Isaya knutselt rustig twee uur van de dag weg. Of het nu tekenen, plakken, knippen, schilderen, kleien of strijkkralen is: er gaat geen dag voorbij dat mijn crea Bea geen kunstwerken produceert. Ik vind dat zo leuk! En ook heel fijn voor haar: dat ze een creatieve uitlaatklep heeft en lekker kan verdwijnen in haar werk. Maar creatief bezig zijn is meer dan alleen maar “leuk” en “fijn”. Je kind leert ontzettend veel van knutselen. Van zelf knutselen. Maar ze leren van samen knutselen misschien nog wel meer! En wij, als ouders, leren daar ook héél veel van. In deze blog ga ik op de dieperliggende waarde van samen knutselen.
Wat kinderen leren van knutselen
Een kind leert een aantal hele praktische dingen als het knutselt. De fijne motoriek wordt geoefend en gestimuleerd. Denk aan het vasthouden van een krijtje of een potlood en het knippen met een schaar. Je kind leert kleuren herkennen en benoemen. Hetzelfde geldt voor vormen. Het ruimtelijk inzicht wordt vergroot, zeker als je in 3d knutselt.
Maar er worden ook andere hele belangrijke eigenschappen en kwaliteiten ontwikkeld tijdens het creatief bezig zijn. Concentratie is een hele grote: je kindje focust op een werkje en laat zich niet afleiden. De strijkkralen van SES zijn hier ideaal voor. Zelf knutselen is een vorm van zelfstandig spel; je kindje leert zichzelf vermaken. Ook geduld en omgaan met frustratie is een groot onderdeel van knutselen: doorzetten als het even niet lukt en vertrouwen dat het goed komt als je geduld opbrengt en oefent. De fantasie wordt gestimuleerd: een kind met een rijke fantasie hoeft zich nooit te vervelen.
En uiteraard wordt het creatief denken geoefend. Een kind heeft ontzettend veel aan dit vermogen, ook (zeker) op latere leeftijd. Als je creatief kunt denken, kun je buiten de kaders denken en denk je in oplossingen en mogelijkheden. Als je creatief kunt denken, ben je vrij!
Wat kinderen leren van samen knustelen
Samen knutselen is net zo en misschien nog wel waardevoller in sommige opzichten, dan alleen knutselen. Je kindje krijgt namelijk jouw onverdeelde aandacht. Het is een quality time moment. Ook ziet je kind dat jij het belangrijk vindt wat er gebeurt: je kind bootst jouw intentie na. En die intentie is: “wat we hier aan het doen zijn is leuk, waardevol en belangrijk”. Je leert je kindje respectvol omgaan met materialen, om door te zetten als jullie vastlopen, oplossingen te bedenken, gefocust te blijven en plezier te hebben samen.
Als je samen knutselt kun je ook ingewikkeldere knutselactiviteiten aanbieden, zoals deze knutselbox met papierstroken van SES. Omdat je samen de stappen volgt, leert je kindje instructies volgen. En ook dat als je stap voor stap instructies volgt, je iets heel bijzonders kunt creëren. Het leert dat een eindresultaat het gevolg is van een proces. Het is een product van inspanning, niet iets dat in één kan worden bereikt “en anders niet”. Ook ervaart het dat je tijdens dat proces, waar uiteraard geduld en inspanning voor nodig zijn, plezier kunt hebben!
Tot slot leert je kind onwijs trots te zijn op zichzelf en op het werk dat het heeft gemaakt, met hulp, maar toch helemaal zelf! En trots hoef je niet alleen maar te zijn om ingewikkelde, verantwoorde of leerzame activiteiten. Dat kun je ook gewoon prima zijn op een glitter-sticker-werkje, zoals deze Diamant Mozaïk box van SES! Want plezier hebben en blij worden van knutselen is zo belangrijk!
Wat jij leert
Iedere ouder die samen met zijn of haar kind knutselt weet: dit is niet altijd even simpel. Het vraagt nogal wat geduld. Daarom kun je zelf ook veel leren van samen knutselen. Geduld opbrengen is een belangrijke. Maar ook “in het hier en nu zijn”: net zoals je kind focus jij je op wat er in het moment gebeurt. Jouw intenties, jouw betrokkenheid en jouw plezier worden nagebootst door je kindje. Als jij gefrustreerd raakt, omdat het niet lukt, of tien keer opstaat tijdens het knutselen, is het waardevol om dat waar te nemen en te bedenken wat dit betekent voor je kind.
Bekijk hier mijn andere SES Creative blogs met knutselinspiratie!
Je kunt jezelf voorafgaande aan de knustelactiviteit de vraag stellen: wat wil ik dat mijn kind van mij leert? Hoe wil ik dat mijn kind knutselt? En met knutselen bedoel ik niet alleen “lekker fijn knutselen”, maar alle dieperliggende vermogens, kwaliteiten en eigenschappen die een kind kan leren van (samen) knutselen.
Ik vind de knutselboxen van SES erg handig, omdat ik van nature niet zo’n knutselaar ben. Kunst & creativiteit, ja, maar echt Knutselen, nee. Door die boxen doe ik toffe knutsel ideeën op! Echte aanrader dus!
One thought on “Wat je (kind) leert van samen knutselen”