Iets meer dan een jaar doe ik het nu: boulderen. Ik zit erop. Ik ben ervan. Ik ben erin opgeslokt. Net als vele andere boulderaars die ik heb ontmoet het afgelopen jaar was het liefde op het eerste gezicht en was ik gelijk “hooked”. Boulderen maakt me blij. Intens blij: als een kind dat onbezorgd kan spelen. Maar het is ook een sport waar je ontzettend snel heel sterk van wordt. En waar je heel veel over jezelf leert. Over je angsten, waar je goed in bent, wat je nog zou kunnen ontwikkelen – zowel op fysiek, als mentaal en emotioneel niveau. Boulderen is de bomb. En dit zijn mijn 10 beste tips voor (beginnende) boulderaars. Voor iedereen die al bouldert, het misschien wil gaan proberen of er nog nooit van heeft gehoord maar gewoon nieuwsgierig is!
Wat is boulderen?
Boulderen is een klimsport. Aan muren (zo’n 3-4,5 meter hoog) klim je omhoog. Je gebruikt hiervoor boulders (een soort stenen) van verschillende formaten, vormen. Je hebt verschillende niveaus of moeilijkheidsgraden. Het enige dat je voor boulderen nodig hebt zijn speciale boulderschoenen. Die kun je lenen bij de klimhal. Als je het een leuke sport vindt is het aan te raden zelf schoenen te kopen. Hieronder volgen mijn tips om zoveel mogelijk uit je bouldersessies te halen, op het gebied van plezier en vooruitgang. Dit is mijn visie op boulderen en zijn mijn ervaringen. En dus niet de enige manier om ernaar te kijken of het te ervaren. Ik hoop vooral dat het je gaat helpen om hele blije momenten te ervaren in de klimhal en jezelf als klimmer verder te ontwikkelen!
1. Are you having any fun?
Als je er geen plezier aan beleeft, stop ermee. Die kun je toepassen op een hoop dingen in je leven. Maar voor boulderen en andere sporten of hobby’s geldt dat zeker. Boulderen is spelen. Ja, je wordt sterker en fitter en leert op emotioneel, mentaal en fysiek vlak veel over jezelf, maar op de eerste plaats is het gewoon een spel. Eentje waar je plezier aan kunt beleven. En als je geen lol hebt, what’s the point? Je klimt omhoog, al dat niet met vallen en opstaan. Als je boven bent is er letterlijk niks veranderd in de wereld. Je bent gewoon lekker aan het spelen en je bent trots als je weer een nieuwe route hebt gehaald. En als je de top niet bereikt? Dan maakt het ook nog steeds helemaal niks uit. Je hebt misschien iets over jezelf geleerd, een angst overwonnen tijdens een moeilijk onderdeel, gelachen met mede klimmers. Maar ook als je een route niet topt, heeft behalve jij niemand daar last van. Heerlijk, even los van de verantwoordelijkheden van het bestaan!
2. Vind je klim maatjes
Samen klimmen is super gezellig. Ik ben tot nu toe alleen maar hele lieve mensen tegengekomen in de klimhal. Iedereen steunt en helpt elkaar, denkt mee over routes, beleeft plezier aan het spel en feliciteert elkaar met nieuw behaalde projecten. Behalve dat boulderen met vrienden heel gezellig is, leer je ook ontzettend veel van elkaar. Je kijkt naar elkaar, dus leert van elkaars techniek, kwaliteiten, beta’s (manieren om een route te klimmen), angsten, krachten en uitdagingen.
3. Comfy schoenen
Ik was 35 toen ik begon met boulderen. Een jaar later ben ik echt wel trots op wat ik heb bereikt en op het niveau dat ik nu klim. Maar ik zal nooit een pro boulderaar worden. Daarom heeft het ook zero zin om mezelf te pijnigen met super technische schoenen. Ze zitten niet lekker, doen pijn en de klimwinst is het alleen maar waard als je op super hoog niveau bouldert. Doe jezelf dus een plezier en koop gewoon boulder schoenen die lekker zitten. Iedereen is bang om ze te groot te kopen – en het is zeker belangrijk dat ze strakker om je voet zitten dan een gewone schoen en niet los kunnen schieten bij de hiel – maar je moet ze vooral niet te klein kopen. Te kleine schoenen en technische schoenen doen pijn en dat is niet bevordelijk voor je plezier. Alle trucjes die je op internet vindt om ze uit te rekken werken niet/nauwelijks. Dus, wees lief voor je voeten.
4. Film jezelf tijdens het boulderen
Zoals je van andere boulderaars kunt leren door naar ze te kijken, zo kun je ook heel veel leren als je jezelf filmt of laat filmen tijdens het klimmen van een route. Over sommige lichaamsdelen of spieren ben je niet super bewust. Zeker niet als je drie meter in de lucht hangt aan een steen. Als je jezelf dan terugziet, zie je bijvoorbeeld je rechtervoet nutteloos bungelen, terwijl, als je die even goed had weggezet, dan had je je kunnen afduwen naar de eindgreep. Hetzelfde geldt voor indraaien, het positioneren van je voeten, benen, heupen, romp, armen: door jezelf terug te zien kun je nieuwe manieren ontdekken om een route te halen. Je hebt meer perspectief omdat je dan vanaf een afstandje kijkt, in plaats van er middenin zit, maar wel weet hoe het voelt want je hebt er zelf gehangen.
5. Ga twee of meer keer per week boulderen
Tijd beweegt anders in de klimhal. Ik weet het zeker. Je stap de hal binnen en POEF ineens is het 2 uur later. Het is dus best een tijdsinvestering. En zeker als je graag beter wilt worden. Dan is het wel aan te raden om minimaal 2 keer per week te gaan. En dat hoeft natuurlijk niet 2 uur lang te zijn. Je kunt ook gewoon even een uurtje gaan. De meeste klimhallen zijn van heel vroeg in de ochtend tot heel laat in de avond open, ook op zon- en feestdagen. Dus je kunt gaan wanneer je wilt, ook even een klimmetje na je werk, tijdens je lunchpauze of in de avond als de kindjes slapen. Als je 2 of meer keer per week klimt ga je gauw resultaat merken. In je techniek, maar ook aan je lichaam: je wordt heel snel sterker van boulderen.
6. Ontdek je kwaliteiten en uitdagingen
Dat klinkt misschien een beetje als een suffe opdracht tijdens een bedrijfsuitje, maar het is essentieel voor je klimprestaties. Ontdek waar jij goed in bent tijdens het boulderen: waar je natuurlijke kwaliteiten liggen. Ik ben blijvoorbeeld niet super sterk, maar ik ben wel heel lenig. Ook heb ik best wel hoogtevrees, maar ik heb ook heel veel geduld. Ik ben dus van nature beter in routes waarbij je flexibel moet zijn, je evenwicht goed moet bewaren, waar je zestig keer uitvalt omdat het heel precies neemt allemaal en dus veel geduld voor moet hebben. Ik ben minder goed in routes waarbij je met veel spierkracht jezelf omhoog moet bunkeren. Ik denk vaak veel te veel na tijdens het klimmen, waardoor ik sneller hoogtevrees en ruimte voor doem- of angstgedachten heb. Ik klim graag de routes die me liggen, zodat ik mijn kwaliteiten kan cultiveren. Maar ik daag mezelf ook (soms met frisse tegenzin) uit om juist routes te klimmen die ik zwaar of eng vind, om angsten te overwinnen en grotere spierballen te krijgen 😉 En nog even over dat bedrijfsuitje: dat is echt een vet goed idee. Lekker klimmen met je team!
7. Bespreek beta met anderen tijdens het boulderen
Beta is een klimterm die je vaak zult horen in de klimhal. Dit is een beschrijving van een bepaalde route of een probleem (crux) in een route. Oftwel: “hoe klim jij deze route”?” of: “wat doe jij als je daar bent aangekomen?”. Het is leuk om je eigen beta uit te vogelen, al dan niet door de route eerst te “lezen” of gewoon fris erin te stappen. Maar het kan ook onwijs helpen als iemand anders zijn beta eerst uitlegt of een route eerst voorklimt. Anderen zien klimmen is, zoals ik hierboven al beschreef, een van de snelste en meest effectieve manieren om beter te worden in boulderen.
8. Volg klimmers op insta/ YouTube
In het verlengde hiervan kan het leuk zijn om andere klimmers te volgen op Instagram of YouTube. Een paar van mijn favorieten zijn:
9. Warm goed op en klim rustig in
Een goede opwarming is echt belangrijk. Je hebt geen zin in een blessure. Afhankelijk van hoeveel tijd ik heb warm ik eerst op met wat rek en strek oefeningen en yoga (bijvoorbeeld de zonnegroet en spinal waves). Daarna ga ik inklimmen. Dan begin ik gewoon bij het laagste niveau en klim een aantal routes per niveau, tot ik opgewarmd ben en op mijn eigen niveau ben aanbeland. Daarna ga ik nieuwe dingen proberen of verder werken aan een project. Behalve dat opwarmen de kans op blessures kleiner maakt, zorgt het er ook voor dat je het meeste uit je sessie kan halen. De tijd nemen voor inklimmen helpt mij ook met mijn zelfvertrouwen: ik heb minder last van angsten (zoals hoogtevrees of onzekerheden) als ik mezelf “omhoog” heb geklommen naar mijn huidige niveau.
10. Vergeet niet te spelen
Als je boulderen heel serieus neemt en daar voldoening uit haalt, dan zal ik de eerste zijn die je aanmoedigt. Boulderen is ontzettend belangrijk geweest voor mij tijdens mijn scheiding en dat is nog steeds: het is mijn therapie! Dus ik wuif het niet af als een spelletje. Maar een van te dingen die het zo waardevol voor mij en veel van de klimmers om mij heen maakt is het feit dat we lekker kunnen spelen. Ik wil je echt niet lastig vallen met termen als “vind het kind in jezelf terug”. Maar ik voel me in de klimhal altijd als een kind zo blij. Lekker spelen. Dat is boulderen voor mij. En ondertussen word ik sterker, fitter, gezonder, gelukkiger, minder angstig, leer ik veel van anderen, ontmoet ik mooie mensen en krijg ik meer vertrouwen in mijn fysieke en mentale kwaliteiten. Kinderspel, op hoog niveau.