10 hacks voor gescheiden ouders (waar alle andere ouders ook wat aan hebben)

Ik ben nu ruim 1,5 jaar gescheiden. Scheiden is vreselijk. Dat staat buiten kijf. Het is zwaar, verdrietig, doodeng, stressvol en vermoeiend. Het is ook een begin, vol nieuwe mogelijkheden. Een weg naar een nieuw bestaan, waarin je heel veel dingen leert, beleeft, uitprobeert en overwint. In deze blog deel ik mijn parenting hacks voor gescheiden ouders. Maar ook als je niet een alleenstaanstaande of gescheiden ouder bent, maken deze hacks je leven een stukje gemakkelijker!

1. Routine in de avondmaaltijden

Dit is een hack die ik heb geleerd van de gescheiden vaders in mijn omgeving. Min of meer vaste maaltijden op vaste dagen. Bij ons is bijvoorbeeld woensdag wrapdag, op donderdag maakt Isaya lasagna, op vrijdag is het frietdag en zaterdag wisselt. Zo is er voor de kinderen duidelijkheid, routine en traditie, is het voor mij gemakkelijk om boodschappen en voorraad in te slaan en hoef ik niet al te veel na te denken over culinaire hoogstandjes als het een drukke tijd is. Je kunt natuurlijk binnen iedere maaltijd varieren (er zit niet iedere week hetzelfde in de wraps of bij de friet) of ieder seizoen wisselen van gerechten.

2. Een (oude) telefoon voor noodgevallen

Om 5 voor 6 moest ik halsoverkop naar de apotheek omdat Alela ziek was. Ik moest de kinderen alleen thuis laten. Wat voelde dat rot, want ik had Isaya’s tracking horloge niet opgeladen. De oplossing voor dit soort gevallen: een (oude) telefoon met een Sim Only abonnement erop. Ik heb gekozen voor een tweejarig abonnemnt bij Simpel, voor €3,50 per maand. Als alleenstaande ouder moet je soms je kinderen alleen thuis laten. Uiteraard kan dit pas vanaf een bepaalde leeftijd en niet te lang. Die van mij zijn 5 en 8 en ik laat ze nooit langer dan een 15-20 minuten alleen voor boodschappen. Het geeft mij een gerust gevoel dat ze in geval van nood mij of het noodnummer kunnen bereiken. Maar dat ze ook voor mij bereikbaar zijn.

3. Je kind(eren) laten opruimen

Wow, dit was een eye opener! Kort na de scheiding wilde ik “geen tijd met de kinderen verspillen” door ze zelf te laten opruimen. Het gevolg: ik kwam om in het huishouden. Ik besloot zelf opruimen een bewust en dagelijks onderdeel van onze routine te maken. Iedere dag moeten ze iets opruimen en vlak voor de overdracht ruimen we het huis ook nog even op, als afsluiting. Kinderen leren goed voor hun spullen zorgen als ze zelf opruimen, bewuster omgaan met hun omgeving en activiteiten en ontwikkelen organisatorische kwaliteiten. En het scheelt jou, als (alleenstaande) ouder bakken met tijd.

houten speelgoed

4. Je kind(eren) leren koken

Isaya is 8 jaar. We zijn een paar weken geleden begonnen met het oefenen van één maaltijd. Een lasagna, waarvoor ze alleen de oven nodig heeft en dus geen vuur hoeft te gebruiken. Dat voelt als eerste maaltijd het meest veilige voor nu. Maar als je daar anders over denkt of op inductie kookt, kun je natuurlijk iets anders kiezen. We hebben alle boodschappen en stappen eerst samen gedaan. Ondertussen schreef zij alles op. De tweede keer deed ze het al bijna helemaal alleen. En trots dat ze is op zichzelf! Dat vind ik nog het aller coolst aan deze parenting hack. Maar het is natuurlijk ook fijn dat ik dan even mijn handen vrij heb voor Alela of het huishouden!

gescheiden ouders

5. Een ochtendroutine en avondroutine

Een vaste ochtendroutine en avondroutine, waarin het voor iedereen duidelijk is wat er moet gebeuren, scheelt veel tijd en stress. Niet alleen voor gescheiden ouders! Je kunt bijvoorbeeld met pictogrammen werken. Maar je kunt het er, door herhaling, ook rustig in laten slijten. Hier vind je onze ochtendroutine met al mijn tips & tricks voor een ontspannen ochtend en school run.


Lees ook: Het geheim voor een harmonieuze dag met kinderen


6. Eén op één tijd

Als je meer dan één kind hebt, is het fijn om zo nu en dan één op één tijd met de verschillende kids te hebben. Omdat Alela nog korte schooldagen heeft, heeft ze mij iedere week op vaste momenten voor zichzelf. Heel knus en fijn. De één op één tijd met Isaya moet ik actiever inplannen. Bijvoorbeeld als Alela bij een vriendinnetje is, dan gaan Isaya en ik naar een cafeetje om wat lekkers te drinken en eten en samen te lezen. Laatst heeft Alela een nachtje bij oma geslapen en toen zijn Isaya en ik uit eten gegaan en hebben we daarna een film gekeken. Zo onwijs gezellig en het deed Isaya heel goed om mijn aandacht even niet te hoeven delen met haar kleine zus.

hacks voor gescheiden ouders

7. Tijd voor jezelf als de kinderen er zijn

Gescheiden ouders staan er alleen voor. Je kunt niet na een lange werkdag even tegen je partner zeggen “wil jij de kids naar bed brengen?” zodat je wat tijd voor jezelf hebt. Die momenten voor jezelf moet je creeren met de kinderen. Ik voed schermarm op, dus zoek prikkelarme momenten voor mezelf in andere dingen. Ik doe bijvoorbeeld in de ochtend een natuurlijke huidverzorgingsroutine. Als de kids in de bakfiets zitten doe ik muziek of een luisterboek in mijn oren. Als ik de afwas doe, trek ik soms even de keukendeur dicht. En als Alela slaapt gaan Isaya en ik samen een uurtje lezen. Zo zijn er gedurende de dag momenten dat ik even kan ontprikkelen en bewust voor mezelf zorg. Ik maak het ook bespreekbaar met de kinderen, zodat ze begrijpen en voelen dat ik ze niet afwijs, maar ook gewoon een individu ben met gevoelens en behoeften. Zo leer ik ze tegelijkertijd dat ze dit ook voor zichzelf mogen doen.

8. Tijd voor jezelf als de kinderen er niet zijn

Scheiden is afschuwelijk. Het is pijnlijk, vermoeiend, verdrietig, doodeng en naar. Het gemis van de kinderen steekt daar met kop en schouders bovenuit. Maar je leven vorm geven op de momenten of dagen dat de kinderen er niet zijn kan ook voordelen hebben. Uren ongestoord door het museum struinen, uitslapen, een boek lezen, eten met vrienden, sporten, lange wandelingen maken door de natuur… Er is zoveel leuks te doen en als je bent gescheiden krijg je daar meer tijd voor. Als je kunt genieten van die vrijheid om bepaalde dingen te doen, wordt het een stuk leuker. Ook fijn: als je besluit om weer te daten of een relatie aan te gaan, kun je tijd met elkaar door te brengen zonder dat je de kinderen daarbij hoeft te betrekken. Je kunt elkaar rustig leren kennen, quality time met elkaar doorbrengen, je hoeft geen oppas te regelen… Als je getrouwd bent en samen kinderen hebt weet je hoe lastig het is om tijd voor elkaar te vinden. Voor gescheiden ouders is dat heel anders en dat is echt heel leuk!


Lees ook: 12 nieuwe dingen voor het eerst na de scheiding


9. Een hobby delen

Na de scheiding ben ik gaan boulderen. Niet lang daarna wilde Isaya ook op klimles. Doordat we een hobby delen, is het veel gemakkelijker om tijd voor sport in te plannen, omdat ze mee kan. En los van dat het praktisch handiger is, als je kinderen eenzelfde hobby hebben, is het ook heel gezellig!

boulderen voor kinderen

10. Het kaartenhuis van gescheiden ouders

Ieder gezin heeft een kaartenhuis. Je week – met de kinderen, werk, eventuele opvang, clubjes, afspraken – is een logistieke puzzel. Als er een kaart wordt weggetrokken uit het kaartenhuis is het op z’n minst een gedoe, op z’n ergst voelt het alsof de hele boel instort. Sommige kaarten, zoals oppas die niet doorgaat of een kapotte fiets, zijn een uitdaging als eraan gesjord wordt, maar je voelt: “we kunnen dit aan”. Andere kaarten, zoals ziekte in de familie of het verlies van inkomen of woning, zitten in de fundering en hebben grote gevolgen. Als je getrouwd bent, kun je je soms eenzaam voelen in je huwelijk, maar houd je dat kaartenhuis in ieder geval samen omhoog. Gescheiden ouders houden het in hun eentje omhoog. Dat is eng en overweldigend. Daarom probeer ik steeds vaker wat milder voor mezelf te zijn. Cut yourself some slack. Als er bijvoorbeeld extra dingen voor school moeten worden gedaan, denk ik nu soms “dat mag iemand met een stabieler kaartenhuis doen”. Of zoals mijn vriend zei: “je mag soms best de gescheiden ouder kaart trekken”.

gescheiden ouders
Columns by Kari

advertentie

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.