De Stokke Beat: de ideale kinderwagen? | Update na 1,5 jaar

Zoals jullie weten hebben we de auto 2 jaar geleden weggedaan en ben ik geen held op de fiets met twee kinderen. Ik doe dus best veel lopend met de meiden. Door de stad banjeren, door het bos wandelen, naar de markt, supermarkt, de speeltuin, naar school… Alela zit vaak in de draagzak, maar ik heb vaak wel een buggy mee, voor als Isaya moe wordt, als Alela even een ander perspectief wil en voor mijn luiertas en boodschappen. De afgelopen weken hebben we de nieuwe Stokke Beat getest: een lichtgewicht wagen die je kunt ombouwen, zodat hij kan meegroeien met je kind [tot 22 kilo]. Benieuwd hoe het werkt en wat we ervan vinden? Lees dan gauw verder! Let op! deze review bevat een aanvulling 22 februari 2021.

#slowliving

Ik vind dat wandelen wel fijn. Het helpt om te vertragen: we gaan langzamer, zijn veel buiten, kunnen om ons heen kijken, gezellig kletsen en gemakkelijk ergens even stoppen. De wagen dient als boodschappenwagen, als rustplek voor Isaya en als slaapplek voor Alela, als ze niet tegen mij aan hangt in de draagzak. Oma past twee ochtenden op als ik werk en dan gaat ze ook altijd een stuk wandelen met Alela in de wagen. En als mijn vrouw mamadag heeft, verkiest ze eigenlijk ook altijd de wagen boven de fiets. Kortom, ondanks dat ik team babywearing ben, gebruiken we de kinderwagen heel veel. De wagen die we gebruikten is een fijn ding, waar we al heel wat kilometers mee hebben afgelegd. Maar het is wel een heel erg zwaar ding.

Stokke Beat

Licht als een veertje

Dat voelde ik de laatste maanden steeds meer: Aya wordt zwaarder, Alela wordt zwaarder, boodschappen erbij – als ik dan een hele dag met de meiden op pad was geweest, alles & iedereen voor me uit duwend, kon je me opvegen. [Mocht je je afvragen of ik sport, ja dat dus]. Het gewicht was dus uiteraard het allereerste dat ik opmerkte aan de Stokke Beat. Die wagen is zo licht als een veertje [9,5 kilo]. Hij maneuvreert met de voorste zwenkwielen [kun je ook vast zetten] overal tussendoor en omdat hij zo licht is ben je super mobiel en snel. Ik voel me veel vrijer. Want ik ben echt voor Slow Living, maar niet voor Sleepend over de Grond van Zwaarte Living. Oma is ook heel erg blij, dat hij zoveel lichter rijdt en stuurt.

Stokke Beat

Hoog en ruim

Het tweede dat mij opviel aan de Stokke Beat is de hoogte. Mensen die ook een Bugaboo hebben, weten dat de bak onder de wagen heel groot is, maar je er minder inkrijgt omdat de wieg en buggy vrij laag hangen. Dat is best irritant als je met twee kinderen in de supermarkt staat en je weekboodschappen onderin moet proppen. De boodschappenmand van de Beat is ruim Γ©n de buggy is hoog, waardoor je er niet alleen veel in kunt doen, je kunt er ook gemakkelijker bij.

Stokke kinderwagen

Nog meer snufjes van de Stokke Beat

Ook handig zijn de gemakkelijk verstelbare lig- en zitstanden, met een gesp achter de wagen, het verstelbare handvat en het verstelbare voetensteuntje [van hoog naar laag]. De kap is gigantisch dus je kunt ‘m helemaal over je slapende kroost heentrekken en hij heeft UPF50+ bescherming en ventilatie aan de zijkanten. De kap is verder met een Bionic Finish geΓ―mpregneerd – een ecologische manier om de kap waterafstotend te maken. Ideaal voor onze herfst- en winterwandelingen door de regen.



De rem van onze Bugaboo zit aan de zijkant, bij het handvat en is vrij zwaar om eraf te halen. Daar zitten voordelen aan, maar ook zeker nadelen [oma krijgt ‘m er bijvoorbeeld nauwelijks af]. De rem van de Stokke Beat gaat veel soepeler en sneller. Maar voordat dit een grote vergelijking wordt tussen Bugaboo en Stokke [sorry, we hebben nou eenmaal al jaren een Bugaboo] – vergelijk ik de Stokke Beat ook nog even met onze buggy van Kidzriver. Die buggy kochten we 2,5 jaar geleden voor een reis naar Curacao. Het is een beetje alsof je vanaf een stadsbarrel overstapt op een elektrische bakfiets. Wow, wat een verschil. De prijs is daar ook naar, dus je verwacht kwaliteit. En die krijg je, wat mij betreft. En zelfs als je de reiswieg erbij koopt, ben je goedkoper uit dan onze Bugaboo ons destijds heeft gekost. We gaan onze Bugaboo en Kidzriver dus ook allebei verkopen en stappen officieel over op Stokke.

Stokke Beat buggy

Nadelen van de Stokke Beat

Uiteraard hebben we als kritische consumenten ook nog wat op te merken aan de Stokke Beat. De wagen is tot 22 kilo Γ³f tot 4 jaar [whichever comes first] en daar is de voetensteun ook naar: die is best kort. Isaya is nog lang geen 22 kilo, maar wel 4 jaar, dus haar pootjes zijn te lang voor de wagen als het zitje naar mij toe is gekeerd [de stand van Alela]. Als ik het zitje omdraai past het wel beter, maar dat doe ik natuurlijk niet onderweg. Bij de Bugaboo kan ze nog wel comfortabel zitten. Verder moeten we denk ik een ander meerijdplankje aanschaffen, want ik vermoed dat die van onze Bugaboo er niet op past. Stokke heeft alleen een staand plankje, niet met een zitje. Tot slot moet ik nog even oefenen met inklappen. Maar dat kun je niet echt een universeel nadeel noemen, meer een persoonlijk gebrek: de andere wagens hebben we al jaren en daar loop ik ook nog steeds mee te stuntelen als ik ze moet inklappen. Maar je kΓΊnt de Stokke Beat opvouwen tot een compact kadetje.

Aanvulling 22 februari 2021

We gebruiken de Stokke Beat nu ongeveer 1,5 jaar en het is tijd voor een update van deze review. Helaas zijn er al een aantal onderdelen stuk gegaan. Dat vind ik te snel voor deze korte periode. Daarom vind ik het belangrijk om de review aan te vullen. De onderdelen die de kap verbinden aan het frame van de wagen zijn kapot, waardoor de kap niet goed vast te maken meer is. Al heel snel waren deze onderdelen onhandig in gebruik, waardoor ik de kap niet goed in verschillende standen kon zetten. Na een tijdje braken ze gewoon helemaal af.

Het tweede onderdeel dat het heeft begeven is het mechanisme waarmee je de voetensteun omhoog en omlaag doet. Het is niet meer zo stevig, waardoor hij bij iedere drempel of hobbel naar beneden klapt. Super onhandig.

Kortom, ik ben een stuk minder enthousiast over deze wagen dan 1,5 jaar geleden. Ik vind duurzaamheid ontzettend belangrijk. Dat betekent niet alleen duurzaam geproduceerd, maar ook dat spullen lang mee moeten kunnen. Een goede kinderwagen moet wat mij betreft meerdere kinderen minstens 4 jaar lang kunnen dragen.

Stokke kinderwagen

De Stokke Beat in elkaar zetten

Het in elkaar zetten hebben mijn vrouwen gedaan – dat kon je zien op mijn IG stories. Ik was boven aan het werk en ze waren er zΓ³ mee klaar. Dus dat is heel fijn. De Stokke Beat is te koop op de website van Stokke, maar ook bij winkels als Babypark, Baby Plus, Baby Dump en Baby Planet. Je kunt ‘m als buggy kopen en eventueel een losse reiswieg aanschaffen, maar je kunt de wagen ook gelijk compleet kopen. En ik zag dat Stokke ook allemaal nieuwe producten in de kleur “soothing pink” heeft. Je snapt dat ik mij dus even heel erg moet inhouden…

Columns by Kari

PR product: gifted

One thought on “De Stokke Beat: de ideale kinderwagen? | Update na 1,5 jaar

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.