We doen het nu een aantal jaar, scherm arm opvoeden. Hoewel schermen nooit echt promiment aanwezig waren in het dagelijks leven, gingen we na Alela´s geboorte pas echt heel bewuste keuzes maken. We merkten zo snel een positief effect hiervan op Isaya. En ook nu pluk ik er iedere dag de vruchten van. De meiden kunnen zich eindeloos vermaken zonder scherm, ook op de “lastige” momenten, bijvoorbeeld als ik sta te koken of als we in de trein zitten. En ja, ook als single mom is dit haalbaar. Er is geen strijd over schermtijd, geen gehang, geen starende zombie oogjes. En die twee avonden in de week dat ze wel Netflix kijken (een avond bij mij en een avond bij mijn ex) is het een echt feestje. In deze blog mijn 5 tips & tricks voor minder schermtijd!
1. All Play No (Video) Game
Op Instagram vroeg ik of er interesse was in een blog met tips voor minder schermtijd. Ik deelde een foto van de meisjes aan onze boulder muur en schreef er dus voor de grap bij “ook zonder dat je gelijk een hele klimmuur in je huis hoeft te bouwen”. En natuurlijk hoeft dat niet 😉 Maar een fijne speelruimte voor je kinderen, dat is wel heel belangrijk. Dat hoeft heus niet je hele huis over te nemen – het kan ook een speelhoekje en een knutselhoekje of een aparte speelkamer zijn – als het maar een plek is waar je kinderen zich fijn en veilig voelen. Mijn meiden vinden het gezellig om in de buurt van mij te spelen. Dus ik heb een speelruimte in de woonkamer gemaakt. Onze speelkamer is steeds in verandering en groeit mee met de kinderen: met hun leeftijd, hun interesses, hun behoeften. Maar het speelgoed met een open einde blijft. Daar speelt Isaya inmiddels 8 jaar en Alela 5 jaar mee en blijft een succes.
2. Van voor spelen naar zelfstandig spel
Maar hoe zorg je er nou voor dat ze met speelgoed gaan spelen of gaan knutselen in plaats van om een scherm vragen? Dat is een proces. Idealiter begint dat proces op jonge leeftijd, maar je kunt anytime instappen. De stappen hierin zijn: voorspelen, samen spelen, uitnodigen tot spelen en tot slot alleen spelen. Dus eerst laat je zien hoe je ergens mee speelt (bijvoorbeeld een blokkentoren bouwen of een bouwwerk met een houten regenboog). Daarna ga je samen met je kind spelen. Jullie bouwen samen een mooie dierentuin of treinbaan en je speelt actief mee. Later bouw je bijvoorbeeld een Invitation to Play, waarmee je je kind uitnodigt om zelf te spelen. Uiteindelijk heeft je kind zoveel voorbeelden en fantasie dat het zelf kan spelen. Misschien soms met een suggestie of wat hulp, maar in principe is het dan in staat tot zelfstandig spel. Dat betekent niet dat je nooit meer met je kind mag spelen of dat het nooit meer roept “Ik verveel me” (super goed trouwens, je soms vervelen), maar het betekent wel dat je kunt koken, afwassen, reizen met de trein en uiteindelijk zelfs een boek kan lezen zonder dat je kind aan een scherm vast geplakt zit.
3. Minder schermtijd voorleven
Kinderen leven ons na. Ze doen ons na. Dus hoe meer wij op onze schermpjes zitten, hoe meer ze dat normaal zullen vinden. Voor mijn werk heb ik veel schermtijd. Ik voel gedurende mijn werkdag mijn energie mee leeglopen met de batterij van mijn telefoon. Het zijn energy suckers, die schermpjes. Ik probeer zo min mogelijk op dat ding te zitten als de meiden erbij zijn. Best een uitdaging, aangezien je telefoon ook je muziek, je camera, je navigator, nieuwsbron, boodschappenkarretje, etc is. Maar een hele simpele manier om scherm arm voor te leven is door een boek te pakken in plaats van een scherm. Iedere avond als Alela slaapt, gaan Isaya en ik nog even een uurtje samen lezen. Hoe meer zij mij ziet lezen, hoe normaler het ook voor haar is om een boek te pakken als ze even niet weet wat ze moet doen. En trust me, dit is iets waar je in wilt investeren. Isaya heeft nu de leeftijd bereikt dat we lekker samen in een cafeetje kunnen zitten en een boekje kunnen lezen. De droom!
4. (On)zichtbaarheid
We hebben geen tv in huis. Op filmpjes avond kijken de meiden Netflix op mijn laptop. Die laptop is de rest van de tijd dat ze thuis zijn opgeborgen. Dus behalve mijn telefoon, zien ze geen schermen. In veel huizen neemt de tv. een prominente plek in, in de woonkamer. Onze bank kijkt uit op de klimmuur, in plaats van een tv. We worden dus niet voortdurend herinnerd aan die wereld achter het scherm, maar wel de speelwereld erbuiten.
5. Luisterboeken in plaats van schermtijd
Een van mijn favoriete tips, zeker als we moe zijn, voor minder schermtijd, zijn luisterboekjes! We hebben nu ruim een jaar Storytel en dit is zo’n aanrader. Het is een van mijn favoriete samenwerkingen, omdat we er allemaal dol op zijn. De meisjes luisteren een paar keer per week een luisterboekje. Meestal zijn ze ondertussen lekker aan het spelen, knutselen of schilderen. Ik vind het ideaal voor als ik de was moet opvouwen, de afwas moet doen of aan het koken ben. Maar ook als ik me op zondagochtend nog eventjes wil omdraaien terwijl de meisjes lekker bij me in bed liggen te knuffelen. En als we na een dagje naar het museum in de trein terug naar huis zitten en iedereen is moe, dan is het super fijn dat ze lekker kunnen luisteren naar Storytel.
Een aantal van de favoriete boeken op Storytel van de meiden zijn: De Zoete Zusjes, de Smurfen, Carry Slee, Brandweerman Sam, Annie M. G. Schmidt, Floor tussen de regels, Thea Stilton, Frozen, Geheim Agent Oma, het Miljonairskind, Help! een klas zonder meester, Rutger & Thomas, Jubelientje, de Neehoorn, Britt & Esra, Disney verhalen, sprookjes en alle Sinterklaas en Kerstverhaaltjes. Ik sluit mijn telefoon aan op een JBL, zodat ze naar het boxje kunnen luisteren en niet mijn telefoon in de buurt hoeven te hebben.
Via mijn link mag je Storytel de eerste 30 dagen gratis uitproberen. Vind je het toch niks? Dan zeg je het eenvoudig op. Maar ik denk dat je, als je het eenmaal uitprobeert, om bent. Want er komen steeds weer nieuwe kinderboeken bij. Voor alle leeftijden. En niet alleen kinderboeken natuurlijk! Ik luister ook zelf graag naar luisterboeken op Storytel, bijvoorbeeld op de fiets, tijdens het wandelen in het bos, als ik een saai huishoudelijk klusje moet doen of als ik moeite heb om in slaap te vallen. Ik vind Storytel echt een super dikke aanrader.
Ik hoop dat deze blog je heeft geinspireerd! Een periode van wennen is meer dan logisch, dus voel je niet tekort schieten als het niet gelijk soepel loopt of als er weerstand is. Je doet het goed. Iedereen kan zijn eigen redenen hebben om minder schermtijd te willen. Of om ervoor te kiezen wat meer schermpjes in te zetten. Ik vind het allemaal prima, als je maar doet wat voor jou goed voelt.
advertentie