Gastblog: “Toen ik een keer flauwviel wist ik: dit kan zo niet langer”

Door Annie de Lange-Kok. Als je last hebt van een huidprobleem weet je hoe vervelend dit kan zijn. Dat je er de hele dag door last van kunt hebben, soms bang bent dat iemand het ziet en er wat van vindt of over zegt. Er zijn verschillende huidziekten die moeilijk te verhullen zijn, bijvoorbeeld eczeem op de handen of op het gezicht. Schaamte en ongemak kunnen ervoor zorgen dat je jezelf wat minder gemakkelijk kunt bewegen in sociale situaties. Zelf weet ik daar alles van en nog steeds heb ik dagelijks last van jeuk aan mijn handen.

Gekmakende Jeuk

Dit komt omdat ik te lang ben doorgegaan met de chemische producten waar ik mee werkte in het kappersvak. Als je te lang blootgesteld bent aan verschillende stoffen raak je overal gevoelig voor. Dit is bij mij helaas het geval.

Jarenlang heb ik rondgelopen met eczeem op mijn handen en gezicht en een gekmakende jeuk door de contactallergie die ik had ontwikkeld voor een haarverfkleurstof. In die tijd lagen er diverse tubes crème van de dermatoloog op mijn nachtkastje en sliep ik met handschoentjes aan om de hormoonzalf in te laten trekken en de huid niet kapot te krabben. Want het jeukte vreselijk en ik ben dan ook vele keren wakker geworden met een opengekrabde huid.

Wake-up Call

Toen wist ik nog niet dat er vaak meer aan de hand is bij huidaandoeningen en dat een goed ingezet voedingsplan en geneeskrachtige kruiden kunnen helpen bij huidproblemen. De oorzaak zocht ik in de chemische middelen waar ik mee werkte als kapster en ik probeerde met handschoenen het contact met die stoffen te vermijden. In de twintig jaren in het kappersvak heb ik tijden gehad dat ik minder last had van mijn klacht. Totdat ik een keer flauwviel bij het kleuren van mijn haar: dat was mijn wake-up call. Ik wist direct: dit kan zo niet langer. Direct ben ik op zoek gegaan naar een kleuring waar geen chemie meer in zat.

Het bestaat: volledig natuurlijke haarverf

Na even zoeken vond ik een natuurlijke haarverf op basis van planten waar mensen met allergie, huidproblemen, haaruitval of jeuk op de hoofdhuid ook baat bij zouden hebben. Toen ik ermee begon te werken besefte ik nog niet wat voor verschil dit ook voor de klant was. Mensen waren zo blij dat ze geen last meer hadden van jeuk, minder haaruitval hadden en minder eczeem klachten ervaarden. Eerlijk gezegd: daar werd ik erg gelukkig van!

[easy-image-collage id=18423]

Chemokuur en haar verven

Eindelijk een product waar ik het haar mee kan verzorgen, het haar mee versterk en zorg dat de hoofdhuid gezonder wordt. Met als bijkomend voordeel dat ik geen chemie meer inadem en geen chemie meer op mijn huid krijg. Als kapster krijg je ook te maken met mensen die een chemokuur krijgen of hebben gehad. Het stuitte me altijd tegen de borst om de nieuwe haren, of de haren die er nog wel waren, te kleuren met chemische middelen. Met de volledige natuurlijke haarverf heb ik dat niet meer en ben ik blij dat ik wat toe kan voegen aan de gezondheid van de hoofdhuid. Dat voelt een stuk fijner dan me schuldig voelen over de gevolgen van de chemische haarverf op een kwetsbare hoofdhuid en bij kwetsbare haren.

Door het ontbreken van chemische middelen is natuurlijke haarverf ook heel geschikt voor zwangere vrouwen. Je hoeft dus niet meer met tien centimeter uitgroei rond te lopen tijdens je zwangerschap, maar kunt veilig je haar blijven verven.

Lees ook: “3 redenen om over te gaan op natuurlijke cosmetica”

Natuurgeneeskunde

Als je zoals ik al jaren in het kappersvak zit en dagelijks werd geconfronteerd met de gevolgen van de chemische haarbehandelingen is dit een verademing! Omdat ik voeding erg interessant vind en kruiden me altijd hebben geboeid ben ik natuurgeneeskunde gaan studeren. Daarmee kan ik mensen nog beter helpen en dat maakt me blij. De eerste stap die ik met de klant maak is het weghalen van externe factoren die de huid barrière verzwakken. Een agressieve shampoo en chemische haarverf zijn twee factoren die zo makkelijk uit te bannen zijn en ik raad dan ook iedereen aan om direct die stap te zetten.

Hoe je die stap zet kun je lezen op mijn website. In april verzorg ik gratis informatieavonden. Deze gaan bijvoorbeeld over huidproblemen en voeding, ingrediΓ«nten in (haar)verzorgingsproducten en uiteraard over de natuurlijke haarverf waar ik mee werk. Daarnaast ben je van harte welkom in de praktijk voor een kennismakingsgesprek waarin we kunnen kijken samen wat ik kan betekenen voor je. Blijf ook op de hoogte via Facebook!

Groetjes,
Annie

One thought on “Gastblog: “Toen ik een keer flauwviel wist ik: dit kan zo niet langer”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.