Milieuvriendelijk een romantisch weekendje weg

Vorige week was het Valentijn en ondanks alle commerciele bezwaren die aan de feestdag kleven, is deze klimaatactivist domesticus een sucker for love and all things romantic. Maar ook Valentijnsdag kun je, net als ieder ander jaarfeest, groen vieren. Mijn lief en ik gingen een weekendje weg, eco style. In deze blog neem ik je mee. Groen vervoer, verblijf, voedsel en vertier, om de liefde te vieren, met liefde voor de planeet.

Groen vervoer – auto vrij

Een weekendje weg, in de buurt en goed bereikbaar met het openbaar vervoer. We namen de trein naar Amsterdam Centraal en pakten daar de OV fiets. Als je nog geen (gratis) fietsabonnement hebt, is dit een grote groene tip. Je betaalt alleen als je een fiets huurt (ongeveer 5 euro per dag) en dit wordt gewoon automatisch van je rekening afgeschreven. Dit en automatisch opladen maakt reizen met openbaar vervoer een stuk laagdrempeliger.

Groen verblijf – Ecomama

Op een kleine 10 minuten fietsen van Centraal lag ons hotel. Ecomama is onderdeel van Clink Hostels en heeft nog twee andere hostelhotels in Amsterdam – Cocomama en clinkNOORD. Natuurlijk was ik, als groene mama, benieuwd naar Ecomama. Om de hoek van het Waterlooplein (en dus ook heel goed met de metro en tram bereikbaar) zit je op een paar minuten lopen van het centrum van Amsterdam. Ecomama heeft gedeelde hostelkamers en prive hotelkamers. Wij hadden een ruime en gezellig ingerichte kamer met een grote badkamer. Groene keuzes die in de kamers worden gemaakt zijn bijvoorbeeld geupcyclede en tweedehands meubels, zoals krukjes van oude, gestapelde boeken, bamboe toiletpapier, natuurlijke cosmetica in de badkamer en matrassen van cocomat.

Ik ben zoals jullie weten een moeilijke slaper, maar heb heerlijk geslapen in het bed van Ecomama. Het is een goed voorbeeld van dat je met groene keuzes echt geen compromis hoeft te maken op comfort. Ik heb regelmatig in niet- eco hotels geslapen op slechte matrassen en met te weinig en bagger kussens. Not here. Mama cares about your sleep. Je krijgt ook oordopjes en naast je bed vind je een QR code naar een slaapprogramma met relaxte muziek en meditaties.

Ecomama heeft het EU Ecolabel. Onder andere vanwege hun cradle to crable meubels, het gebruik van fair trade materialen, natural stone heating, recycling en een milieuvriendelijker waterverbruik systeem. Maar ook door de optie om dagelijks schoonmaken, het hergebruiken van handdoeken en het verbannen van single use plastic. Het eten is lokaal en zoveel mogelijk biologisch. En geven om de planeet betekent ook geven om de mensen, dus Ecomama doneert 5 euro per iedere online boeking aan Mensen Maken Amsterdam – een initiatief voor een groener, veiliger en mooier Amsterdam.

Wij vonden ons verblijf in Ecomama heel relaxed en comfortabel. Omdat het ook een hostel is, is er een huiselijke gezamenlijke ruimte en keuken, wat ook ideaal is als je bijvoorbeeld met kinderen naar Amsterdam komt. Ook fijn: mijn vriend was zijn boek vergeten dus kon daar een roman uit de kast trekken.

Groen voedsel – Vegan tips

Zaterdag aten we bij The Vegan Temple Bar. Een 100% plantaardig restaurantje op de Lange Leidsedwarsstraat, om de hoek van het Leidseplein. We hadden allebei een heerlijke vegan burger – S. koost The Smokey Temple Burger en ik de L’Italiano. Natuurlijk met frietjes en sausjes en voorad de Try-Out Party-Mix met onder andere vegan nuggets, bitterballen en onion rings. Lekker, vullend en gezellig.

Zondag kozen we voor een klassieker: Maoz. Al decennialang een heerlijke en betrouwbare 100% vegan keuze. De lekkere, gefrituurde falafel en pita’s kun je (her)vullen met zalig gekruidde groenten, rauwkost en sausjes. Fast food waar je geen dip van krijgt, dat goed vult, echt lekker is en gewoon best gezond is!

Groen vertier – uitjes in Amsterdam

Zaterdagavond gingen we naar Oyster. Een festival waar je muziek, film en kunst uit de diasporische stadsculturen van de UK bij elkaar treft. Alternative R&B, hiphop, neo-soul, grime, UK garage en electronic in de Melkweg. Festivals en concerten zijn geen groene keuze natuurlijk, maar Melkweg staat bekend om haar beleid van inclusie en diversiteit – ook een belangrijk onderdeel van een leven in harmonie met onze mooie planeet. Hoewel het een inspirerende onderdompeling in de Britse urban diaspora was, kwamen we vooral voor één artiest: Debbie.

Zondag deden we de nieuwe tentoonstelling in het Rijksmuseum. Musea zijn een van mijn favoriete go to groene uitjes. Ik ben iedere week wel in een museum of bij een tentoonstelling te vinden. Heerlijk, kunst voedt mijn ziel. Als je nog geen museumkaart hebt, go get it. Je hebt de investering er in 2 a 3 bezoeken uit en daarna kun je de rest van het jaar gratis op pad. De huidige tentoonstelling in het Rijks is Frans Hals. Ook, of misschien zelfs wel juist, als je al (vaker) in het Frans Hals museum in Haarlem bent geweest, is dit een dikke aanrader. De echte kracht van Hals wordt zichtbaar in deze tentoonstelling: zijn vermogen om de persoonlijkheden en karakters van de mensen die hij schilderde vast te leggen, in al hun sympathieke, ontroerende en imperfecte menselijkheid. Vergeet niet (nu) te reserveren, anders kom je er niet in.


Ik hoop dat je dit inkijkje in ons groene weekendje weg leuk vond en inspiratie hebt opgedaan voor jullie volgende date(s). En als je er een nachtje weg van wilt maken, vergeet dan niet een kijkje te nemen bij het aanbod van Ecomama!

Columns by Kari

advertentie

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.