gaat en iedereen blij wil maken.

Tokyo Dining

Een recente en direct favoriete ontdekking voor mij is Tokiyo Dining. Dit Japanse restaurant zit in de Herenstraat en je kunt er ook afhalen. Er staan super veel lekkere vegan gerechtjes op de kaart, zoals gyoza, inari en springrolls en lekkere groente gerechten met edamame en mushrooms. De beniening is super vriendelijk en de sake lekker! Aanrader!

Catootje aan de Markt

Ik ben er nog niet geweest omdat ik de Kaasmarkt niet zo gezellig vind, maar ik hoor alleen maar goede dingen over Catootje aan de Markt. Ze hebben een seizoensgebonden en zo lokaal mogelijk menu, met veel vegan keuzes. Een blik op de menukaart en ik krijg gelijk trek: tempura, massala dal, krokante glasnoedels, zaloek, bietenkoekje, vegan chocoladetaart… Dus ik ga er absoluut naar toe.

De Waag

Een mooi en gezellig restaurant met aardig wat vegan keuze op de dinerkaart. De Waag heeft wat meer klassieke vegan restaurant gerechten, zoals knolsteak en een falafelsalade, maar ook een groentecurry en een wortelbietenburger. Er zijn ook soms vegan bitterballen, als je ernaar vraagt (ze zijn niet zo smaakvol wat zonde is want er zijn heel veel lekkere vegan bitterballen). Ik zal zelf niet meer zo snel teruggaan naar dit restaurant, want ik kreeg non-vegan mayo bij mijn vegan burger en dat vind ik echt een no-go voor een restaurant. Als je allergieen of dieetwensen hebt moet je een restaurant kunnen vertrouwen.

Dende

Ik ben al een tijdje niet meer voor het diner in Dende geweest, maar ik heb er altijd lekker gegeten en het diner menu ziet er nu ook goed uit. Met voldoende vegan keuze voor, hoofd en na. Niet je standaard vegan burger met friet (waar ik ook echt dol op ben zoals je aan de foto’s in deze gids kunt zien) maar gerechten met seitan en jackfruit. Je kunt er ook lekker borrelen in de zon aan de gracht met vegan bitterballen.

dende leiden vegan
Aan den Rijn

Niet het lekkerste restaurant van Leiden, maar wel waar je het langste zon vangt aan de gracht. Dus als je op het terras van Aan den Rijn eindigt om de laatste zomerse zonnestralen op te vangen, weet je in ieder geval dat je veganistische opties hebt. Bij Aan den Rijn kies je voor kleine hapjes die je met elkaar kunt delen.

Einstein

Nog niet geprobeerd, maar ik kan niet om het diner menu van Einstein heen als veganist: vegan kapsalon, vegan ravioli en een vegan burger. Best een goede keuze dus voor een avondje lekker in het zonnetje zitten op het terras.

Pizzabakkers

Een aanrader als je met kindjes uit eten wilt. Ik ben twee keer met de meisjes bij de Pizzabakkers geweest en we vinden de Campagnola pizza zonder kaas erg lekker. Maar je kunt ook kiezen voor de vegan gorgonzola en er zijn twee vegan voorgerechten.

Buitenhuis

Beetje buiten de stad, maar een aanrader voor de zomermaanden: Buitenhuis. De brasserie ligt aan het Valkenburgse meer (15-20 minuutjes met de fiets vanaf het station) en is dus fijn voor na een dagje met de kids aan het water. De vegan keuze is niet reuze (je heb alleen keuze uit een voorgerecht, soep en hoofdgerecht, geen dessert) en de bediening is niet altijd even vriendelijk, maar doordat het aan een meer ligt waar de kinderen graag spelen, toch een plekje in de vegan restaurant gids van Leiden.

Burgerzaken

Een goede keuze als je met een gevarieerd gezelschap van vegan, vega, pesca en vleeseters uit eten gaat. Als veganist kun je bij Burgerzaken kiezen uit twee vegan voorgerechten, een vegan hoofdgerecht (gestoofde knolselderij) en een vegan dessert. Voor de borrel hebben ze vegan bitterballen.

Malle Jan

Ik ben al in geen eeuwigheid bij Malle Jan geweest en het is een Franse kaart, dus ik zou er niet vanuit mezelf heengaan. Maar stel je gaat met vrienden die dol zijn op dode dieren die net even wat minder vies klinken omdat het in het Frans op de kaart staat, dan weet je dat je bij Malle Jan niet hoeft te sabbelen op een blaadje sla. Er staan namelijk groene asperges op het voorgerecht en geroosterde bloemkool met friet op het hoofdmenu.

Vegan Snackbar en Afhaal in Leiden

Karels Bio Friet

Toen Pieter Pot nog niet bestond en ik iedere zaterdag met Isaya verpakkingsvrij boodschappen deed op de markt eindigde onze tocht altijd bij Karel’s Bio Friet. Super vet, maar wel heel lekker. En je kunt kiezen voor vegan mayonaise bij je friet, vegan rendang, een vegan burger en een vegan kroket. Je kunt in de winkel eten of laten thuisbezorgen.

Dapp

Nog vettere friet dan bij Karel, dus ik kom bij Dapp niet meer voor de friet, maar je kunt er ook vegan bitterballen, vegan kroket, vegan hachee en natuurlijk vegan mayonaise bestellen. En qua locatie is het een stuk gezelliger als je afhaalt: je kunt lekker met je vegan kroket aan de gracht gaan zitten in de zon.

Vega Express

Een prima plek voor wat vegan junkfood. Ik heb de vegan kip burger geprobeerd, met frietjes, bij Vega Express. Niet heel bijzonder, maar goed genoeg voor als je een keer geen zin hebt om te koken. De snacks zien er ook lekker uit: onder andere cauliflauwer wings en uienringen wil ik nog wel een keer proberen.

vegan express leiden
Moksi

Er vast meer lekkere rotihuizen in Leiden – en misschien zelfs lekkerdere, dus probeer zeker uit – maar ik bestel/haal sinds mijn studententijd exclusief bij Moksi (vegetarische roti zonder ei). In Curacao had ik ook een vaste plek waar ik altijd roti haalde: ik ben heel picky when it comes to my roti. De laatste jaren maak ik roti overigens meestal zelf.

I scream coffee

Ik heb I Scream coffee nog niet uitgeprobeerd, want ik ben meer een rose met vegan bitterballen meisje dan een thee met taarttype. Maar ze zitten tegenover de bieb en de meisjes zijn wel dol op vegan gebak, dus ik ben zeker van plan een keertje met ze langs te gaan om de rest van het menu (niet online beschikbaar) af te speuren.


Hoort jouw restaurant in de Vegan Restaurant Gids van Leiden of vind je het leuk als we een keer komen eten? Mail me dan: columnsbykari@gmail.com

Columns by Kari

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.