Half januari viel ik met de fiets. Zonder de kinderen gelukkig, maar wel met een flinke klap. Vier hechtingen en een mogelijke hersenschudding later zat de schrik er goed in. Het was mijn wake-up call voor het nieuwe jaar. Alle goede voornemens ik die ik de weken ervoor met mijn hoofd had genomen, waren door de klap tot mijn hart doorgedrongen. Ik wist niet alleen dat ik beter voor mezelf moest zorgen, ik voelde nu ook dat ik dit wilde, waarom en voor wie. Vanwege de val kon ik twee weken geen alcohol drinken. Maar al voor die twee weken voorbij waren wist ik diep van binnen eigenlijk al: ik ga hiermee door. Alcoholvrij leven bevalt me zo goed en leverde zoveel voordelen en inzichten op dat ik besloot de prachtig verpakte flesjes vergif voorlopig te laten staan. Dit zijn mijn 7 tips voor een alcoholvrij leven.
Waarom alcoholvrij?
De meeste mensen die bezig zijn met de vraag of ze misschien moeten stoppen of minderen met alcohol focussen op de vraag: “waarom moet ik stoppen?” Alle redenen om te stoppen hebben ze wel paraat: alcohol is slecht voor je algehele gezondheid, je immuunsysteem, het veroorzaakt kanker en geheugenverlies, het maakt je vatbaarder voor ongelukken en ongevallen, het heeft een negatieve impact op je werk, je relaties, je gezinsleven… Hoewel de complete impact, van deze vorm van drugs, nog veel te veel wordt onderbelicht in onze met alcohol gesatureerde maatschappij weten de meeste mensen wel dat het ongezond is. Een misschien nog wel belangrijkere vraag dus, die je jezelf moet stellen als je wilt stoppen of minderen is niet “wat zijn de redenen om te stoppen?” maar: “wat zijn mijn redenen om niet te stoppen?” Oftewel: “waarom drink ik?” of: “Wat geeft alcohol mij?”
Mocktail met verse munt
Als je kijkt naar de overtuigingen die je hebt, rondom alcohol, word je een stuk wijzer dan wanneer je steeds tegen jezelf zegt “het is zo ongezond, ik zou moeten stoppen/minderen”. Veelvoorkomende overtuigingen die mensen hebben zijn:
“Met alcohol is een feestje/borrel/uitje/etentje/concert/bbq veel gezelliger”
“Ik durf veel meer en ben veel gezelliger/grappiger/leuker/minder verlegen als ik gedronken heb”
“Alcohol is zo lekker, zeker bij het eten”
“Alcohol helpt me ontspannen, zeker na een drukke (werk)dag”
“Ik slaap beter als ik gedronken heb”
“Ik heb minder last van spanningen en stress als ik alcohol heb gedronken”
“Het is gewoon gezelliger met alcohol!”
En ga zo maar door…
Ik had ze ook, dit soort overtuigingen. Ze waren behoorlijk vastgeroest geraakt in de loop der jaren. Zo gaat dat met overtuigingen, waarvan je ooit – op basis van een paar ervaringen – besloot dat ze waar waren en daarna nooit meer aan tornde. Door een tijdje geen alcohol te drinken begonnen die overtuigingen los te weken en ontdekte ik: het is stuk voor stuk onzin. Niks minder. Alcohol maakt niks gezelliger – de mensen, de gesprekken, de muziek en de sfeer zorgen voor die gezelligheid. Ik ben niet leuker als ik gedronken heb – ik durf zonder drank juist meer mezelf te zijn, omdat ik niet bang ben dat ik iets doms of stoms zeg of doe door de alcohol. En ik voel de volgende ochtend geen onzekerheid: “oei, heb ik niks geks gedaan of gezegd gisteravond?” Eten smaakt veel lekkerder zonder toxische middelen die mijn smaak papillen verdoven. En alcohol is helemaal niet lekker! Dat zijn alle suikers en smaakmakers die eraan toegevoegd zijn. En grappig genoeg kun je die ook nemen zonder alcohol… Ook kan ik veel effectiever en oprechter ontspannen zonder alcohol, omdat mijn lichaam vrij is van het vergif. Hetzelfde geldt voor slapen. Stoppen met alcohol drinken heeft een enorme positieve impact gehad op mijn slaap. Na jarenlang chronische insomnia slaap ik eindelijk goed.
Je hoeft mij niet te geloven, probeer het gewoon uit. Minstens twee weken alcoholvrij. Want alcohol heeft 10 tot 14 dagen nodig om je systeem te verlaten. Maar liever een maand, want dan ga je echt de volle glorie van alle voordelen van een alcoholvrij leven ervaren. In de eerste maand dat ik alcohol vrij was heb ik mijn verjaardag gevierd, ben ik twee keer uit eten gegaan, naar een concert geweest, op kleine en grote borrels gekletst met bekenden en onbekenden, heb ik een groot diner bijgewoond en heb ik meerdere keren met vrienden en familie etentjes gehad. En wat bleek? (In de woorden van S10:)
“Ik heb niks gemist, helemaal niks. Dit is de leven”
Er is een handjevol momenten geweest dat ik zin had om een wijntje te drinken, maar dat verdween na een minuut of 5 weer. Alcoholvrij leven levert me gewoon zoveel meer op. Inmiddels ben ik 3 maanden alcoholvrij en de voordelen blijven zich maar opstapelen. Ik slaap veel beter, ik heb bijna geen last meer van angsten, ik ben beter gaan boulderen, ik voel mijn grenzen beter, ik durf op te komen voor wat ik voel, wil en denk en het heeft een soort opwaarts spiraal effect: stoppen met drinken is een gezonde keuze die me heeft geinspireerd om steeds meer gezonde keuzes te maken. Een maand geleden begon ik bijvoorbeeld met meal preppen, zodat ik – ook op de dagen dat de kinderen niet bij me zijn – gezonder eet. Ik ben veel minder cola gaan drinken en meer gezonde drankjes, zoals gembershotjes, matcha en andere theetjes en vegan smoothies. Iedere gezonde keuze die je maakt triggert nieuwe gezonde keuzes, omdat je de voordelen ervan ervaart en dus iedere keer wordt beloond door je keuzes.
Lees ook: Ik heb de insomnia code gekraakt: zo ga je eindelijk goed slapen
Mijn (non Tipsy) Tips!
Mocht je alcpholvrij willen uitproberen, maar kan je wel wat tips gebruiken of denk je dat iemand in je omgeving er baat bij zou hebben, dan deel ik hieronder de 7 dingen die mij hebben geholpen in de eerste weken van een alcoholvrij bestaan. Zodat het een groot succes zal worden, zonder (al te veel) moeite, gedoe en gemis. Je zult merken dat je deze tips alleen de eerste weken nodig hebt. Na een paar weken is niet drinken zo’n gewoonte geworden, dat je er nauwelijks meer bij stil staat.
Disclaimer. Deze blogpost is bedoeld voor mensen die graag minder willen drinken of willen stoppen. Bijvoorbeeld omdat ze meer drinken dan ze willen, merken dat ze er steeds minder vaak zonder kunnen, negatieve gevolgen beginnen te ervaren of hun relatie met alcohol niet meer prettig vinden. Als je (vermoedt dat je) verslaafd bent aan alcohol is het verstandig om hulp te zoeken via je huisarts.
Tip 1. Schrijf de redenen op waarom je drinkt.
Schrijf alle overtuigingen die je hebt over alcohol, zo eerlijk mogelijk en zonder oordeel, op. Je hoeft ze met niemand te delen, aan niemand te verantwoorden en niet onderuit te halen. Het zijn jouw redenen en ze gaan je helpen om te begrijpen waarom je het (soms) lastig vindt om niet te drinken. Schrijf ook op hoeveel je drinkt. Wees bloed eerlijk. Dus niet hoeveel glaasjes je vertelt aan vrienden, familie of collega’s, maar het eerlijke aantal. Ook dit is for your eyes only.
Tip 2. Schrijf de redenen op waarom je niet wilt drinken.
Je lijstje met redenen om niet te drinken wordt net als je lijstje met redenen om wel te drinken een van je tools in je alcoholvrije bestaan. Lees ze de eerste 14 dagen iedere dag even door. Als de situatie het toelaat, lees ze dan zelfs hardop voor. En vergeet naast alle gezondheidsvoordelen ook zeker niet een rekensommetje te maken: hoeveel geld zou jij besparen als je niet meer drinkt? En waar zou je dat geld, bijvoorbeeld over een jaar, liever aan willen uitgeven?
Tip 3. Identificeer de momenten in de week of maand (of op een dag) waarop het lastig zal zijn om niet te drinken.
Bijvoorbeeld: een borrel op werk, een bruiloft, je verjaardag, dat wijntje na werk, dat etentje met vriendinnen, die voetbalwedstrijd. Schrijf voor die momenten een zogenaamde WOOP. Een WOOP staat voor Wish (Wens), Outcome (Resultaat), Obstacle (Obstakel) en Plan.
Bijvoorbeeld: je organiseert een etentje met vrienden en iedereen drinkt alcohol. Tot voor kort dronk jij ook op deze avonden. Je WOOP kan er als volgt uit zien:
Wens: Ik wil niet drinken vanavond
Resultaat: Een gezellige avond met vrienden, maar zonder de kater
Obstakel: Er zal drank zijn, iedereen drinkt, iedereen verwacht dat ik drink, ik zal in de verleiding komen
Plan: Ik zorg voor 0% bier/wijn en andere lekkere alcoholvrije drankjes voor mezelf, ik heb een standaard zinnetje klaar over waarom ik niet drink en laat liefdevol maar duidelijk weten dat ik niet overgehaald wil worden/ de steun van mijn vrienden verwacht
Een ander voorbeeld: je hebt een lange werkweek achter de rug en het is vrijdagavond. Je kunt het ontpoppen van de wijnkurk of het tjjjjkss-geluid van je biertje al bijna horen, maar…
Wens: Ik wil de week afsluiten zonder alcohol
Resultaat: Ik ontspan zonder drank en met een helder hoofd en sta de volgende ochtend fris op
Obstakel: De gewenning om te ontspannen met drank zit diep
Plan: Ik maak een lijstje met andere manieren om te ontspannen. Dat kan een alcoholvrij drankje zijn, maar ook: kamille thee zetten, een warme douche of bad, rustgevende muziek, een wandeling maken, valeriaan druppels nemen, bellen met iemand bij wie ik even mijn ei kwijt kan, een serie kijken, hardlopen of een andere sport, acupressuur (bijvoorbeeld een spijkermatje).
Heerlijk alcoholvrij drankje met gember
Soms gaat het dieper dan een gewoonte en zit er iets pijnlijkers achter een drink-moment. Voor mij was het de dagen zonder de kinderen, na de scheiding. De avonden dat zij er niet waren was het voor mij een gewoonte geworden om te drinken. Het fysiek doorbreken van de gewoonte “kinderen weg, wijn open” was niet zo moeilijk: gewoon geen wijn openmaken, of een alcoholvrij wijntje open maken. Maar mentaal-emotioneel was het wel ingewikkeld en zwaar. Want het betekende gevoelens van gemis, verdriet, rouw en eenzaamheid onder ogen komen. Écht voelen. Zonder verdoving. Maar het aangaan heeft me wel geholpen. Niet alleen in mijn alcoholvrije proces, maar ook in mijn rouwverwerking rondom de scheiding, het gemis van de kinderen en het accepteren van mijn leven als alleenstaande moeder. Er zal heus niet achter al je drink-momenten een zware reden schuil gaan – soms drink je gewoon omdat het gezellig is, omdat het lekker is of omdat het een gewoonte is. Het is dan denk ik niet nodig om er van alles achter te zoeken. Maar als je vermoedt dat je alcoholgebruik op sommige dagen een diepere oorzaak heeft, onderzoek deze dan en ga het – eventueel met hulp – aan.
Tip 4. Zet alle tools op een rij.
Bij de laatste WOOP van tip 3 kon je al een aardig lijstje met handvatten lezen. Zogenaamde “tools” die je kunt inzetten in plaats van alcohol. Maak een lijstje met alle dingen die je kunt doen in plaats van alcohol drinken. In het begin gaat er misschien veel aandacht naar die “alternatieven”. Na een week of twee zul je al merken dat wat je eerst als “alternatief” markeerde in je brein, steeds meer als eerste keus naar voren komt in je beleving. Omdat het oprechte manieren van ontspannen en plezier beleven zijn en je er dus echte geluksgevoelens en lange termijn ontspanning aan over zult houden. Het wordt steeds aantrekkelijker om daarvoor te kiezen. Zeker wanneer je ook alle gezondheidsvoordelen – zoals meer energie, een beter geheugen, betere nachtrust, fitter en frisser gevoel, sterkere weerstand, een gezonder gewicht – en alle mentale voordelen – zoals meer zelfvertrouwen, meer creativiteit, gevoelens van trots en voldoening, minder angsten en stress – gaat ervaren. Je “tweede keus” wordt je eerste keus. En alcohol verdwijnt naar de achtergrond en uiteindelijk over de afgrond, maar dan zonder jou.
Lees ook: 5 maanden cold dippen: waarom en wat heeft het me gebracht?
Tip 5. Vitaminen, mineralen en andere ondersteuning.
Als je regelmatig en langere tijd alcohol hebt gedronken (dit is al vanaf 3 drankjes per week), is de kans groot dat je tekorten hebt opgebouwd. Om jezelf een goede alcoholvrije start en je lichaam de tijd en ruimte te geven om een nieuw normaal te vinden, is het verstandig om voedingssupplementen te slikken. Neem in ieder geval de eerste maanden:
- Een goede multi vitamine, met B vitaminen, zink en ijzer
- Vitamine B12
- Vitamine D
- Vitamine C
- Omega 3
- Magnesium (in de avond, ook om beter te slapen)
Vitamine B12, C en D en magnesium zijn verkrijgbaar in capsules en druppelvorm. Multivitaminen en vegan omega 3 zijn verkrijgbaar als druppels.
Ter ontspanning kun je ook valeriaan druppels nemen. En om je lever wat extra ondersteuning te bieden, na alle belasting van de alcohol, kun je Mariadistel kiezen. Mariapitoliedistel druppels ondersteunen een reinigende werking van de lever, de gal-en leverfunctie en het bevordert de spijsvertering. Ik gebruik de vegan voedingssupplementen van VitaminFit. Met de code Kari10 krijg je 10% korting op je bestelling.
Tip 6. Quit Lit: (audio)boeken en podcasts.
Audioboeken en podcasts over alcoholvrij leven zijn heel waardevol omdat kennis over alcohol helpt tijdens je proces. Zeker in de eerste paar weken. Hoe beter je begrijpt wat alcohol doet in je lichaam, hoe makkelijker het is om het te doorzien en te laten staan. Een voorbeeld is weer dat “ontspannende” drankje na een werkdag. Als je gewend bent dat iedere dag te doen, denk je dat het drinken van dat wijntje of biertje na werk de ontspanning biedt of de stress laat verdwijnen. Maar in werkelijkheid is er, als je drinkt, na 24 tot 48 uur een ontwenningspiek die zich vertaalt in onrust. Waardoor je weer om 6 uur zin krijgt in dat drankje en je de daaropvolgende ontspanning koppelt aan de alcohol. Terwijl het juist de alcohol (van de dagen ervoor) was die jou het gevoel van spanning, stress en onrust gaf! Een vicieus cirkeltje dus, wat je alleen doorziet als je er meer over leert.
Een aantal waardevolle (audio)boeken zijn: ‘Quit the Alcohol Habit’ van Janey Lee Grace en Glenn Harrold, ‘The Stop Drinking Expert (Alcohol Lied to me)’ van Craig Beck en ‘This Naked Mind’ van Annie Grace. Goede quit lit podcasts zijn onder andere: ‘Over the Influence’ en de podcasts van Huberman Lab over alcohol.
Tip 7. Alcoholvrij Community.
Als je (audio)boeken en podcasts gaat lezen en luisteren gaat er een wereld voor je open: er zijn zo ontzettend veel mensen die alcohol vrij leven! En ze hebben niet het gevoel dat ze iets hebben moeten opgeven of iets missen. Ze leven juist een rijker leven: ze hebben er iets bij gekregen en genieten volop van hun alcoholvrije bestaan. Ze gaan zowel met tegenslagen als met geluksmomenten om, zonder verdovende middelen. Het kan fijn zijn om je te omringen met meer van dat soort mensen en ervaringen. Al is het maar zodat je niet de hele tijd tegen vrienden die ervoor kiezen om wel alcohol te drinken loopt te tetteren hoe fijn nuchter zijn is! Op Instagram zijn verschillende sober- accounts te volgen, via diverse podcasts en boeken vind je internationale communities en in sober- apps kun je niet alleen bijhouden hoelang je al nuchter bent, maar ook met anderen chatten. Ook een snelle google search levert allerlei resultaten van (live) meetings op in jouw omgeving.
Lees ook: 5 heerlijke alcoholvrije drankjes
Voorlopig of voorgoed alcoholvrij?
In de intro schreef ik dat ik alcohol “voorlopig” zal laten staan. “Waarom niet voorgoed?” vraag je je misschien af na het lezen van deze blog. Waarom, als ik zo enthousiast ben over alcoholvrij leven, zweer ik alcohol niet gewoon voorgoed af?
Waarom wel? Ik geniet op dit moment van alle voordelen die alcoholvrij leven me biedt. Een bezwering of belofte voegt daar niks aan toe. Sterker nog, het legt alleen maar onnodig druk op een keuze die juist heel vrij en fijn voelt en me ontzettend veel brengt!
in samenwerking met VitaminFit