Gezichtsyoga: ochtend en avond routine

Ik doe al bijna ruim 18 jaar yoga en gek genoeg gingen de lessen en mijn eigen practice zelden over een van de meest gespierde lichaamsdelen: het gezicht. Je gezicht bevat namelijk 57 spieren! Ongemerkt gaat er veel spanning in je gezicht zitten. Onnodige spanning in je gezicht kan ervoor zorgen dat je hoofdpijn krijgt, stress ervaart of dat de spanning en stress doortrekken naar je schouders en nek en zich daar nestelen als pijn. Er zijn een aantal eenvoudige oefeningen die je kunt doen met rozenkwarts tools, in de ochtend en/of in de avond, die hiertegen kunnen helpen. Ze hoeven niet veel tijd in beslag te nemen, waardoor je ze gewoon kunt toevoegen aan je ochtend of avondroutine.

Deze blog is in samenwerking met Rosental Organics. Verderop in de blog kun je meer lezen over dit natuurlijke en veganistische merk en vind je een link naar fijne kortingen!

Ochtenroutine met gezichtsyoga – met Eye Flowies

Hoe vaak? 5 ochtenden per week | Hoe lang? 1 minuut

In de ochtend heb ik niet altijd veel tijd voor een uitgebreide self care routine. Ik sta meestal tussen 6:30 en 7:00 uur op en spring dan onder een cold shower, van 1 a 2 minuten. Hierdoor ben ik gelijk wakker, voel ik me fit en fris en is eventuele hoofdpijn gelijk verdwenen. Dus als je moeite hebt met wakker worden in de ochtend of last hebt van hoofdpijnen, is het een idee om koud douchen te proberen.

Mijn ochtend gezichtsyoga is kort, maar effectief. Omdat ik geen hele routine wil moeten aflopen gebruik ik eye flowies. Dit zijn massagehulpmiddelen van rozenkwarts, die speciaal zijn ontworpen om het gebied rond je ogen te ontspannen en verstevigen, zwelling te verminderen en je huid te kalmeren. Je kunt ze extra koud maken in de koelkast, om wallen te bestrijden, maar omdat ik toch onder een cold shower sta, neem ik ze gewoon even mee onder de douche. Daarna zijn ze heerlijk koud.

rosental organics eye flowies rozenkwarts

Ik gebruik de eye flowies in combinatie met de lekkerst geurende oog oog serum ever. Alleen al daaraan ruiken helpt me om te ontspannen. Ik kan je deze dan ook echt aanbevelen. Neem even een momentje om eraan te ruiken (haal diep adem door je neus, ontspan, adem uit) en doe dan enkele druppels onder je ogen met het pipetje. Beweeg daarna langzaam en zachtjes met de eye flowies onder je ogen. Maak cirkelbewegingen van binnen naar buiten en van buiten naar binnen. Niet te hard duwen – probeer te voelen wat goed voelt. Beweeg de eye flowies ook over je slapen. Zeker als je last hebt van hoofdpijn of migraine. Ze helpen instant om de mist van de nacht en een drukkend gevoel van stress te verminderen. Ik doe dit ongeveer een minuutje, waarna ik daarna doorga met de rest van mijn ochtendroutine.

Gezichtsyoga met rozenkwarts

Avondroutine met gezichtsyoga – met Rozenkwarts Gua Sha

Hoe vaak? 3 avonden per week | Hoe lang? 5 minuten

In de avond neem ik meer tijd voor zelfzorg. Niet iedere avond natuurlijk. Maar als ik alleen thuis ben of als de meisjes lekker liggen te slapen besteed ik liever tijd en aandacht aan self care dan aan eindeloos staren naar een schermpje. Ik slaap dan namelijk veel beter. Nadat ik mijn gezicht heb gewassen, neem ik even een moment om te voelen waar de spanning zit in mijn gezicht. Bij mij is het meestal rondom mijn mond. Als ik de hele dag heb zitten schrijven en editen krijg ik een soort pinnig typmondje. Maar ook mijn voorhoofd kan soms heel lang gespannen zijn zonder dat ik het door heb.

Het bijkomende voordeel van gezichtsyoga doen is dat je na een tijdje niet alleen op de momenten dát je face yoga doet, bewust bent van de spanning, maar ook gedurende de rest van de dag. Steeds sneller ben ik me ervan bewust als mijn gezicht spanning vast houdt en neem ik even een moment om bewust te ontspannen.

rozenkwarts Gua Sha

Als ik de spanning heb gelocaliseerd doe ik wat hyaluron serum en hyalyron eye balm op en gebruik ik mijn Gua Sha om de spieren in mijn gezicht te laten ontspannen. De Gua Sha is ook een gezichtstool van rozenkwarts. Maar dan in een andere vorm. De Gua Sha zorgt voor intensieve lympfe drainage en ontspant de gezichtsspieren door diepe massage. Het gebruik van een rozenkwarts Gua Sha verbetert de bloedsomloop en bevordert een strakke huid. Een ideale tool om te ontgiften, depuffen en kalmeren.

Je gebruikt de rozenkwarts Gua Sha als volgt:

Ontspan je voorhoofd door vanaf het midden van je voorhoofd naar je oor te strijken. Vergeet je slapen niet mee te nemen. Wissel af van kant. Herhaal dit een aantal keer, tot de spieren in je voorhoofd zijn ontspannen. Ga daarna door naar je ogen. Wrijf met de kleine kant van de Gua Sha over je ooglid naar je oor. Wissel weer van kant en daarna vanaf de onderkant van je oog, naar je oor. En weer uiteraard beide kanten. Herhaal een aantal keer. Daarna zak je verder af naar je jukbeenderen. Met het grote deel van de rozenkwarts face tool beweeg je van je neus naar je oor (wissel van kant), vanaf je mond naar je oor (wissel) en vanaf je kin naar je oor (wissel). Herhaal zoals fijn voor jou is.

Gua Sha massage

Daarna ga je naar de onderkant van je kaak en beweeg je vanaf het midden naar buiten toe. Dit kan zowel met de grote als kleine kant. Ik vind het fijn om de inkeping tussen de twee kleine stukjes te gebruiken, omdat mijn kaak daar precies tussenpast. En de grote kant gebruik ik voor het laatste deel van de gezichtsyoga: vanaf de onderkant van mijn kaak, langs mijn hals tot aan mijn sleutelbeen.

gua sha massage

Hierna kun je lekker gaan lezen of slapen, maar het kan ook de start zijn van een avond yoga sessie of een mindfullesness meditatie om de rest van je lichaam te ontspannen. Als dit allemaal overweldigend klinkt, geen zorgen, ga gewoon stap voor stap, doe wat goed voelt en bouw rustig je routine op en uit. Je bewust worden van waar de spanning zit in je lichaam en daar bewuste aandacht naar toe brengen is al stap 1. In mijn reel (komt later vandaag online) kun je zien hoe ik de face tools gebruik in de ochtend, avond en tussendoor.

Kleine momenten van ontspanning – met Rozenkwarts roller

Hoe vaak? Wanneer het in me opkomt, overdag | Hoe lang? Zo lang als fijn voelt

Een aanvulling of alternatief voor je gezichtsyoga routine kan de rozenkwarts roller zijn. Ik gebruik deze altijd graag voor “instant relief”, bijvoorbeeld als ik hoofdpijn heb. Ik beweeg dan gewoon zachtjes met de koude rozenkwarts roller over mijn voorhoofd, slapen, wangen en kin. De meiden vinden dit ook heel fijn. Als je moeilijke slapers hebt, kan ik je deze roller echt aanbevelen. Dat volle koppie is gelijk lekker leeg en ontspannen voor een goede nachtrust.

rozenkwarts roller

Over Rosental Organics

Alle producten in deze blog zijn van Rosental Organics. Ik gebruik Rosental Organics nu ongeveer een jaar. Bij Rosental Organics kun je terecht voor face yoga tools van rozenkwarts, aventurijn, amethyst, jade en bergkristal. Maar ook voor huidverzorging gemaakt van 100% natuurlijke ingredienten. Alle producten zijn vrij van microplastics en chemische toevoegingen. Rosental organics is vegan en PETA approved. Je gebruikt een serum bij de face tools, omdat deze fijn tussen een olie en een creme inzitten. Hierdoor krijg je geen gladde, plakkerige toestand (olie), maar trekt het ook niet te snel in, waardoor de tools niet meer soepel over je gezicht bewegen (creme).

(Op de foto’s zie je ook een aantal haarverzorgingsproducten van Rosental Organics… Die ben ik sinds korst aan het testen. Dus wie weet komt er over een tijdje weer nieuwe natuurlijke hair care inspiratie!)

WOMAN’S DAY

Omdat het 8 maart Woman’s Day is geeft Rosental Organics hele fijne kortingen! Klik op deze link om de producten uit deze blog te shoppen met korting.

Columns by Kari

advertentie

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.