Vorige maand kon je zien welke 20 dingen je met de Grimms regenboog kunt doen. Dat waren deels spellen en deels bouwwerken. En slechts een klein deel van wat je allemaal kunt met het houten speelgoed Grimms. In deze blog laat ik nog 10 spellen zien – van kegelen en sjoelen tot taarten versieren en muziek maken – die je met de Grimms regenboog, de platen en schijven van Grimms en het duurzame speelgoed van Grapat kunt doen. Want open ended play betekent dat de mogelijkheden eindeloos zijn. En leuk. Zo, zó leuk!
Welke houten speelgoed we gebruiken
In deze blog zie je de regenboog van Grimms, de houten platen van Grimms, de schijven van Grimms, de blokken van Grimms, de houten vrienden van Grimms, de poppetjes van Grapat, de balletje van Grapat, de schijfjes [munten] van Grapat en de bakjes van Grapat. Deze linkjes brengen je naar een webshop waar ik met enige regelmaat bestel en positieve ervaring mee heb. De linkjes zijn affiliate.
Heb absoluut niet het gevoel dat je alles of alles in één keer moet kopen. Deze blog is bedoeld om te inspireren en te laten zien wat je allemaal kunt met dit soort speelgoed: hoe divers het is en hoe goed het meegroeit. Het eerste Grimms speelgoed kreeg en kocht ik tijdens mijn zwangerschap van Isaya, 5 jaar geleden. We kopen zo nu en dan een uitbouw of aanvulling. Er wordt al ruim 3,5 jaar bijna iedere dag mee gespeeld. Het is echt meegroei speelgoed, dat de fantasie stimuleert, altijd mooi blijft, goed door te verkopen is én prachtig staat in huis. Het is wat mij betreft dus zeker de investering waard! Tenminste, als je weet wat je er mee kunt doen!
1. Sjoelen
Zet de kleinere bogen naast elkaar. Daar moeten de schijven [munten] van Grapat doorheen gesjoeld worden. Voor oudere kindjes: de kleine boog geeft de meeste punten, de grootste boog de minste punten. Zet de grote bogen erachter en eromheen, zodat ze de schijven tegenhouden.
2. Mikken
Zet de kleinere bogen naast elkaar en bouw de grotere bogen er als een bloem omheen. Je kindje moet de balletjes van Grapat in de bogen mikken. Goed concentreren, niet te hard, niet te zacht: super leerzaam en leuk.
3. Kegelen met houten speelgoed
Zet de poppetjes van Grappat en/of Grimms naast elkaar op een rijtje. Bouw de bogen van de regenboog erachter en een beetje ernaast. Zo vliegen de ballen niet alle kanten op. In zes pogingen moeten alle mannetjes om gegooid worden.
4. Knikkerbaan
Bouw een knikkerbaan met de bogen van de regenboog, zoals je hierboven op de foto ziet. De truc is om de grootste boog een paar te laten vormen met de derde boog – dus niet met de een na grootste boog. Je slaat dus iedere keer een formaat over. Zo krijg je een evenwichtige knikkerbaan. Zet de bakjes van Grapat aan de uiteinden en laat de bal eroverheen rollen. De bal rolt aan het einde in het bakje.
5. Balansspel
Bouw een smiley met de boven van de regenboog en één plaat van Grimms ertussen. Haal daarna het gezichtje weg en laat je kindje de poppetjes van Grimms of Grapat erop zetten. Blijft het in balans? Waar moet je een poppetje zetten om ervoor te zorgen dat het niet instort? Links of rechts? Of juist in het midden. Goed concentreren, ontdekken hoe dat precies werkt – evenwicht: heel leerzaam en leuk.
6. Autobaan gemaakt van houten speelgoed
Bouw met de blokken van Grimms en met de platen van Grimms een autobaan. Van hoog naar laag [en weer terug]. Aan het einde kan een benzine station worden gebouwd, met de bogen kun je bruggen maken. Er kan van alles op, tussenin en omheen gebeuren en gebouw worden.
7. Poppenhuis/ Flatgebouw/ Toren/ Trap
Je kunt heel veel verschillende bouwwerken maken met de regenboog van Grimms. Zeker als je de platen en de schijven ook hebt. Een poppenhuis of een flatgebouw bijvoorbeeld. Open of dicht, hoog of laag. Wie wonen er? Wat gebeurt er allemaal? Je kunt ook een grote toren of trap bouwen. Wat zich daar allemaal afspeelt [wie klimt omhoog, wie valt er naar beneden, hoe passen ze op het randje?] daar weet je kindje wel raad mee. Uren speelplezier!
8. Boomhut / Kerstboom
Je kunt de boom op verschillende manieren opbouwen. Hierboven zie je twee voorbeelden met de platen van Grimms en de blokken van Grimms. De linker boom is een echte evenwichtsboom: blijft hij staan? Kunnen er poppetjes bij? Klettert hij om? De rechter boom, de Kerstboom, is stabieler en is bijvoorbeeld leuk op de seizoenstafel!
9. Taart versieren
Bouw de taart op met de regenboog van Grimms en de schijven. Je begint met de grootste boog en plaatst de schijf erboven op. Zet de een na grootste boog er tegenaan, met de bijbehorende schijf erop. En ga zo door, tot je een taart hebt van formaat. Met de schijven van Grapat kan de taart versierd worden. Maar er kunnen ook poppetjes op of anders speelgoed. Wie is er jarig? Gaat er gezongen worden? Krijgen we allemaal een stukje daarna?
10. Muziekspel met houten speelgoed
Onze nieuwste ontdekking is het muziekspel. Leg de bogen op hun rug, van groot naar klein. Pak een balletje van Grapat en laat me langzaam, of sneller, erdoorheen rollen. Doordat de bogen verschillende formaten hebben krijg je een mooi muziekgeluid. Heen en weer rollen, naar elkaar. Gaan we hard? Gaan we zacht? Wat heeft dat voor effect? Isaya werd er helemaal rustig van. Je kunt dit ook met de schijven van de stapeltoren van Grimms doen trouwens.
Als je de bogen omdraait heb je natuurlijk een tunnel, waar ook balletjes of auto’s doorheen kunnen. Die speelmogelijkheid zie je, samen met nog 19 andere dingen die je met de Grimms regenboog kunt doen, terug in deze blog.
2 thoughts on “10 zelfgemaakte spellen die je kunt doen met Grimms & Grapat speelgoed”