Fotoboeken maken voor de meiden | 5 tips

Ruim 70.000 foto’s staan er op mijn iPhone. Uiteraard zijn dat bijna allemaal kiekjes van mijn kids. Ik vind zo leuk om Isaya & Alela te fotograferen. Om momenten vast te leggen waar ik van geniet en waarvan ik weet dat ze weer snel voorbij gaan – want hoe snel gaat de tijd! Wat overblijft zijn mijn herinneringen en de foto’s. Ik vind het zo fijn dat niet alleen ik, maar ook de meiden (later) kunnen terugbladeren in hun fotoboeken en kunnen terugkijken op alle mooie momenten. In deze blog deel ik 5 tips om, met weinig tijd, prachtige fotoboeken te maken.

Preserve your memories

Ik moet bij fotoaboeken altijd denken aan het lied “Bookends” van Simon & Garfunkel: “Time it was and what a time it was, a time of innocence, a time of confidences. Long ago it must be, I have a photograph, preserve your memories, they’re all that’s left you”.

Zo’n mooi liedje en zo een prachtige tekst. Ik ben echt een vooruitziende nostalgist: ik kan nu al genieten van het idee dat ik later, samen met de meisjes, in hun fotoaboeken blader. Maar Isaya vindt het nu ook al ontzettend leuk om in haar fotoboeken te kijken. Daarom maak ik graag albums voor de meiden. Bij Alela loop ik een beetje achter, maar voor Isaya heb ik het tot nu toe ieder kwartaal gedaan. Het eerste jaar van haar leven liet ik “echte foto’s” afdrukken en plakte ik ze in, maar dat werd teveel werk. Daarom ben ik overgestapt op digitaal fotoboeken maken: dan hoef ik alleen de foto’s te uploaden en wordt het album thuisbezorgd. Dat scheelt zoveel tijd. Vooral als je met kant & klare pagina ontwerpen kunt werken.

Fotoboeken maken bij hetfotoalbum.nl

Deze maand heb ik een prachtig fotoboek gemaakt bij hetfotoalbum.nl. Het was een hele fijne en gemakkelijke ervaring, dus ik die tip wil ik natuurlijk graag met jullie delen! Bij hetfotoalbum.nl download je een programmaatje (2 minuten werk) en kies je vervolgens het album uit dat je wilt gaan vullen. Vervolgens open je de map met foto’s die je wilt gebruiken in het programma en ga je het fotoboek vullen. Doordat je “paginastijlen” – oftewel kant & klare paginaontwerpen – kunt kiezen gaat dat vullen heel snel. Ik had 200 foto’s en normaal gesproken kost het veel tijd om daar een layout mee te maken. Maar ik kon (per pagina) kiezen hoeveel foto’s, in welk formaat en op welke plek ik de foto’s wilde plaatsen. Die pasklare layout scheelde zoveel tijd!

Toen ik alle foto’s had geplaatst, was het een kwestie van het album uploaden naar de website van hetfotoalbum.nl en enkele dagen later werd het fotoboek bezorgd. Het is zo onwijs mooi geworden! Het dikke album is mooi en stevig gebonden, de kaft is sterk en bedrukt met scherpe foto’s en de pagina’s zijn dik en gevuld met prachtige kwaliteit foto’s. Alles klopt gewoon. Het is een heerlijk naslagwerk van de afgelopen maanden geworden.

fotoboeken

Drukke mamaleven

Ik weet als mama van twee hoe druk het leven kan zijn. Hoe de tijd voorbij vliegt en hoe “klusjes” als fotoalbums erbij in kunnen schieten. Daar hoef je je echt niet schuldig over te voelen. Uiteindelijk is het allerbelangrijkste dat je aanwezig was in al die momenten. Maar als je alle momenten die je hebt vastgelegd op je telefoon of camera toch graag wilt bundelen in een boek, dan kunnen deze tips je vast helpen:

  1. Verzamel foto’s die je wilt laten afdrukken wekelijks in een aparte map in je Foto’s op je iPhone. Zo hoef je niet uren te zoeken naar de foto’s voor het fotoboek. Je kunt andere toegang geven tot die map, zodat je partner/familie/oppas er ook foto’s in kunnen plaatsen.
  2. Probeer het bij te houden. Ik vind ieder kwartaal een album af laten drukken fijn, omdat het dan overzichtelijk en behapbaar blijft voor mij. Anders moet ik uit duizenden foto’s kiezen en giga dikke albums maken.
  3. Eis niet van jezelf dat het 100% compleet of perfect is. Als er “tijdsgaten” tussen zitten is het niet erg. Of als de foto’s niet in de juiste volgorde in het album staan: lekker boeiend! En moeten er echt lappen tekst bij staan? Leuk als het zo is, maar als zoiets je tegenhoudt om het album te maken, laat het dan los en verzin het verhaal er later lekker bij.
  4. Kies voor fotoboeken die je digitaal kunt maken en vervolgens worden thuisbezorgd. Geen geknoei met lijm of fotohoekjes, scheelt super veel tijd en is ook goedkoper. Ik vind het hetfotoalbum.nl een echte aanrader.
  5. Gebruik kant & klare pagina layouts. Ik heb veel vierkante foto’s dus ik heb gewoon voor bijna iedere pagina een paginastijl van 4 foto’s in vierkantjes gekozen. Dat zorgde ervoor dat ik in nog geen uur tijd 200 foto’s had gebundeld in een album!
Columns by Kari

One thought on “Fotoboeken maken voor de meiden | 5 tips

  1. Leuk blog, ik lig hopeloos achter met fotoboeken maken. Deze kerstvakantie moet ik het even inhalen.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.