Boeken voor alle leeftijden | Kinderboekenweek 2023

Van woensdag 4 oktober tm zondag 15 oktober is het weer Kinderboekenweek! Het thema dit jaar is “Bij mij thuis”. Een thema waar wij, als gescheiden gezin, flink mee bezig zijn geweest en zijn. Daarom wil ik dit jaar wat extra aandacht besteden aan de Kinderboekenweek. Ik heb 4 boeken geselecteerd, voor kinderen van 4 tm 16 jaar. Mijn dochters zijn 5 en 8 en de kinderen van mijn lief 10 en 12 – met hun in gedachten heb ik de boeken uitgekozen. Deze blog is dus ook gelijk een ode aan deze vier prachtige kinderen. Benieuwd welke boeken ze krijgen voor de Kinderboekenweek?

4 tot 6 jaar – Thuis, van Mark Janssen

Je kent de boeken van Mark Janssen vast wel, vanwege de prachtige, magische illustraties. Een aantal van onze favorieten zijn Een eenhoorn, alsjeblieft, Eiland, Dromer en Ik wil een leeuw. Voor de Kinderboekenweek van 2023 vullen we onze Mark Janssen collectie aan met zijn boek Thuis. Een parel weer: beelschone illustraties op grote platen, in de mooiste kleuren. Alela is 5 en zit vollop in de wereld van de kleuter fantasie. Ze kan heel dromerig zijn, maar ook stoer en krachtig. Ze is ontzettend lief en liefdevol en heeft een groot gevoel voor humor. Ik herken haar helemaal terug in het meisje in Thuis. Het lijkt me een mooie manier om het gespek, dat we sinds de scheiding met haar voeren over in twee verschillende huizen, op verhalende en beeldende wijze voort te zetten met dit mooie prentenboek.

6 tot 9 jaar – Waarom kan een paard niet boeren?

Isaya is 8 jaar en dol op paarden. Ze zit niet op paardrijden, maar doet wel op bijzondere gelegenheden een lesje. Ze leest het ene na het andere paardenboek, dus toen ik in de collectie van Lemniscaat het boek “Waarom kan een paard niet boeren?” tegenkwam, wist ik dat dit perfect voor haar zou zijn. Net als alle Lemniscaat kinderboeken is het mooi geilustreerd. Het staat bomvol leuke en interessante feitjes over paarden. Isaya is dol op lezen, ze kan echt heerlijk verdwijnen in boeken. Het is voor haar een manier om rust te vinden, na een lange schooldag, of ‘s avonds in bed. Maar ze is ook heel nieuwsgierig en wil altijd graag meer leren.


Lees ook: Voorleesboeken over grote onderwerpen voor kleine kinderen


10 tot 12 jaar – Atta, van Jolien Janzig

Toen ik het persbericht over Atta las, moest ik gelijk aan de dochter van mijn lief denken. Jolien Janzig schrijft historische kinderboeken. Atta is voor kinderen vanaf 10 jaar en bevat werkelijk waar beeldschone illustraties. Atta is een meisje uit de oertijd. Ze is het zat om te verzamelen met de meisjes en vrouwen; ze wil ook lekker jagen met de jongens en mannen. Ze verdwaalt en komt oog in oog met een mammoet en terecht bij een Neanderthaler volk. Het tien jarige meisje waar dit leesboek naar toe gaat voor de Kinderboekenweek is stoer, sterk en intelligent, maar tegelijkertijd ook heel lief en gevoelig. Ik denk dat de combinatie van de eigenzinnige, stoere Atta met de sferische illustraties daarom goed aansluit.

12 tot 16 jaar – Antihandboek voor de filosofie

Een filosofieboek voor middelbare scholieren. Maar dan net een beetje anders. Het antihandboek voor de filosofie daagt jongeren uit om over eigentijdse vraagstukken na te denken. De auteur Michel Onfray daagt je daarbij uit om tegendraads te durven denken en handelen. Onderwerpen als mobiele telefoons, geweld, masturbatie, vrijheid, porno, alcohol, drugs, bewustzijn, waarheid, leugens en kunst – het komt allemaal aan bod. Verweven met de grote filosofen en denkers, waardoor lesstof en leven samen smelten tot een heerlijk vermakelijk geheel. De zoon van mijn lief is 12 en zit net op de middelbare school, maar net als zijn zusje heel intelligent. Hij zit echter niet alleen maar met zijn neus in de boeken, maar staat midden in het leven. Ik denk daarom dat het Antihandboek super tof leesvoer is voor hem en andere nieuwsgierige tieners!

Columns by Kari

pr productenLemniscaat

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.