Zo creëer je binnen een jaar een groene (stads)tuin

Over een maand wonen we precies een jaar in ons nieuwe huis. De voortuin en achtertuin waren het allereerste waar ik voor viel toen ik het huis ging bezichtigingen. Ik viel nog net niet huilend van opluchting in de armen van de verhuurmakelaar (nou eigenlijk wel) toen ik zag hoeveel tuin er bij dit huis zat. Wel zat het bijna volledig dichtgetegeld. Dus toen ik de slaap- en speelruimtes gezellig had gemaakt voor de kinderen was dat mijn eerstvolgende prioriteit: een groene stadstuin creëren. Nu 11 maanden later durf ik wel te zeggen dat dit is gelukt! Kom je even binnen kijken?

Natuurlijk zijn we er nog niet: de bodem heeft rust nodig om steeds gezonder te worden, de planten hebben de tijd nodig om groter en sterker te worden en er liggen nog genoeg projecten te wachten voor onze groene stadstuin. Maar meer dan het begin is er. Als je wilt weten hoe de achtertuin eruit zag voordat ik aan de slag ging, neem dan een kijkje bij deze blog! Ik zal stap voor stap mijn tips delen om binnen een jaar van tegeltuintje naar groene stadstuin te gaan. Onze achtertuin is een L vormige tuin van ongeveer 35 vierkante meter. Onze voortuin is ongeveer 11 vierkante meter.

groene stadstuin

Tips voor een groene stadstuin

1. Word verliefd op tegels wippen

Tegels wippen is een heerlijke bezigheid en ook best verslavend. Als je eenmaal begint, weet je niet hoe snel je ze er allemaal uit wilt rassen. Het is een fijne fysieke bezigheid: je bent lekker actief buiten bezig, verstand op nul, muziek in je oren en gaan! Maar is ook super bevredigend omdat je snel resultaat ziet. In iedere tegeltuin zit een zwakke schakel. Zoek met een scherp tuingereedschap langs de randjes van je tegels tot je deze hebt gevonden. Daar begin je en van daaruit wip je lekker door tot je steeds meer tuin en steeds minder tegel hebt. Zo heb ik inmiddels ruim 18 vierkante meter tegels uit de tuin gewipt en ik ben echt nog niet klaar. Je kunt je tegels (meestal) laten ophalen door je gemeente. Je kan ook met een deel van je gewipte tegels plantenbakken, borders of insectenhotels maken. Ik heb een deel van de tegels gebruikt om een modderkeukentje te maken voor de meisjes en de regenton op te hogen.

2. Werk aan je bodem

Er komt kaal zand onder je tegels vandaag (en als je zoals wij in de stad woont, vind je ook heel veel plastic, peurschuim en andere bijzondere voorwerpen onder je tegels). Het neemt even voor je bodem weer gezond is. Spitten is geen goed idee: rust is veel belangrijker. Ik gebruik turfvrije grond van ECOstyle. Je betaalt er meer voor maar tufvrij is beter voor de planeet omdat turf een fossiele grondstof is en bij het afgraven niet alleen biodiversiteit wordt vernietigd maar ook veel CO2 vrijkomt. Daarbij, als je de prijs van milieuvriendelijkere aarde vergelijkt met de bedragen die veel mensen in hun gladde tegels of dure tuinmeubels stoppen valt het reuze mee: het is maar net waar in wilt investeren! In onze vorige tuin heb ik ook Bokashi gebruikt om de bodemkwaliteit te verbeteren. Mijn belangrijkste tip voor een gezonde bodem is vooral: laat de natuur zoveel mogelijk met rust en heb geduld. Laat bijvoorbeeld je herfstbladeren gewoon liggen in de tuin: “opruimen” is funest voor een groene tuin. Voor groene paadjes en stukjes die je niet wilt of kunt beplanten, kun je boomschors kiezen, als natuurlijke bodembeschermer.

3. Kies voor gezonde planten

Er staan heel veel bomen in onze tuin. Dit is een erfenis van de vorige bewoner, die niks aan de tuin deed. Hoewel ze elkaar en het hek op een gegeven moment zullen gaan verdrukken ben ik er nu intens blij mee. Het zorgt voor een natuurlijke barriere tussen ons huis en de buren. De bomen zorgen voor verkoeling in de hete maanden, zijn belangrijk voor alle beestjes en plantjes in onze tuin en een heerlijk speelparadijs voor de kinderen. De rest van de planten zijn “nieuw”. Het grootste gedeelte komt uit onze oude tuin: bijna alles heeft de verhuizing overleefd. Een ander deel is geadopteerd: uit de tuinen van vriendinnen en vondelingen op straat. De rest zijn biologische stekjes van (moes)tuinen en markten. Er zitten hier en daar ook echt wel wat tuincentrum plantjes tussen, want ik doe dat hele groene leven echt niet perfect. Ik laat me soms ook verleiden tot tuincentrum aankopen, maar ik probeer het te beperken en indien mogelijk ook daar te kiezen voor biologisch.

4. Zorg voor de dieren

Biodiversiteit maakt je groene stadstuin Daar vallen ook verschillende beestjes onder, van de wormen die je aarde gezond maken tot de bijen, vlinders en vogels die je planten bestuiven. Hoe beter je voor de dieren zorgt, hoe beter zij voor je planten kunnen zorgen. Een aantal dingen die je in de tuin kunt doen voor de dieren zijn (super leuk om met kinderen te doen):

  • Kies voor bij- en vlindervriendelijke planten en bloemen
  • Maak een houtwal van oude takken waar de dieren in kunnen schuilen
  • Maak een insecten hotel
  • Plaats een broedkastje
  • Maak een egelsnelweg
  • Laat herfstbladeren liggen
  • Maak verschillende schuilplekjes met takken, stenen, kastanjes, schelpen en ander tuin “afval”
  • Alleen in de winter: voer de vogels bij

Vanuit de keuken heb ik heerlijk uitzich op al het groen. Wil je een kijkje nemen in de keuken? Klik dan hier!


5. Regenton

Het is niet normaal hoe snel een regenton volloopt na een bui. Toen we een aantal jaar geleden een regenton in onze andere tuin plaatsten waren we in shock! Zoveel liters schoon drinkwater die we jarenlang wegspoelden. Dat systeem is in Nederland echt nog niet goed op orde. Een regenton helpt je op de goede weg. Meerdere regentonnen natuurlijk nog meer! En het is ook heerlijk speelwater voor de kinderen, voor in hun modderkeukentje.

Wat ik het komende jaar wil doen in de tuin

Ik ben zo ontzettend blij met onze tuin. De meiden spelen er zo heerlijk in en ik vind het een genot om in te werken, in te lezen, in te eten en op uit te kijken vanuit mijn keuken. Onze groene stadstuin voelt als pure rijkdom. Ik voel me heel dankbaar en gelukkig als ik naar buiten kijk en overal groen zie. En het is zo leuk om alles te zien groeien en bloeien en veranderen. Mijn vader creeerde altijd de meest prachtige groene oases op Curacao – daar heb ik mooie herinneringen aan – en ik ben zo blij dat ik dat nu aan mijn dochters kan meegeven. Ik ben super blij met alles wat ik binnen een jaar heb kunnen bereiken in en met deze tuin. En natuurlijk ben ik nog lang niet klaar. Hierbij mijn plannen voor het komende jaar op een rij!

  • De klimops willen nog niet helemaal lekker. Ik wil eraan werken om het hek volledig groen te krijgen, zodat er nog meer plek is voor allerlei soorten beestjes. Maar ook omdat het er gewoon heerlijk uitziet: een met groen bedekte schutting.
  • Isaya wil graag een hut bouwen in de tuin. Mijn zus en ik hadden ook altijd hutten in de tuin: zo heerlijk om in te spelen. Dus daar ga ik zeker prioriteit aan geven!
  • Er blijft kortsluiting ontstaan als ik denk aan het hele concept van tegels (en asfalt) om de natuur te bedwingen. Want natuurlijk maakt het vele wegen beter begaanbaar, maar in wezen is het natuurlijk een van die rare dingen die de mens doet, maar we massaal normaal vinden. Daarom overweeg ik te kiezen voor boomschors in plaats van tegels. Die kunnen het water beter absorberen, de grond en planten beschermen en tegelijkertijd de tuin begaanbaar houden. Misschien wiebelt de tuintafel dan wat meer, maar het ziet er ook gelijk een stuk mooier uit dan die lelijke tegels.
  • De voortuin was mijn lente project: ik heb een paar vierkante meter tegels verwijderd en planten en stekjes teruggeplaatst. Voor nu laat ik de voortuin dus even met rust. Maar er komt zeker een moment dat ook hier nog meer tegels uitgaan
hangmat

Hoe je jouw tuin ook wilt vormgeven – of je houdt van meer orde en overzicht of symetrie in je landschap of net als ik blij wordt van een wild oerwoud zonder al te veel plan of plaatje – ik hoop dat je weer even geinspireerd bent geraakt door deze groene stadstuin update!

Columns by Kari

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.