12 nieuwe dingen voor het eerst na een scheiding

Alweer ruim 12 maanden verder zijn we. En het gaat goed. Het was een wervelwind van een jaar, na de scheiding. Ik kijk terug op een van de zwaarste maar misschien ook wel een van de mooiste jaren van mijn leven. Bijzonder hoe dat soort dingen vaak hand in hand gaan: als moeder herken je het misschien wel van je kraamtijd. Achteraf denk je “hoe heb ik al die slapeloze nachten en borstontstekingen overleeft?” en dan kijk je in de ogen van je kindje en zie je alle antwoorden die je nodig hebt. Zo was het voor mij met scheiden ook. Ter ere van deze eerste 12 maanden als “single mama” deel ik 12 nieuwe dingen die ik voor het eerst doe na de scheiding.

12 nieuwe dingen die ik voor het eerst doe na de scheiding

1. Mijn kinderen moeten missen

Ik denk dat iedere moeder/ouder wel snapt dat dit het zwaarste is van scheiden: je kinderen moet missen. Als zelfstandig ondernemer kon ik mijn uren altijd om de kinderen heen plannen, waardoor ik iedere dag met ze samen was. De eerste jaren ging Alela ook niet naar school, deels vanwege covid. Dus het was een enorme overgang van full time mama naar de kindjes 3 dagen per week niet zien. Ik denk niet dat ik er ooit helemaal aan zal wennen. Dit verdriet, dit gemis is er gewoon. En zowel de kinderen als ik leren er mee te leven.

de groene mama
2. Boulderen

Een jaar geleden nam een vriendin me mee naar de klimhal. Ik wist na die eerste keer: dit is waanzinnig leuk. Ik werd zo onwijs blij van boulderen. En dat word ik nog steeds, meerdere keren per week. Klimmen heeft me door zoveel zware momenten van de scheiding heen gedragen. Maar ik heb er ook zoveel geleerd over mezelf, mijn kracht, mijn flexibiliteit en mijn vermogen om nieuwe mogelijkheden te blijven zien als het leven anders loopt dan je had gehoopt. Ik heb intens veel lol en plezier beleefd in de klimhal en zo onwijs veel lieve, leuke, grappige, slimme, moedige en krachtige mensen ontmoet tijdens het klimmen. Ik gun iedereen die door een scheiding gaat zoΒ΄n ervaring.

boulderen
3. "Alleen" verhuizen

Ik heb dit niet alleen hoeven doen. Daar ben ik zo ontzettend dankbaar voor. Ik had lieve vrienden en familie om me heen en een lieve nieuwe partner. Iedereen hielp waar die kon, met schilderen, afscheid nemen van het oude huis, spullen sjouwen, klussen, helpen met keuzes maken over “overweldigende stomme dingen” als de juiste tint wit voor gordijnen, troosten als het teveel werd, mij even met rust laten toen ik therapeutisch 15 vierkante meter tegels uit de tuin trok, versleepte en er groen voor in de plaats plantte. En hoewel ik bijna niet alleen was tijdens het proces van verhuizen en de meisjes mee verhuisden, was het wel een first: alleen verhuizen met mijn kindjes.

4. Vloeren leggen
scheiding

je hebt ze vast ook: van die vastgeroeste ideeΓ«n over wat je wel en niet kunt. Klussen staat vrij hoog in dat lijstje van dingen “die ik denk ik niet kan”. Wat blijkt? Dat is onzin. Ja, oke, ik hang nog steeds alles scheef aan de muur omdat ik niet met een waterpas kan omgaan. En ja, ik krijg nog steeds kortsluiting als ik zelf een lamp moet ophangen. Maar ik heb zoveel geleerd tijdens het verhuizen, met name van mijn handigste vriendin. Samen met haar zelf de vloer, de basis, leggen in mijn nieuwe huis was net zo therapeutisch als al die tegels uit de tuin jassen.

5. Alleen kamperen met de kinderen

In het kader van dingen die ik spannend vind om (alleen) te doen na de scheiding, staat op vakantie gaan ook wel hoog op het lijstje. Maar voor de scheiding ging ik voor het eerst in mijn leven kamperen en ik wil dit graag voort zetten met de meisjes. Dus deze zomer ga ik voor het eerst alleen met de meisjes kamperen! Wie weet dat er nog mensen aanhaken en ook op de camping komen te staan waar wij heen gaan: dat zou alleen maar gezellig zijn. Maar voor nu ga ik ervan uit dat dit ons nieuwe avontuur wordt. We gaan lekker dicht bij het strand staan, zodat we dagenlang lekker op het strand kunnen spelen. Hopelijk in het zonnetje natuurlijk! We hebben een prachtige tent en een aantal essentiΓ«le basisspullen om te kamperen. De rest zal ik verzamelen (via de kringloop of als nieuwe investering) of lenen. En ik zal al jullie tips voor alleen kamperen met kinderen inzamelen via Instagram!

unboxing van onze nieuwe slaapzakken!

En dan is het ook maar gewoon “gaan ervaren” en kijken wat voor ons werkt. Je hebt niet alles in de hand, zoveel heb ik wel geleerd het afgelopen jaar. Maar sommige dingen kun je wel proberen te ondervangen. Bijvoorbeeld door je vakantie en spullen goed voor te bereiden, hulp te vragen waar nodig, de beste reisverzekering af te sluiten en ook eventueel een annuleringsverzekering af te sluiten.

6. Nieuwjaars duik

In het lijstje van mensen die nooit had gedacht dat dit Tropenkind een Nieuwjaars duik zou nemen, sta ik zelf bovenaan. Maar het ging ineens kriebelen. Ik heb een hekel aan kou, ik ben de grootste koukleum die je je maar kunt voorstellen en ik leef helemaal op in de hitte. Hoe heter hoe beter. Maar de louterende ervaring van een Nieuwjaars duik, hoe vluchtig ook, is geweldig. En smaakte gelijk naar meer…

7. Cold dipping

… en zo geschiedde. Samen met een lieve vriendin ben ik aan het cold dippen. Dat betekent dat je, na het doen van ademhalingsoefeningen (wij doen Wim Hof), voor een beperkte tijd in koud water gaat zitten. We zitten 1,5 minuut in een meer en daarna maken we een wandeling en praten we over het leven. Ik ben super dankbaar voor deze momenten.

8. Een nieuwe weg vinden met de kinderen 

Zoals ik hierboven al schreef, het voelt niet normaal. Het voelt niet normaal om mijn kinderen te moeten missen. Om ze niet elke dag, elke avond bij me te hebben. Om dingen te moeten missen uit hun leven. Om ze niet te kunnen knuffelen wanneer ik wil. Om niet bij ze te zijn. Maar we zijn een nieuwe route aan het vinden. Net als in de boulderhal gaat dat met vallen en opstaan. Maar daartussen in zijn er zoveel fijne, heerlijke momenten. Ik heb nog steeds de middagen en weekenden vrij met de kinderen. We kunnen lekker naar het museum samen, naar het bos, spelen in de tuin, met elkaar eten, knuffelen, boekjes lezen, boulderen en nog bewuster genieten van de momenten dat we wel samen zijn. Dit is niet zoals ik het moederschap voor me zag. Maar ik tel mijn zegeningen elke dag.

scheiding
9. Een nieuwe relatie... en weer afscheid nemen

Ik heb na de scheiding een ontzettend lieve man ontmoet en ik heb een prachtig jaar met hem mogen meemaken. Ik ben hier intens dankbaar voor. We hebben ook weer afscheid genomen van elkaar. Het is best veel, al dat hartenleed gepropt in zo’n kort tijdsbestek. Maar ik kijk met veel liefde, dankbaarheid en warmte terug om alle mooie momenten die we samen hebben mogen beleven. Ik ben ook dankbaar dat mijn hart open is gebleven na de scheiding. Mijn kinderen leren mij dat iedere dag: echte vrijheid is een hart dat altijd kan blijven geven, hoe kwetsbaar dat ook voelt.

10. Surfen

Als je mijn blogs al een tijdje volgt, weet je dat een van de redenen waarom ik ben gaan cold dippen is omdat ik wil gaan surfen. Ik heb al sinds ik heel klein ben thallasofobie. Angst voor alles wat onder het oppervlak van het water is. Super handig als je op een Caribisch eiland opgroeit. Afgelopen zomer ben ik voor het eerst de Nederlandse zee in gegaan om te zwemmen. Ik zag de surfers om me heen en dacht, ja, dit wil ik. Als eilandkind droomde ik er al van, maar ik was altijd te bang. Door de scheiding heb ik geleerd dat ik tot veel meer in staat ben dan mijn vastgeroeste overtuigingen mij altijd hebben verteld en vertellen. Surfen in de Nederlandse zee is een van de angsten die ik wil overwinnen deze zomer. Het surfen zelf en zo een zijn met de natuur lijkt me namelijk heerlijk!

11. Suppen

Minder spannend of spectaculair dan surfen misschien, maar again, voor iemand met thallasofobie best een big deal. Ik wil gaan suppen zodra het iets warmer wordt. Ook weer het aspect van in de natuur zijn, maar ook de balans en de kracht die ervoor nodig zijn, lijken me fantastisch!

12. Financieel zelfstandig zijn als zelfstandig ondernemer

Ik kan mij heel goed voorstellen dat dit een van de spannendste dingen die waar iedereen die gaat scheiden mee te maken krijgt: kan ik dit financieel? Kan ik mijn huur of hypotheek betalen, kan ik al mijn rekeningen betalen, eten kopen voor mijn kinderen, geld overhouden voor leuke vrijetijdsdingen, zoals een hobby of vakantie? Als je hier momenteel doorheen gaat, dan hoop ik dat je goede vrienden hebt met wie je deze angsten en zorgen kunt bespreken en ook hulp vraagt bij de praktische kant, zodat je je nieuwe financiΓ«leplaatje niet uit de weg gaat uit angst, maar er grip op krijgt. Ik ben altijd meer onder de indruk van mensen die gezond en gelukkig zijn, dan van mensen met veel geld. Maar ik ben wel trots dat ik mijn meisjes kan verzorgen en voeden, mijn huishouden kan draaien en mijn leven kan inrichten als zelfstandig ondernemer.

samenwerking voor ARMEDANGELS

Jij als lezer bent daar een belangrijk onderdeel van. Dus dankjewel! Ook weer voor het lezen van deze blog! Ik hoop dat, als je door een zware tijd gaat, het je een beetje heeft geholpen en het anders gewoon interessant vond om een inkijkje te krijgen in mijn leven 12 maanden na de scheiding.

Columns by Kari

gesponsorde post

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.