Speelkamer update! We hebben de boel weer omgegooid…

Deze zomer besloten Isaya en ik dat het weer tijd was om de speelkamer te verbouwen. Dat doen we zo nu en dan, zodat de speelkamer blijft aansluiten bij de leeftijden en behoeften van de meiden, maar ook de tijd van het jaar en wat er in de wereld speelt. Tijdens de lockdowns heb ik de speelkamer bijvoorbeeld omgebouwd tot waldorf klaslokaaltje. Met de herfst en winter voor de boeg, wilde ik de boel weer omgooien en extra fijn en gezellig maken voor de donkere, koude, maar ook knusse maanden. Op zoek naar duurzame speelkamer inspiratie of gewoon benieuwd wat we hebben gedaan en hoe het er nu uitziet? Lees dan gauw verder!

Een tour door de duurzame speelkamer van Isaya en Alela

De speelkamer van de meiden bevindt zich op zolder. We hebben deze speelkamer nu ruim 2 jaar. De ruimte is ongeveer 20 vierkante meter, hoewel de kamer ernaast ook steeds meer onderdeel wordt van de speelkamer… Alle muren zijn, net als de rest van ons huis, geschilderd met de natuurlijke en circulaire verf van Grapghenstone. De verf van Graphenstone is 100% mineraal en bevat geen toxische stoffen, fossiele grondstoffen of conserveringsmiddelen. De potten zijn gemaakt van gerecycled plastic en het gehele productieproces is duurzaam en circulair. Maar het wordt nog beter: de verf neemt CO2 op uit de lucht Γ©n zet formaldehyde en andere schadelijke vluchtige organische stoffen om in anorganische verbindingen. Je maakt met de circulaire verf van Graphenstone dus niet alleen een milieuverantwoorde keuze, maar maakt je huis ook een stuk gezonder. Ik heb al vaker geschreven over waarom ik een gezonde woning zo ontzettend belangrijk vind. Het is een onderwerp dat heel dicht bij mijn hart ligt.

De klim- en klauterhoek

We beginnen maar bij de grootste verandering! Tegen deze muur stond de Waldorf Playstand, maar deze staat nu aan de andere kant van de kamer. Dit gedeelte is nu een klim, klauter en bouwplek geworden. De pikler driehoek hadden we al een hele tijd, maar het wand klimrek is een nieuwe vondst. Er worden hutten omheen gebouwd, de meiden klimmen erin, spelen er koala op, glijden van de glijbaan, wiebelen op het WeRock balance board en doen yoga op de mat. Het actieve gedeelte van de speelkamer dus: ideaal voor de koude maanden waarin we toch wat vaker binnen zijn dan in de zomer, maar er natuurlijk wel lekker veel bewogen en gespeeld moet worden!

Alles wat je ziet, staat gelinkt in de blog met al het houten speelgoed van de meiden. Behalve het wandklimrek, dat is nieuw en hier te vinden. Omdat ik ambassadeur ben van KAOS krijg je 10% korting op het hele assortiment met de kortingscode BBY3KNCC.

De seizoenstafel

In de hoek hangt nog steeds de seizoenstafel. Inmiddels helemaal klaar- en opgemaakt door Isaya, voorde herfst. De seizoenstafel is een belangrijk onderdeel van de duurzame speelkamer en van ons leven: we leven met de seizoenen mee, vieren de jaarfeesten, beleven en bewonderen de natuur en voelen ons zo een dankbaar onderdeel van een groter geheel. In deze blog vind je alles op de seizoenstafel gelinkt.

De speelhoek in een duurzame speelkamer

Tegen de muur ertegenover staat nu de houten playstand: het speelhuisje met keukentje. Hier worden de lekkerste zand taartjes en houten maaltijden bereid. Er wordt winkeltje gespeeld en het huisje wordt regelmatig omgebouwd tot hut. Rechts van het huisje staat een houten rek dat je kunt uitklappen (als een soort kachelrek met extra planken) zodat je de beste hutten kunt bouwen. Allemaal te vinden in de verzamelblog met het houten speelgoed van Isaya en Alela.

Spulletjes voor in het keukentje, zoals bordjes, pannetjes, plankjes, bakjes en mandjes vind ik regelmatig in de kringloopwinkel. Maar ook bijvoorbeeld het wasrek en de strijkplank heb ik tweedehands gevonden. De rest van het speelgoed kun je vinden in deze blog. Het kleed (3 bij 2) is van 100% wol en komt van Volero. Ik heb voor wol gekozen omdat het water/vuil/brand werend is en heerlijk warm en zacht als ze knus op de grond spelen. Het ligt er sinds februari 2021 en ik durf nu wel te zeggen dat het een aanrader is.

De knutsel- en werkhoek

Een fijne werkplek is onmisbaar in onze duurzame speelkamer. De meiden schilderen, knutselen, handwerken, tekenen en schrijven zoveel. Aan deze tafel doen we tal van kunstzinnige en creatieve activiteiten en schrijft Isaya het ene na het andere verhaal en maakt graag rekensommen. In de categorie “Kunstzinnige opvoeding” vind je tal van activiteiten om samen met je kind te doen. In deze blog vind je alle informatie over de tafel en stoelen en wat er op ligt.

Ik krijg altijd veel vragen over de kasten in de speelkamer. Zowel de knutselkast, spelletjeskast, speelgoedkast als de boekenkasten in de kamer ernaast zijn uit de IVAR collectie van Ikea. De roze bakken in de speelgoedkast zijn van Sunware. De stickers op de bakken zijn gemaakt door vrolijk bedrukt. De houten tijdschriftenbakken zijn deels van Ikea en deels tweedehands. De houten bakjes waar de krijtjes ander tekenmateriaal inzitten zijn ook uit de kringloopwinkel.

De poppenhoeken in onze duurzame speelkamer

Een andere verandering die we hebben gemaakt, is dat we nu twee poppenhoeken hebben. Een hoek met een commode en een bedje en een poppenhoek met een bedje, een poppenwagen met een poppenkledingrekje. Op deze manier kunnen de meiden kiezen of ze samen met de poppen willen spelen of allebei in hun eigen poppenwereldje willen verdwijnen. Ik vind het belangrijk dat er poppen zijn met allerlei verschillende huidskleuren. In deze blog kun je lezen waarom. De bedjes en de meeste poppen komen uit de kringloopwinkel. De rest van het speelgoed vind je gelinkt in deze blog.

De verkleedhoek

verkleedhoek

Verkleden is uiteraard een groot onderdeel van het fantasiespel. We hebben een grote verkleedkist en een rek met verkleedjurken. 99% is tweedehands: de kringloopwinkel is de ideale plek om verkleed kleding te scoren.

De speelgoedkast

In de houten speelgoedkast wordt al het houten speelgoed met een open einde opgeborgen. Al het speelgoed dat je ziet, staat gelinkt in deze blog. In De groene mama kun je lezen waarom we kiezen voor speelgoed met een open einde: wat de voordelen zijn voor de ontwikkeling van het kind en voor het milieu. De materialen in deze kast worden dagelijks gebruikt voor vrij spel en samen spel. Je vindt veel inspiratie voor spelen met houten speelgoed in de blog over het opbouwen van een Invitation to play en de blogs over Grimms, maar de meest complete informatie en inspiratie vind je in De groene mama. Inclusief tips voor het inrichten van een duurzame speelkamer. Je kunt het boek hier bestellen.

De leeshoek

In de kamer naast de speelkamer heb ik een lees- en chillhoekje gemaakt. Het bankje is de oude cosleeper waar beide meiden in hebben geslapen. Daarnaast staat hun eigen bieb met alle heerlijke kinderboeken. In deze blog vind je de favoriete boeken van Isaya en Alela. Neem ook zeker een kijkje in de categorie “Voorlezen en Kinderboeken” voor nog meer heerlijke (voor)leesinspiratie. In deze ruimte ligt ook een lekker matrasje (wat vaak wordt gebruikt voor het bouwen van hutten) en een beauty table (kringloopwinkel). In de houten kist (Ikea) zitten allemaal lappen en doeken van verschillende formaten en materialen: onmisbaar voor het bouwen van mooie hutten.

De spelletjeskast

spelletjeskast

Tot slot de spelletjes- en puzzelkast van de meiden. Een deel van de spelletjes ligt beneden, zodat ze aan tafel spelletjes, puzzels en taakjes kunnen doen. Maar het meeste spelmateriaal ligt hier.Het is ingedeeld in een la voor Isaya, een la voor Alela en en een la met spelletjes om te leren rekenen en schrijven. Als je hierover meer wilt weten, lees dan deze blog!

Het einde van de duurzame speelkamer tour!

duurzame speelkamer
De lamp is van Ferm Living

Ik hoop dat je het leuk vond om even binnen te kijken in de duurzame speelkamer van Isaya en Alela. Als je wilt weten waar iets van is, klik dan op de linkjes naar de genoemde blogs. Als je merknamen hebt gevonden, kun je ook tweedehands verder zoeken (maak een bewaarde zoekopdracht aan op marktplaats of speur kringloopwinkels af). Hier vind je mijn tips om te shoppen op Marktplaats en hier vind je mijn tips voor ultiem kringloopgeluk. In deze blog met veelgestelde vragen over de speelkamer vind je antwoord op een heleboel vragen over de speelkamer van de de meiden. Als je bepaalde informatie niet kunt vinden op mijn blog (gebruik ook eens de zoekbalk), mag je me uiteraard een berichtje sturen. Dat kan in de comments hieronder, per mail of via Instagram!

Columns by Kari

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.