Zelf je haar verven met natuurlijke haarverf

De eerste keer dat ik zelf mijn haar verfde was ik 15 jaar. Ik woonde net in Nederland. Ik ging in één middag van hoogblond naar pikzwart haar. Een choquerende overgang, maar zo voelde emigreren van de ene naar de andere kant van de wereld ook: als één grote cultuur- en klimaat shock. Dus daar hoorde blijkbaar pikzwart haar bij. Wat volgde waren 7 jaren waarin mijn haren de ene na de de andere chemische verfbeurt ondergingen. Uiteraard heeft dat mijn haar niet goed gedaan. Ik liet het daarna jarenlang met rust. Maar in de Hollandse winter wordt het zo zout-en-peper-grauw. Dus ik besloot te kijken of ik weer eens zelf mijn haar kan verven, maar dan met natuurlijke haarverf.

Waarom natuurlijke haarverf?

Haarverf zit normaal gesproken vol chemicaliën, met PPD als meest bekende. Deze stof veroorzaakt bij veel mensen een allergische reactie en wordt zelfs in verband gebracht met kanker. Chemische haarverf is niet goed voor je gezondheid. Maar ook niet goed voor je haar: uit ervaring weet ik dat het je haar dunner en poreuzer maakt. Daarbij komt dat de meeste merken die deze haarverf verkopen niet dierproefvrij zijn. Moet je je voorstellen: die chemicaliën in de haarverf worden dus op de huid van dieren getest. Die beesten gaan door een hel. Tot slot is er onze planeet om rekening mee te houden: hoe minder meuk er in je cosmetica zit, hoe minder milieuvervuiling je ermee veroorzaakt. Gewoon je haartjes asgrauw laten is uiteraard de meest mens-, dier- en milieuvriendelijke keuze, maar als je net als ik soms even wat zon op je bol nodig hebt – al komt het maar uit een flesje – dan is natuurlijk haarverf een goede optie.

natuurlijke haarverf

Lees de gastblog van kapster Annie:Toen ik flauwviel wist ik: dit kan zo niet langer


Natuurlijke haarverf van Surya Brasil

Surya Brasil is een Ayurvedisch haarmerk, opgericht door Clelia Angelon. Haar missie is om zo duurzaam, natuurlijk, biologisch en veganistisch mogelijke haarproducten te creëren. Respect voor mens, dier en milieu zijn een belangrijk onderdeel van waar Surya Brasil voor gaat en staat. De natuurlijke haarverf van Surya Brasil zijn daarom vrij van ammoniak, PPD, parabenen, peroxide, zware metalen, kunstmatige kleur- en geurstoffen, minerale oliën, GMO’s en gluten. Het merk is dierproefvrij, vegan en heeft het ECOCERT keurmerk.

Henna Cream Surya Brasil

De Henna Powder van Surya Brasil is 100% natuurlijk. De Henna Cream – dat is de natuurlijke haarverf die ik heb getest – bevat ongeveer 95% natuurlijke ingrediënten. De Henna Cream is een semi-permanente haarverf die tevens geschikt is voor grijs haar en chemisch behandeld haar. Omdat Surya Brasil vrij is van chemicaliën die je haar bleken, kan de verf je haar niet lichter maken. De kleuring blijft 4 tot 6 weken zitten.

Mijn ervaring met de Henna Cream van Surya Brasil

Ik heb gekozen voor de kleur Golden Blonde omdat deze op de color chart het dichtst in de buurt van mijn eigen haarkleur kwam. Ik was op zoek naar een verf die mijn haar een opfluffer kon geven: iets waardoor het er weer een beetje stralender en gezonder en minder peper & zout uit zou zien.

De verf is heel simpel in gebruik en als je eerder zelf je haar hebt geverfd komt de gebruiksaanwijzing je bekend voor. Je moet je haren van te voren wassen met shampoo (geen conditioner daarna!) en handdoek droog maken. In de haarkleuring verpakking zit een flesje, twee handschoenen en een kapje voor over je haren. Je trekt de handschoenen aan, verdeelt de inhoud van het flesje (of een deel ervan) over je haren, doet het haarkapje erover heen, laat het 30-60 minuten intrekken en daarna spoel je het uit.

Een uur inwerktijd is uiteraard lang als je moeder-van-twee bent. Maar toen Alela wakker werd en uitgespeeld was, kon ik haar gelukkig met een gerust hart in de draagzak doen. Als ik die (stinkende!) chemische troep die ik vroeger in mijn haren stopte, had gebruikt had ik mijn haar natuurlijk nooit in de buurt van mijn baby kunnen verven. De natuurlijke haarverf van Surya Brasil stinkt niet (ruikt überhaupt nauwelijks) en veroorzaakte bij mij geen irritatie. [Ik herinner mij dat ik vroeger altijd een prikkende hoofdhuid kreeg tijdens chemische haarkleuringen – echt, waarom heb ik dat 7 jaar gedaan!].

Het resultaat

Na ongeveer 45 minuten heb ik de haarverf uitgespoeld. Ik hoefde geen crèmespoeling te gebruiken, want de Henna Cream had mijn haar ontzettend zacht gemaakt. Mijn haar heeft inderdaad de opkikker gekregen waar ik op hoopte. De bovenkant van mijn haar (donker) ziet er wat gezonder en stralender uit, de onderkant van mijn haar (lichter) heeft een flink gouden zonnestraal make-over gekregen. In de dagen erna werd het iets minder intens, maar ook nu – twee weken – ben ik nog steeds tevreden over de kleuring.

De verf die ik overhad (ik heb vrij kort en dun haar, dus had niet het hele flesje nodig), bewaar ik in het afgesloten flesje, tot de volgende verfbeurt. Ik vind het een aanrader. En als hij op is, zal ik deze natuurlijke haarverf nog een keert kort reviewen in een Empties post.


UPDATE 28 april 2019

Ik heb mijn haar inmiddels voor de tweede keer geverfd met de Surya Brasil haarverf. Ik hebt de rest van de verf gebruikt uit de fles die ik nog had staan sinds eind februari. De verf zag er na twee maanden gewoon nog prima uit en rook niet anders. Ik had geen handschoenen en plastic hoofdkapje meer, dus heb mijn handen gebruikt om de verf aan te brengen [op schoon haar]. Je handen worden een beetje geel, maar dat was je er zo weer af. Ik had geen irritatie of gevoeligheid op mijn handen. Als je een atopische huid hebt, zou ik je uiteraard wel aanraden om extra handschoentjes te kopen.

Ik heb de verf zonder hoofdkapje, ongeveer 45 minuten laten intrekken. Ik voelde, net als de eerste keer verven, geen irritatie of prikkels. Na drie kwartier heb ik de verf uitgespoeld en mijn haar gedroogd. Ik had hetzelfde resultaat als twee maanden geleden. Mijn ervaring nu met deze natuurlijke haarverf is dus dat hij niet alleen goed werkt de eerste keer, maar ook na twee manden. Na twee maanden was de kleur van de eerste verfbeurt overigens helemaal verdwenen.

Waar te koop

De natuurlijke haarverf van Surya Brasil is te koop bij Solobiomooi voor €14,50.

Columns by Kari

Ad- gifted {all opinions are my own}

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.