Vandaag geef ik je een kijkje in onze plastic vrije keuken. De keuken is, net als een badkamer, een plek waar je heel veel plastic gebruikt. Misschien heb je zelfs niet door hoeveel spullen van plastic zijn, maar gemakkelijk plastic vrij kunnen. Ik laat duurzame plastic vrije alternatieven zien voor alledaagse producten in je keuken. Van een houten afwasborstel tot de ideale handzeep en van biologisch afbreekbare sponzen tot plastic vrije emmers. Wil je een milieuvriendelijkere keuken? Lees dan gauw verder!
Hoe pak je het aan?
Voordat ik alle spullen laat zien die we gebruiken, eerst even dit:
Een plastic vrije keuken creëer je niet in één dag. Je hoeft niet na het lezen van deze blog gelijk al je plastic afwasborstels, sponsjes, afwasmiddel, emmers, folie, zakjes, spatels en ander verbruiksmateriaal in de prullenbak te mikken en nieuwe, duurzame spullen aan te schaffen. Dat zou niet heel milieuvriendelijk zijn. Het idee is dat je gewoon je producten op gebruikt en iedere keer, als je toe bent aan iets nieuws, een milieuvriendelijk product koopt, in plaats van het oude-vertrouwde-maar-niet-erg-duurzame. Je kunt deze blog ergens opslaan en erbij pakken als je iets nieuws moet kopen of als je voorraad in wilt slaan. Ik heb alle producten die wij gebruiken en waar we tevreden over zijn gelinkt. Ik heb geprobeerd zoveel mogelijk naar dezelfde webshops te linken, zodat je zonder verzendkosten kunt shoppen en niet alles los hoeft te bestellen [ivm milieuvervuilende verpakking & vervoer]. Als je iets online bestelt kun je bij “extra opmerkingen” altijd vragen of de webshop zo min mogelijk plastic en ander verpakkingsmateriaal gebruikt!
Onze plastic vrije keuken!
In plaats van een plastic afwasborstel kun je een houten afwasborstel kiezen. Poetst goed en staat mooier. In plaats van een gewone plastic sponsjes die kort meegaan, kun je gaan voor een 100% biologisch afbreekbare spons van loofah. Wij gebruiken al geruime tijd een loofah afwasspons en een schoonmaakspons en zijn super tevreden. Voor het zware schrobwerk in de keuken, maar ook in de badkamer gebruik ik een ouderwetse boender van hout. Omdat we bamboe rietjes en RVS rietjes gebruiken in plaats van plastic rietjes, hebben we ook een smalle tuitenrager. En omdat we kinderen hebben, met flessen en drinkbekers, gebruiken we een plastic vrije flessenwisser.
Als handzeep gebruiken we de plantenzepen van Weleda. We hebben verschillende soorten zeep geprobeerd van allerlei merken. De meeste zeepjes vallen na een tijdje uit elkaar, waardoor handen wassen onhandig wordt en je stukjes zeep in je wasbak [verstopping] krijgt. De zepen van Weleda doen dat niet en ze ruiken heel lekker. Hij ligt op een bamboe met rvs zeepbakje. Als schoonmaakmiddel voor de vloer en oppervlaktes gebruiken we een ouderwetse zeepklopper met een ecologisch afbreekbaar schoonmaakzeepje erin. Voor de afwas én om even vlug het aanrecht af te nemen gebruiken we zelfgemaakt ecologisch afwasmiddel. Het recept hiervan volgt snel op mijn blog!
De zeepklopper tik je in heet water tegen de zijkanten van een emmer of wasbak aan. Uiteraard zijn er plastic vrije emmers! Met deze kleine zinken emmer maken we schoon en in de grote zinken emmer doen we handwasjes. Een duurzamer alternatief voor wegwerp schoonmaakdoekjes zijn bijvoorbeeld vaatdoekjes van biologisch katoen. En snijplanken kopen we van duurzaam FSC hout of van bamboe, in plaats van plastic.
Onmisbaar in een plastic vrije keuken is een bakje voor het groen afval. En in plaats van apart verpakte theezakjes kun je losse thee kopen, in een theewinkel [eigen bakje meenemen]. De thee doe je in een theezeef: deze zeef vinden wij heel erg prettig in gebruik, omdat hij makkelijk schoon te maken is.
In plaats van plastic spatels kun je kiezen van duurzame spatels van bamboe of FSC hout. En koop in plaats van plastic opbergbakken liever glazen beugelpotten. Om voedsel mee af te dekken in je plastic vrije keuken gebruiken we sojawax wraps. Ideaal en helemaal vegan. Voor broodjes onderweg gebruiken we deze broodwrap. Als je ze uitklapt dienen ze ook nog eens als placemat. Zo handig en compact!
Ook boodschappen doen voor in je keuken kun je uiteraard plastic vrij aanpakken. Herbruikbare broodzakken van biologisch katoen, herbruikbare groente- en fruitzakjes en een nettasje zijn allemaal ideale hulpmiddelen om plastic vrij boodschappen te doen in de supermarkt en op de markt. Als je altijd een herbruikbaar pakketje in je tas hebt – met een tasje, zakjes en een bakje – sta je nooit met lege handen in de supermarkt.
Deze blog bevat affiliate links
Ik zit al een tijdje na te denken over die soya wraps. klinkt misschien dom hoor maar snap echt niet zo goed hoe je ze nou gebruikt. Zijn ze af te wassen? Wikkel je rauwe producten er in?
Ze warmen op in je handen waardoor ze zacht worden, dan wikkel je ze ergens op of omheen, bijvoorbeeld een bakje, een komkommer, een avocado, etc. Als het materiaal afkoelt, wordt het hard en blijft het dus zitten. Je kunt ze gewoon schoonmaken met een beetje sop en spons of afwasborstel. Er zijn ook beeswax wraps, dus van bijenwas. Ook heel handig [niet vegan]. Liefs, Kari