Hoe Was en Verzorg je Cashmere?

Zodra het kouder wordt, leef ik in mijn truien, poncho’s, sjaals en jurken van cashmere. Repeat Cashmere wel te verstaan. Als je mijn blog al een tijdje volgt, weet je dat dit een van mijn favoriete merken of all time is. Alles wat ik van Repeat heb, bezit ik tussen de twee en vier jaar. En – op een hartverscheurend foutje, featuring een vermoeide moeder en een wasmachine, na – ziet alles er nog perfect uit. Wel fijn, aangezien cashmere niet goedkoop is. Maar wat mij betreft 100% de investering waard. Het is namelijk niet alleen super zacht, comfy, veelzijdig en classy, het houdt je warm en gaat ook nog eens jaren mee. Als je het op de juiste manier wast en verzorgt tenminste! Lees hier mijn tips.

Cashmere Wassen

Tip 1. Veel wasmachines hebben een “cashmere” optie – die van ons ook. Ik gebruik ‘m nooit. Ik was mijn cashmere (en zijde) altijd met de hand.

Tip 2. De meeste handwasmiddelen zijn niet geschikt voor wol en zijde: dit staat in minuscule lettertjes op de achterkant van de verpakking. Het is dus belangrijk dat je een wasmiddel vindt. Repeat heeft een hele fijne, die ik meestal meebestel als ik een bestelling plaats. Maar tussendoor gebruik ik de Wol & Fijnwasmiddel van Ecover, omdat (bijna) al onze was- en schoonmaakmiddelen van Ecover zijn. Mijn favoriete geur is “Waterlelie en Groene Meloen” – zo lekker en super zacht voor je kleding.

Tip 3. Ik was mijn cashmere kledingstukken apart van elkaar, in een teiltje. ‘s Avonds vul ik de teil met lauw water en wasmiddel en doe er daarna een trui, vest, jurk, sjaal of poncho in. Ik laat het teiltje de hele nacht staan, zodat het goed kan weken. ‘s Ochtends spoel ik het goed uit – meestal onder de douche.

Repeat Cashmere Repeat Cashmere

Cashmere Drogen

Tip 4. Cashmere kun je het beste liggend laten drogen. Als je het ophangt, kan het uitrekken. De 100% cashmere stukken van Repeat rekken nauwelijks tot niet uit in mijn ervaring, maar neem het zekere voor het onzekere en leg ze op een wasrekje te drogen – vooral als het een woolblend is, want dat rekt wel!

Columns by Kari Hoe was je cashmere - Repeat Cashmere 2
Columns by Kari Hoe was je cashmere - Repeat Cashmere 4

Cashmere Strijken & Ontpillen

Tip 5. Ik strijk mijn Repeat truien eigenlijk nooit: het is gewoonweg niet nodig. Maar mocht er ergens een kreukel inzetten, zet je strijkbout op de laatste stand of op een speciale cashmere of zijde stand en probeer zoveel mogelijk de stoomstand te gebruiken, in plaats van te strijken. En strijk binnenste buiten!

Tip 6. Ontpillen is een must bij wol. Bij cashmere kun je zeker een jaar of 1 a 2 zonder – tenminste als het van goede kwaliteit is! Maar na een paar jaar gaat het wassen voor kleine pluisjes zorgen, die je moet verwijderen met een ontpiller (wool razor). Repeat heeft een pluizetondeuse in de webshop. Ik heb zelf een hele fijne van Philips.

Tip 7. Ontpillen vind ik een rotklus. Maar wat het snelst tot het beste resultaat leidt, is toch echt geduld. Ga niet honderd keer als een dolle van boven naar beneden over je kledingstuk, maar beweeg de ontpiller langzaam, zodat hij de tijd heeft om ieder stukje pluisvrij te maken.

Ontpiller philips

Cashmere Opbergen

Tip 8. Al mijn kleding hangt. Niet omdat dit het beste is voor alle kledingstukken, maar omdat ik alles wil kunnen zien. Het is echter raadzaam om wollen truien op te vouwen en neer te leggen. Zoals ik eerder al zei rekken mijn cashmere stukken van Repeat niet uit, dus hang ik ze met een gerust hart op. Ik houd ook niet van hele strakke kledingstukken, dus als een wollen jurk of trui een beetje oprekt, heb ik daar geen last van. Als je echter het zekere voor het onzekere wilt nemen, kies dan voor plat liggen!

Thank you for reading!

affiliate linking

 

Leave a Reply