De SEO waarde van je artikelen is van groot belang als je gevonden wilt worden door search engines. Daarom, in het tweede deel van Achter de Schermen bij een Blog, alles over SEO. SEO staat voor Search Engine Optimization, oftewel “Zoekmachine Optimalisatie”. Met de verschillende SEO technieken kun je website beter vindbaar maken voor zoekmachines als Google, Bing en Yahoo, wat natuurlijk belangrijk is als je bezoekers naar jouw site wilt leiden. In deze blog leg ik uit hoe je jouw artikelen kunt optimaliseren voor deze zoekmachines. Oftewel, hoe maak je jouw blog SEO proof?
Yoast
Je hoeft helemaal geen ingewikkelde kennis te bezitten om je SEO waarde te verbeteren. Er bestaat namelijk een geweldige plugin die je helpt. Yoast is een plugin die je gemakkelijk kunt downloaden en vervolgens onderaan je artikelen zichtbaar is, als je een artikel aan het schrijven bent.
Hoe verbeter je de SEO waarde van je artikelen?
Focus keyword
Dit is het belangrijkste woord (of woorden) dat de inhoud van jouw artikel omschrijft. Dat zijn de woorden waar mensen op google’n. Als je bijvoorbeeld een review over de Dior Forever Foundation schrijft, moeten die drie woorden in ieder geval in je focus keyword terugkomen. Zorg ervoor dat je niet steeds bij ieder artikel hetzelfde focus keyword gebruikt, maar varieert.
Zorg ervoor dat je focus keyword in je inleiding terugkomt, zodat gelijk duidelijk is voor de zoekmachine dat het artikel daarover gaat. Laat het focus keyword ook terugkomen in de URL van je artikel, in de SEO titel (hoeft niet perse in de gewone titel) en in de meta description (zie verderop). Ook moet het woord een aantal keer voorkomen in de rest van de tekst en voor extra “punten” zet je het focus keyword ook in een subheading (titels die je aan alinea’s geeft). En tot slot, zet je het focus keyword in de ALT tekst van je featured image.
Aantal woorden
Zorg dat je artikel minimaal 300 woorden bevat. Tussen de 500 en 1300 woorden schijnt het beste te zijn. Google vindt richting de 1300 fijner, de meeste mensen eerder richting de 500. Dus kijk wat jouw lezers graag lezen (lange, diepte artikelen of korte blogjes).
Meta Description
Dit is een korte omschrijving, die door de search engines wordt gelezen en weergeven, van het artikel. Je kunt een beperkt aantal woorden in je mega description zetten, dus zorg voor een korte, pakkende tekst waar direct uit blijkt waar het artikel over gaat. En het moet uiteraard het focus keyword bevatten.
Inbound & outbound Links
Links zijn ontzettend belangrijk. Niet alleen voor de SEO waarde van je artikel maar ook voor de DA waarde van je pagina’s en domein. Je hebt twee soorten links. Interne links, dus links binnenin jouw website, tussen jouw artikelen. En externe links: links die vanuit jouw site naar een andere website gaan. In deze blog staat bijvoorbeeld al een link naar Yoast (outbound) en een link naar een beautyreview die ik heb geschreven (inbond). Voor je DA waarde is het ook essentieel dat externe pagina’s naar jouw website linken, maar daarover lees je meer in de Achter de Schermen over DA waarde.
Afbeeldingen
Het is goed om afbeeldingen toe te voegen aan de tekst. Niet alleen omdat dit prettig is voor de lezer, maar ook beter is voor de SEO waarde van je artikel. Zorg ervoor dat je al je afbeeldingen een naam geeft. Dus stop vandaag nog met titels als IMG_78450.jpg. Mijn afbeeldingen beginnen bijvoorbeeld allemaal met Columns by Kari, gevolgd door het focus keyword of de SEO title. Als je afbeelding niet het focus keyword bevat, zorg dan dat die wel in de ALT tekst van je afbeelding staat.
URL
De URL van je blog mag niet te lang zijn en moet alleen de belangrijkste informatie bevatten. Dus je focus keyword en misschien nog wat andere relevante termen. Dus niet je volledige titel en ook geen stopwoordjes als “en”, “maar”, “of” en “de”. Zorg er wel voor dat je URL leesbaar is, dus niet bestaat uit cijfers: mensen en search engines moeten aan de URL kunnen aflezen waar het artikel min of meer over gaat.
Aan de slag met jouw SEO waarde
Zorg er vanaf nu voor dat al je nieuwe artikelen helemaal SEO proof zijn. Door Yoast te downloaden kun je ook direct zien welke oude artikelen niet geoptimaliseerd zijn. Ik raad je aan om die artikelen alsnog te verbeteren. Het kost misschien veel tijd (ik heb het gedaan, toen ik van web hosted naar self hosted overging!), maar als je graag wilt dat je artikelen gevonden worden door zoekmachines is het zeker de moeite waard!
Lees ook deel I van “Achter de Schermen bij een Blog: Artikelen Schrijven & Inplannen”
Volgende week, in deel 3, lees je alles over foto’s bewerken met apps, voor je blog en Instagram.
5 thoughts on “Achter de Schermen bij een Blog: Alles over SEO”