Co sleeping, oftewel samen slapen met je kindje. In heel veel landen en culturen doodnormaal, terwijl andere mensen er niet aan moeten denken. Bijvoorbeeld omdat ze bang zijn dat het onveilig is, of omdat ze vinden dat een kind in zijn eigen bed, op zijn eigen kamer, moet leren slapen. Als je de juiste maatregelen treft is samen met je kindje slapen helemaal niet gevaarlijk – er zijn zelfs studies die suggereren dat het de kans op SIDS (wiegendood) verkleint. Daarnaast is het super gezellig, bevordert het de hechting en is het heel erg handig als je borstvoeding geeft. Aya slaapt nu 2,5 jaar bij ons. In deze blog vertel ik je hoe je veilig samen kunt slapen met een baby, een dreumes en een peuter.
Zoals met veel opvoedkundige vraagstukken is het altijd verstandig om je te (laten) informeren over de verschillende opties. Ga nooit af op slechts één artikel, ervaring of mening, maar zorg ervoor dat je zoveel mogelijk feiten kunt verzamelen en maak dan de beste beslissing voor jullie situatie. Wat het beste is voor jou en je gezin kan verschillen van wat het beste is voor een ander gezin. Houd dat in gedachten voor je een oordeel velt over je eigen of een andermans keuzes.
De juiste informatie over co sleeping
Drie boeken hebben mij, tijdens mijn eerste zwangerschap, geholpen in het maken van een keuze over samen slapen met mijn dochter. In deze boeken vind je onder andere informatie over veilig samen slapen en de voordelen van co sleeping:
Dr. Sears – Attachment Parenting
Dr. Sears – The Baby Book (ook wel de baby bijbel genoemd)
Elisabeth Pantley – The No Cry Sleep Solution (ook in het Nederlands verkrijgbaar)
Verder kun je vragen stellen aan je huisarts, het consultatiebureau, vrienden die ervaring hebben met co sleeping en artikelen of onderzoeken lezen op het internet. Na het inlezen realiseerde ik mij dat dit heel natuurlijk voor mij voelde. Ik wilde mijn kind zo dicht mogelijk bij mij hebben. Het voelde heel logisch dat ze naast mij zou liggen, in plaats van alleen op een kamertje.
De borstvoeding was ook een belangrijke hierin: het is veel gemakkelijker om iedere 1-2-3-4 uur te voeden als je baby naast je ligt. Zonder co sleeping had ik dat echt geen 15 maanden volgehouden.
De juiste spullen voor co sleeping
Co sleeping met een baby
Bij Isaya vond ik het nog best spannend in het begin: wat als ze onder de dekens zou komen, of als ik over haar heen zou rollen? Daarom besloot ik dat een co sleeper – een bedje dat aan ons grote bed kon worden vastgemaakt – een goede oplossing zou bieden. Op deze manier lag ze bij mij, maar wel onder haar eigen dekentje en op haar “eigen stukje bed”.
Het is heel belangrijk dat je baby niet onder het dekbed komt. Zorg dus altijd voor een eigen dekentje, ook als je baby wel in bed slaapt. Ik leg Isaya ook altijd een stukje hoger – dus naast mijn kussen – zodat ze nooit verstrikt kan raken tussen de dekens. Let er verder op dat er geen andere potentieel gevaarlijke spullen in de buurt liggen, zoals telefoonopladers en kussens of grote knuffels die op je baby kunnen vallen.
De kans dat je over je baby heen rolt, is echt heel minimaal. Je bent zo belachelijk alert op iedere beweging, ademhaling en kreun van je baby. Maar er zijn contra-indicaties voor co sleeping! Zo wordt co sleeping afgeraden bij overgewicht, slaapstoornissen en medicatie die je suf maakt (bijvoorbeeld slaappillen, anti-depressiva, anti-psychotica, etc). Bespreek dit met je huisarts of psychiater. Natuurlijk is co sleeping ook geen optie als je alcohol op hebt of drugs hebt gebruikt. Ook rokers wordt afgeraden om samen te slapen met hun baby: de giftige stoffen uit sigaretten zijn een van de belangrijkste oorzaken voor wiegendood. Ook al rook je niet bij je kind, die stoffen zitten in je lijf en komen via je zweet bij je kindje terecht.
Lees ook: One Moms Experience With Co Sleeping
Co sleeping met een dreumes
Zodra je kindje wat ouder wordt en niet meer in de wieg past, komt een bedhekje van pas, zodat je kindje niet uit bed kan rollen. We kochten eerst eentje waarmee je kunt reizen, maar die zijn heel (heel!) irritant om in elkaar te zetten. We ruilden hem in voor dit houten bedrek: echt ideaal.
Als je een klein bed hebt of een hele beweeglijke dreumes, kun je ook het ledikant van je kindje naast je bed zetten. Eventueel met een open kant, zodat het een grote co sleeper wordt. Hoe groter je kindje wordt, hoe minder je ‘s nachts aan het voeden bent en hoe meer aan het opvoeden. Als Aya nu een been in mijn nek legt of op mijn hoofd gaat liggen, duw ik haar gewoon weg: samen slapen = samen het bed delen. Mama moet ook gewoon lekker kunnen slapen!
Co sleeping met een peuter
Isaya is nu 2,5 en tot een week of wat geleden gebruikten we nog steeds het houten bedrek. Maar omdat we een baby op komst hebben, zijn we wat dingen aan het veranderen! Het bedrekje is weer vervangen door de wieg en Aya gaat straks in haar ledikant slapen, in onze kamer.
We kijken verder gewoon hoe het loopt: als de baby uit de co sleeper is gegroeid en toe is aan een ledikant en Aya klaar is voor een echt grote-meisjes-bed gaan ze waarschijnlijk samen op een kamertje slapen. Veel gezelliger dan in je eentje 🙂
Ziek zijn & Ochtend knuffels
Naast mijn eerder genoemde overwegingen, zoals borstvoeding en hechting, zijn er nog een paar redenen waarom ik kies voor co sleeping. Als Isaya ziek is of ‘s nachts ziek wordt, ben ik er gelijk bij. Ik kan horen wanneer haar ademhaling verandert of als ze moet overgeven en hier direct op reageren. Daarnaast vind ik het een geruststellend idee dat mocht er iets vreselijks gebeuren, zoals een brand die uitbreekt, mijn kind niet meters verderop ligt.
Maar het fijnste aan co sleeping is toch wel de ochtend knuffels! Oo, wat is dat heerlijk zeg! Samen wakker worden, een warm, slaperig kind tegen je aan, die lieve ochtendkusjes en nog even lekker kroelen voordat de hectiek van de dag begint. Er is niks fijners!
Deze blogpost is tot stand gekomen door middel van een samenwerking en bevat enkele affiliate links. Lees mijn disclaimer voor meer informatie.
2 thoughts on “Veilig samen slapen met je baby, dreumes en peuter”