Het huis van de ommekeer en de stad op de berg | een bezoek aan Mons

Afgelopen weekend brachten we twee dagen door in Mons. Een prachtige stad in België. In de 7e eeuw stichtte een jonge moeder, Waldetrudis een kleine religieuze gemeenschap op een heuvel. Rondom haar klooster groeide de stad Bergen (Mons). Een stad met een rijke geschiedenis, waarin het verhaal van Joris en de Draak een belangrijke rol speelt en de jaarlijkse Doudou feesten een groot fenomeen zijn. Een van onze redenen om naar Mons te gaan, was een bezoek van mijn favoriete kunstenaar 145 jaar eerder aan dit gebied. Het huis waar Vincent van Gogh verbleef in Cuesmes, werd het decor van een grote omslag in zijn leven.

Het huis van de ommekeer

Vincent van Gogh verbleef tussen 1879 en 1890 voor langere tijd in de Borinage, destijds het gebied van de levensgevaarlijke steenkoolmijnen. Het huis in het Moeras is, tussen 1972 en 1975, hersteld en is nu bekend als `Maison van Gogh´. Deze plek speelde een belangrijke rol in de levensloop van de kunstenaar. Hier besloot van Gogh zijn pogingen om predikant te worden voorgoed te staken en zich te storten in het kunstenaarschap. Een fascinerende plek dus voor mij, als Van Gogh liefhebber, om te bezoeken. In opdracht van VisitMons mocht ik verslag doen van ons bezoek aan dit ´huis van de ommekeer´ en de stad van beschermheilige Waldetrudis.

op de fiets door mons

Met de trein naar Wallonië

We namen de trein naar Mons. Door het prachtig groene Vlaanderen, naar het licht glooiende Franstalige Wallonië. Niet ver van de grens van Frankrijk ligt het mooie Mons (Bergen). Ons hotel lag achter het station en we hadden ligt gepakt – een kleine rugzak en koffer met kliksluiting – dus we konden zo inchecken. Vanaf de heuvel stijgt de rijke geschiedenis boven de modernere gebouwen uit. Met pittoreske keienstraatjes, bijzondere doorkijkjes de heuvel af en op en een gezellige Grote Markt, is Mons de ideale stad voor een korter of langer bezoek aan de regio. Alles komt hier samen: een fijn aanbod van kunst, prachtige natuur, rijke tradities en lekker eten. Want ja, we hebben natuurlijk Vegan Mons ontdekt (zie mijn vegan restaurant tips verderop).

Bezoek Mons met VisitMons

VisitMons is het toeristenbureau van Mons en de (online) plek om te beginnen als je deze regio wilt bezoeken. De website van VisitMons is een hele prettige, overzichtelijke bron van informatie, waar je gemakkelijk kunt zien welke gebouwen, musea, fietsroutes, parken, activiteiten en tips voor kinderen beschikbaar zijn. Je kunt hier tickets kopen, tours boeken, fietsen huren en de beste kortingen en aanbiedingen voor activiteiten vinden.

De Borinage

De eerste dag fietsen we, na een lekkere vegan lunch, door de mooie omgeving van Mons naar ´Het Huis van Van Gogh´. De heftige geschiedenis van de kolemijnen in de Borinage, heeft een diepe indruk achter gelaten in de regio, maar ook op het leven van Vincent van Gogh. Hij was geraakt door de levens, het harde werken en het lijden van de kinderen, vrouwen en mannen die in de mijnen werkten en bezocht zelf ook een van de mijnen. Een ernstig ongeluk, in 1879, in een van de nabijgelegen mijnen kostte aan 121 mensen het leven. Velen anderen raakten gewond. Van Gogh hielp mee om de overlevenden te verzorgen. Deze ervaring en ontmoetingen lieten Vincent nog verder twijfelen aan zijn ambivalente levenspad. Hij wilde dominee worden, net als zijn vader. Maar preken leken niet op hun plek in dit landschap Noir.

De volgende 10 jaar

Van Gogh maakte lange wandelingen door de Borinage en na thuiskomst van een van deze wandelingen in 1880, in het huis in Cuesmes, schreef hij een brief aan zijn broer Theo waarin hij vertelde over zijn besluit: hij zou weer gaan tekenen en (later) schilderen. Alle werken waar hij wereldberoemd mee is geworden en wij nog iedere dag van mogen genieten, schilderde hij in de daaropvolgende 10 jaar, tot aan zijn dood in 1890 in Auvers.

Het huis van de ommekeer. Onze gids gebruikte dit woord en het bleef maar door mijn hoofd spoken. Als een mantra. Ommekeer. Een wending. Een grote verandering. Een besluit. Die avond, aan een tafeltje in een heerlijk Libanees restaurant, nam ik zelf ook een belangrijk besluit. De werken en het leven van Vincent van Gogh weten mij al decennialang te inspireren, iedere keer opnieuw. En tijdens dit bezoek aan de Borinage was dat niet anders.

van der valk mons

Street Art, Draken en Heiligen in Mons

De volgende ochtend begonnen we de dag, na een lekker vegan ontbijt, met een bezoekje aan de Spa en het zwembad van ons hotel. Daarna waren we klaar voor onze rondleiding door Mons. We werden door de stad meegevoerd op de verhalen van onze kundige gids en langs de kunstwerken in de stad. Er staan bijzondere beelden van Jaume Plensa in Mons en op verschillende plekken word je verrast door de prachtige murals van diverse street artists op de gebouwen . Deze street art is een waardevolle toevoeging aan de musea die Mons rijk is.

De street art is geïnspireerd door de geschiedenis van Mons. Het jaarlijkse Doudou volksfeest komt er bijvoorbeeld regelmatig in terug. Een gigantisch feest, dat dagenlang duurt, waarbij het verslaan van de draak door Joris een belangrijk onderdeel is. Als Vrije School moeder is dit verhaal mij natuurlijk zeer bekend. Ik haal altijd veel kracht en moed uit het Michaelsfeest. Het was bijzonder om over de Monse traditie te horen, juist op een moment waarop ik zelf nogal wat draken te verslaan had.

Drijfveren van een moeder

We sloten onze rondleiding af met een bezoek aan de immense Gotische Waldetrudis kerk. Het leven en werk van Waldetrudis sprak tot de verbeelding: een stad, gebouwd en beheerst door een vrouw, een moeder. Bij het beeld van Waldetrudis met haar twee dochters stak ik een kaarsje aan voor mijn eigen dochters. Mijn grote liefdes en de drijfveren voor al mijn bewegingen en besluiten. In de techniek moet een drijfveer onder spanning gezet worden, voor het de energie kan leveren die het nodig heeft om een beweging te maken. Tijdens mijn bezoek aan Mons werd het mij ineens duidelijk dat dit in het dagelijks leven vaak ook zo is en was ik in staat om de ommekeer te maken die nodig was in mijn leven. Gedreven door de liefde voor mijn dochters, gesteund door de wetenschap dat vrouwen al eeuwenlang in staat zijn bergen te bezetten.

Vegan Mons

Le Pain Quotidien – Hier aten we onze eerste vegan lunch toen we aankwamen in Mons. Ik had heerlijke hummus tosti met gegrilde groenten en de lekkerste ketchup die ik ooit heb gegeten. Het werd geserveerd met een frisse salade en avocado.

Le Vieux Cedre – Op de Grote Markt, een zalig Libanees restaurant met hele vriendelijke bediening. We hadden heerlijke gefrituurde falafel, twee zalige aubergine gerechten, rijst in wijnbladeren, frietjes, lekkere hummus en libanees brood.

Jebneh – Een klein Syrisch eethuis, met een voortreffelijke keuken en ontzettend aardige eigenaar. We hadden onder andere een vegan salade, een heerlijke vegan aubergine hummus, frietjes en een falafel wrap.

Van der Valk – we logeerden in het Van der Valk hotel in Mons. Een fijn hotel met een heerlijke Spa en mooi zwembad, waar we de tweede dag heerlijk een uurtje hebben ontspannen voor we aan onze city tour begonnen. Het ontbijt in het hotel had voldoende vegan keuze, waaronder lekker veel fruit, muesli, vegan yoghurt, vegan melk, vers brood en meerdere soorten beleg en sappen.

Ook een trip plannen naar Mons? Begin hier!

Columns by Kari

advertentie

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.